USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

На потреби дітей-діабетиків в Луцьку потрібно 2 мільйони

17 Грудня 2015 16:24
Батьки дітей, хворих на цукровий діабет, ініціюють прийняття загальноміської програми для повноцінного медичного забезпечення своїх чад. На ці потреби за їхніми найскромнішими підрахунками потрібно 2 мільйони гривень. Та таких коштів в міському бюджеті немає. У комплексній програмі «Здоров’я лучан» на потреби дітей, хворих на цукровий діабет, передбачили лише півмільйона гривень.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 16 грудня.

Так, на засідання комісії прийшли представники Громадської організації «Об’єднання батьків дітей хворих на цукровий діабет «Інсулін». Голова організації Ірина Аксеновська пояснила, що діти, яким поставили діагноз «цукровий діабет», нині залишені напризволяще.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД ВЛАДИ ЛУЦЬКИМ ДІТЯМ, ХВОРИМ НА ДІАБЕТ

Так, за допомогу цим дітям батьки щороку оббивають владні кабінети. Свого часу в Україні діяла державна цільова програма, та її згорнули. А з нинішніми цінами, батькам сьогодні надзвичайно важко лікувати таких дітей.

Торік луцькі депутати виділили частину необхідних коштів, відтак, рік вдалося прожити. Але що буде у 2016-му? Не чекаючи ініціатив з міськради, батьки вже окреслили напрямки, які потребують фінансової підтримки.

Так, згаданій групі дітей потрібні кошти на життєво важливі препарати, тест-смужки, ланцети та голки, на що потрібно 1,8 мільйона на рік.

Крім того, велику вагу в догляді за дітьми-діабетиками має профілактика. Адже багато з цих дітей мають ускладнення. Тож вони потребують санаторно-курортного лікування. На маму і дитину потрібно 17 тисяч гривень, аби з’їздити в санаторій. Батьки просять закласти в міському бюджеті гроші хоча б на 10 таких дітей. Тож за три роки кожна дитина зможе хоча б раз побувати на санаторному лікуванні.

Крім того, члени ГО «Інсулін» просять обладнати медпункти у школах препаратом «Глюкогон», який можна вводити як підшкірно, так і внутрішньовенно, і внутрішньом’язево. У 2013 році, каже Ірина Аксеновська, був випадок у одній з міській шкіл: дитина впала в передкому. З’ясувалося, що в медпунктах немає необхідних препаратів. Більш того, медсестра навіть не вміла зробити внутрішньовенний укол. На щастя, тоді все обійшлося – дитині треба було дати просто солодкої води. Але подібний випадок згодом повторився.

Нагадаємо, на початку нового навчального року засновник Фонду «Новий Луцьк», голова обласної ради Ігор Палиця, відвідавши одну із луцьких шкіл, озвучив ідею ввести в школах міста посади лікарів, які б займалися профілактикою захворювань серед учнів. Але досі з цього приводу не вдалося домовитися з міською радою.

До слова, Фонд «Новий Луцьк» неодноразово допомагав дітям, хворим на діабет, які потребували життєво необхідних препаратів.

Загальна сума, якої потребують діти, хворі на цукровий діабет - 2 мільйони на рік. Так, з її слів, облдержадміністрація попросила зібрати всі дані про таких дітей, аби запропонувати загальнодержавну програму. Та від держави допомоги чекати не варто. Натомість, коли вони звертаються в обласне управління охорони здоров’я, їм кажуть, щоб забезпечити їхніх дітей всім необхідним повною мірою, треба забрати ці кошти в інших хворих.

«У дітей сколені пальці, в них пучки – фіолетові. Мами постійно мусять бути з дітьми, аби вчасно відреагувати на зміну рівня цукру в крові. Ці діти роблять по декілька уколів на день, майже у кожного – ускладнення через недостатнє лікування», - розповідає Ірина Аксеновська.

Присутній під час комісії начальник міського управління охорони здоров’я Микола Якимчук розповів, що торік на потреби дітей-діабетиків міська рада з бюджету виділила 247 тисяч. А в комплексній програмі охорони здоров’я лучан на ці потреби передбачено на наступний рік 554 тисячі гривень.

Зрештою, депутати порадили домовитися чиновникам управління охорони здоров’я і членам ГО. Бо задовольнити повною мірою потреби, визначені батьками дітей, хворих на діабет, міський бюджет не зможе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пппппппп Показати IP 20 Грудня 2015 23:51
Боже!!!!я в шоці!!!люди добрі!!політики ви наші!2млн для вас це великі гроші!?ви ж машини собі по декілька разів на рік купляєте за такі гроші!!!а дітки мають мучитись!!???я знаю що таке дитячий діабет на власному досвіді!ви і неуявляєте що це за муки для діток і їх батьків!а діло в 2млн??в мене слів нема!ви ж на армію збираєте більше за тиждень ніж тут треба за рік,іто не факт що вони попадуть на благо армії!!!благаю поможіть таким діткам!це біда!цього літа інсулін не давали в лікарнях і взагалі по україні не можна було знайти,знайшли в польщі,але продавали тільки по рецепту,коли ми звернулися до нашого ендокринолога у рожищах вона сказала:нічого писати не буду,бо її можуть перевіряти,коли я спитала куди мені іти вона відповіла:ідіть куди хочете!уявляєте що було у мене на душі!!кожен похід до неї закінчувався скандалом бо ніколи не давали тест смужок і інсулін хоча все було,а вона пояснювала тим що другим дітям треба!і сиділа в сізо через торгівлю інсуліном,і тепер далі сидить у лікарському кріслі?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus