USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Центральна влада заганяє аграрний бізнес у тінь, – волинські сільгоспвиробники

4 Травня 2016 18:16
Попри те, що збереження існуючої системи оподаткування аграрного сектору до 1 січня 2018 року передбачено Коаліційною Угодою та Програмою дій Уряду, а пільги для агропромислової галузі прописані в Угоді про асоціацію України з ЄС, Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» змінено перерозподіл сум ПДВ для аграріїв.

За попередніми розрахунками, лише 40 відсотків закумульованого ПДВ залишиться для аграріїв, а 60 відсотків буде перераховано у державний бюджет. Крім того, збільшується в 30-40 разів сума єдиного податку, плата за землю під господарськими дворами. Сільгоспвиробники змушені будуть віддавати від 50 до 60 відсотків коштів з чистого прибутку. Разом з тим, у Державному бюджеті України на 2016 рік не передбачено дієвої державної підтримки для агропромислового комплексу.

Що ж означає для волинських аграріїв нинішній податковий кодекс? Влада України в рамках співпраці з МВФ зобов’язалася з 2016 року перевести сільгосппідприємства, що залишали собі з 1999 року 100% ПДВ, на загальний режим оподаткування. Однак після протестів аграріїв Верховна Рада наприкінці 2015 року схвалила компромісне рішення про пільговий режим переходу в 2016 році. Згідно з прийнятими поправками до Податкового кодексу, в 2016 році для операцій із зерновими і технічними культурами 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, 15% спрямовуватиметься на власні спецрахунки; для операцій з продукцією тваринництва (велика рогата худоба і молоко): 20% - сплата до бюджету, 80% - на власні спецрахунки; для операцій з іншою сільгосппродукцією: 50% - сплата до бюджету, а 50% - на власні спецрахунки.

Як пояснює директор ТзОВ «Захід-Трейд» Микола Юнак, кошти зі спецрахунків сільгоспвиробники можуть використовувати для своєї діяльності: на закупівлю запчастин, паливно-мастильних матеріалів. А відтепер, оскільки ці кошти переділили, на спецрахунках залишатимуться мізерні суми. Своєю чергою, ПДВ відшкодовується нерегулярно і планувати на ці кошти – дуже ризиковано, адже невідомо, коли їх поверне держава.

«Діючі зміни до законодавства означатимуть збільшення навантаження для виробників, але найголовніше – показники підуть у тінь. Раніше все було прозоро, а тепер виробникам буде невигідно вказувати дійсні показники врожайності, а відтак, і реалізації. Це, своєю чергою, призведе до того, що будуть сумніви контролюючих органів до суб’єктів господарювання. Крім того, фермерські господарства обклали орендою землі під госпдворами. Ми неодноразово зверталися до представників влади, але нас не чують. більшість тих, кого ми обирали, прийняли таке рішення», - зазначає він.

У лютому 2016 року депутати Волинської обласної ради прийняли звернення до Верховної ради України та Кабінету Міністрів з проханням внести зміни до податкового кодексу в частині підтримки аграрного бізнесу. Але відповідь на це звернення на Волинь досі не надійшла.
А у квітні до Волинської обласної ради надійшли аналогічні звернення від Рівненської та Івано-Франківської обласних рад, які просять їх підтримати. Регіони, в яких значна частина виробників працюють в аграрному секторі, відверто непокояться.
Тож на чергове засідання сесії облради винесені проекти рішень щодо підтримки згаданих звернень. Адже нинішній податковий кодекс, якщо його не змінити, зажене у тінь агарний бізнес.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
волинянам Показати IP 4 Травня 2016 20:00
при чому тут юнак, який вын аграрник????? а податки платити потрыбно шановны так званы "сыльгоспвиробники"!!!!
Лучанин Показати IP 5 Травня 2016 01:24
Кожний "аграрій" зараз одна біднота - іздять, як не "Лексус" так "Мерс ML".
м'ясна Показати IP 5 Травня 2016 08:08
Да подивіться на Діброву, Дудку, Турака та ін. - їм пільги потрібні? :) Потрібні тим, хто починає, а за цими "звірами" вже око да око потрібно! Вони вже звикли на тих пільгах гроші "робити" і так далі хочуть продовжувати!
лучанину, мясній Показати IP 5 Травня 2016 09:19
повністю згоден, пільги для простих потрібні - кредити, пальне як в америці, служба дорадча як в польші, а магнатів потрібно поставити на місце!!!!!, вони живуть за наш рахунок, вони живуть та заробляють на нашій землі,
волинянам Показати IP 5 Травня 2016 09:20
невже будете страйкувати під керівництвом "аграрної партії"
землероб Показати IP 5 Травня 2016 11:04
Це Діброві ще пільги потрібні на те що ріпаком своїм земельку нашу нищить?! Полвне оподаткування таких "аграріїв"!!! О-то пригрілись!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus