USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Мешканці волинського села продають до 30 тонн полуниці за день

29 Травня 2016 11:54
Усе розпочалося ще десять років тому. Саме тоді місцевий мешканець Микола Новаковський вирішив: замість до Польщі на трускавки їздити – ліпше тут, на своїх землях узятися за ягідний бізнес. Його ідею підтримали брати Михайло Бокало та Віктор Карпович. Відтоді – що не рік, то все більше гектарів хорохоринської землі стали селян полуницею тішити. Про бізнес із ароматом полуниці йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 26 травня (№17).

Анатолій Мельничук, який багато літ відпрацював сільським головою, а тепер – староста в об’єднаній громаді, зізнається: з усіх 780 жителів села хіба немічний ягоду не вирощує. А коли полуничний сезон у розпалі – кожен господар родичів звідусіль на підмогу кличе, аби з урожаєм упоратися.

– Завдяки все тому ж Миколі Новаковському та братам Михайлові й Віктору наші люди і саджанці безплатно отримували, і – що не менш важливо – технологію вирощування, – провадить оповідач і тут же перелічує кроки на шляху до врожайних вершин.

Отож, у липні рекомендовано вусики з полуниці помістити в окремі ємності, наповнені підготовленим ґрунтом. Спеціальною плівкою накрити, аби протягом двох тижнів відбувався парниковий ефект. Потім ще два-три тижні вусики, що прийнялися, мають адаптуватися до кліматичних умов (по-іншому – загартуватися). Із 15 серпня саджанці разом з ґрунтом треба помістити в переорану й мінералами удобрену землю (задля того відповідну площу ще навесні господар засіює сидератом: олійними культурами, густим ячменем тощо). А щоб саджанці добре прижилися, їхню плантацію треба поливати (якщо серпень засушливий – то й двічі на день). Коли вкоріняться – сапати. Як почнуться холодні вересневі ночі з туманами – проти грибка обприскувати. Перед зимою можна вчергове землю удоб­рити. Морози перечекати. А щойно зійде перший сніг – знову підживити плантацію. Потеплішає – спушити ґрунт і мінімум двічі просапати. Далі міжряддя соломою встелити (так зілля менше росте і полуниця, як достигає, не вимазується). А з першими днями літа настає довгождана пора...



– Третього-шостого червня ми зазвичай починаємо ягоду збирати. І триває сезон два-три тижні, – підтверджує Наталія Дмитрук, яка разом із чоловіком та дітьми саме обходить чималі площі полуниці. – Хорошим вважається врожай, коли один корч дає кіло полуниці. Поганим – коли всього 200 грамів.

Якщо господар (як-от Анатолій Мельничук) має кілька соток ягоди, то для більшого прибутку везе продукцію на ринок до Луцька. А коли такі хазяї з Хорохорина, як Сергій Марчук (що засаджують ягодою по два та більше гектари), то на них заготівельники вже в селі чекають. Усе привезене забрали – й до Києва: на оптовий ринок, звідки хорохоринську полуницю в різні напрямки розвозять.

Ціна, зізнаються Наталія та Анатолій, рік на рік не випадає. Найкраща була 2014-го, коли кілограм полуниці вартував один долар. Уже наступного року ціна впала удвічі (тобто до 50 центів). При тім, що пальне, міндобриво, хімікати підскочили в ціні утричі. Ну, а цьогоріч у Луцьку на базарі можна буде ягоду по гривень 25 продати, тоді як оптовики аби гривень десять за кіло дали.



– Раніше полуничний бізнес справді був дуже прибутковим. Село розбудувалося. Господарства зміцніли. Та й зараз у нас – жодного заробітчанина або того, хто із села до міста втік. Однак і витрати на ягоди стали відчутнішими, – зізнаються мої співрозмовники. – Ми рахували, десь половину з прибутків треба знову вкласти у землю. І це не доплюсовуючи власного здоров’я, часу, вартості паїв, пального, техніки (адже фактично все, крім збирання полуниці, механізовано).

Однак за будь-якої фінансової погоди Хорохорин рук не опускає і з гордістю іменує себе полуничною столицею краю!



ДОБРІ ПОРАДИ

• Охочому узятися за ягідний бізнес хорохоринці радять: «Мрієш мати багато – сади мало». Тобто починати варто з кількох рядків полуниці й лише після здобуття досвіду розширювати плантацію.

• На землях Луцького району найкраще зарекомендували себе голландські сорти польської селекції «Мармелада» і «Клері»: невибагливі в догляді, а ягоди дають смачні та безпроблемні у транспортуванні.

• Що далі один від одного саджанці садити, то кращі ягоди даватиме корч. Оптимальний варіант – не більш як чотири саджанці на метр погонний. Відтак на одній сотці виростає в середньому 300 корчів.

Оксана БУБЕНЩИКОВА

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
волинянам Показати IP 29 Травня 2016 12:00
молодці хорохоринці!!!!
Знайомий Показати IP 29 Травня 2016 12:30
Анатолійович красава, і люди там працьовиті
12345 Показати IP 29 Травня 2016 13:30
наслухана як гарно її кроплять
свідомий украінець Показати IP 29 Травня 2016 14:10
Молодці, а як з податками? Чи все в тіні?
дідо Показати IP 29 Травня 2016 14:13
Всіх совкових дармоїдів, які вимагають дешеві тарифи та більші зарплати, потрібно визити у цело село...на перевиховання.
бандеровець до дідо Показати IP 30 Травня 2016 07:11
останім часом дідо почав розумні речі говорити)
Дракон Вілсон до бандеровець Показати IP 30 Травня 2016 16:21
Тебе в першу чергу туди ... "заробиш" на клубніці - і комуналку за ті гроші заплатиш, а жерти всю зиму будеш "Мармеладу" і "Клері" розігріту в мікороволновці.
свідомому Показати IP 29 Травня 2016 15:13
законодавство на рівні, все просто з підсобних господарств податок малий, так є проблеми але держава повинна сприяти бізнесу особливо такому як в Хорохорині

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus