USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«З нас хочуть зробити контрабандистів!», – пікет волинських освітян

19 Травня 2016 10:07
Десятки викладачів закладів профтехосвіти Волині зібрались під стінами Волинської облради з вимогою виплатити заробітні плати, а також стипендії і матеріальну допомогу студентам та соціально незахищеним дітям. Адже вже 3 місяці їх не фінансують, бо місто не взяло навчальні заклади на свій баланс.

Досі не вирішеним на Волині залишається питання профтехучилищ. Найскрутніша ситуація – у Нововолинську, де місто досі не взяло на свій баланс навчальні заклади.

Нагадаємо, у 2016 році заклади профтехосвіти передали місцевим бюджетам: ПТУ в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету. Єдине місто, яке передбачило гроші на ПТУ, - Луцьк. Гостро проблема стоїть у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, які не передбачили в своїх бюджетах на ПТУ ані копійки. Натомість 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст, і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків. По тому закони, які передбачали фінансування ПТУ з держбюджету, ветував президент, тож місцеві бюджети повернулися до того, з чого й починали 2016 рік.

Колектив Вищого професійного училища Нововолинська №1 нарікають, що 3 місяці не бачили заробітної плати. Одинока мама Наталія Гасюк, приміром, сама виховує дітей та каже, що навіть її мізерну заробітну плату вона не отримує, хоча мусить годувати та доглядати дітей.

А представники профтехучилища №11 кажуть, що без виплат залишились не лише викладачі та персонал, але й учні. В особливій небезпеці – учні з соціально незахищених сімей, інваліди тощо.

«З нас хочуть зробити контрабандистів!», – у відчаї кажуть викладачі, нарікаючи, що іншої роботи у прикордонному Нововолинську немає, а вони стають заручниками ситуації.

З освітянами встиг поспілкуватись голова Волинської облради Ігор Палиця.

Він зауважив, що все життя цим закладам платила держава, а зараз це все переклали на міста. На його думку, змусити місто утримувати навчальні заклади силоміць не вдасться. Натомість зауважив, що вихід з ситуації вбачає в плані, який озвучував освітянам під час візиту у Ковель:
«Бачу єдиний вихід - ви готуєте план розвитку училища, як будете виживати, скільки грошей треба для допомоги. Ми будемо шукати варіанти. Як примусити Віктора Сапожнікова взяти вас на баланс міста – я не знаю. Силою не можна змусити це зробити, органи правопорядку сьогодні не працюють, щоб виконувався закон. Я вам скажу, що робити. Спеціальності, які користуються попитом, – їх і треба підтримувати та виховувати майбутніх фахівців. І ми будемо це фінансувати на першому етапі, поки ви не вийдете на самоокупність. Спеціальності, які не користуються попитом, доведеться закривати. Бо в бюджеті грошей немає».

Директор ВПУ №1 Валентина Приступа каже, що найгірше те, що заборгованість ніде не зафіксована:
«Міністерство освіти чекає, поки Волинська облдержадміністрація дасть згоду на перереєстрацію. Володимир Гунчик сказав, що нас візьмуть на перереєстрацію, але з 1 вересня, а серед року дадуть дозвіл включити в мережу. А що до 1 вересня? Там же відпустки людей. Викладачі без зарплати, діти без стипендії».

Ігор Палиця запросив освітян пройти в залу, аби самим упевнитись в тому, що вільні залишки всі розподілили, а грошей в бюджеті – немає.

«Сьогодні це нічого не дасть, тому що вільні залишки усі розподілені. Хочете приїжджайте в понеділок до мене чи лишайтеся на завтра. Запросимо фахівців і попрацюємо над вашими видатками. Я хочу допомогти, але грошей в обласному бюджеті – нуль», - зауважив голова облради.

За станом на 10:00 працівники закладів профтехосвіти сидять в залі, тримаючи в руках плакати з вимогою профінансувати їх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 19 Травня 2016 10:34
Наробив Порошенко з Яценюком біди профтехосвіті! Треба людям терпіти!
Хлоп Показати IP 19 Травня 2016 11:12
А що там в декларації пана Палиці? Якщо продати одного Мерседеса, скільки освітяе отримують заробітну плату? А якщо два? ВН, розкажіть, будь ласка...
Лучанка до Хлоп Показати IP 19 Травня 2016 13:18
А чого з Палиці починати? Палиця через свій фонд підтримує дуже багато людей на Волині! Може у Яценюка , Порошенка та інших треба забрати те, що вони вкрали у народу?! А що роблять депутати від Волині у ВР, чому не вирішують це питання на державному рівні? Пішли на поводу у американки Яресько - скинули ПТУ на місцеві бюджети, а про результат їм байдуже!!
33 Показати IP 19 Травня 2016 11:43
Тільки депутат Лапін може спасти освітян давши добро копати в маневицьких лісах
40а Показати IP 19 Травня 2016 12:01
Згадаємо як добре було з Янукович...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus