USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку інсулінозалежні діти отримали допомогу

14 Березня 2014 09:58
У Луцькій міській дитячій поліклініці відбулося чергове заняття школи для дітей, хворих на цукровий діабет.

Робота школи була відновлена з ініціативи місцевої Громадської організації «Об’єднання батьків Дітей хворих на цукровий діабет «Інсулін».

На заняття школи запросили медиків – головного лікаря Луцької міської дитячої поліклініки Оксану Лєщинську, заступника начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Миколу Якимчука, міського педіатра Управління охорони здоров’я ЛМР Світлану Ніколаєнко та благодійників – представників «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Заступник голови правління благодійного фонду Ірина Констанкевич розповіла: «До благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» звернулася голова громадської організації «Інсулін» Ірина Аксеновська, а також батьки з громадської організації з тим, що є гостра потреба допомогти дітям, хворим на цукровий діабет. Ця потреба може бути вирішена зусиллями багатьох людей – це має бути допомога і від держави, і від міської громади, і від благодійних фондів і від людей, які розуміють, що лише спільно можна розв’язувати певні проблеми. Усі звернення від батьків були розглянуті на засіданні благодійного фонду. Одноголосно прийняли рішення допомогти».

У рамках заняття школи для 28 дітей, хворих на цукровий діабет, отримали сертифікати на придбання виробів медичного призначення сумою 300 гривень щомісячно для кожної дитини (з березня 2014 до кінця року) від народного депутата України Ігоря Палиці та перші картки на ліки в мережі аптек Луцька. Представники фонду розповідають, що найперше будуть забезпечувати найнеобхіднішим. Для інсулінозалежних, окрім власне інсуліну, це ланцети, голки та тестерні смужки.

Окрім того, батьки розповідають, що дітям необхідно по кілька разів на день вимірювати рівень цукру в крові.


«Держава забезпечує нас інсуліном, проте надається дуже мало тестових смужок. Нам зараз дають до травня по 2 упаковки кожного місяця. Так, як моїй дитині потрібно міряти цукор 7 раз на день, цього, звісно, не вистачає. Допомога фонду для мене є суттєвою. До прикладу, тестові смужки раніше коштували 258 гривень, зараз вже 306 гривень. А смужки ми мусимо купувати», – розповіла Тетяна Мельничук, мама п’ятирічної Софійки, хворої на цукровий діабет.

Своєю чергою, заступник голови правління благодійного фонду Ірина Констанкевич зазначила: «У нас кілька цільових програм, скерованих на допомогу хворим дітям. Лише за лютий місяць у громадську приймальню народного депутата Ігоря Палиці надійшло 231 звернення. З них 37 заяв від онкохворих, які потребують дороговартісного лікування. Щомісячно близько 11-15% звернень – прохання допомогти тяжкохворим дітям. Стараємось допомогти усім. Коли ми розпочинали роботу, ми не до кінця уявляли масштабу проблем, які є на сьогодні і не передбачали такої кількості звернень. Лікування дітей, хворих на цукровий діабет теж дорого вартісне. І зрозуміло, що в нинішній ситуації, не маючи належної підтримки ні від держави, ні з боку місцевого бюджету, самим батькам впоратися з такою бідою непросто. Проте, якщо та сума допомоги, яка закладена в міському бюджеті, буде надана, це значно полегшить ситуацію».



Іванна Шкода з ГО «Інсулін» – мама Владислава, 12 років, 8 з яких хлопчик хворіє на діабет, розповіла: «Поодинці ми зверталися всюди, але добре, що знайшлося кому нас організувати всіх разом. По 2 рази на рік ми їздимо в Інститут ендокринології у Києві, і щоразу нам дають список ліків для реабілітації після лікування. Тому така форма допомоги – соціальними картками в аптеку мені дуже імпонує. Також діти потребують санаторно-курортного відпочинку, яке мала б теж забезпечувати держава. Путівки виділяють, проте їх дуже мало. У профільному санаторії в Миргороді «Березовий гай» школа діабету дуже потужна. Звичайно, хочеться, щоб з твоєю бідою тебе розуміли, а ти весь час у замкнутому колі. Якщо дитина відповідно харчується, для неї оптимально підібраний інсулін, то ззовні вона нічим не відрізняється від здорової. Тільки потрібно діток вчити і батькам бути свідомими. Уявіть, це 4 рази на день потрібно робити ін’єкції інсуліну. Завдячуємо, звичайно, Ігорю Петровичу. Ті люди, у яких біда, вони відчувають його підтримку, розуміють. Керуючись тим, що є і реально дивлячись, скільки допомоги йде і потрібно іншим, то це дуже велика фінансова підтримка для мене».


У Луцьких дитячих поліклініках зареєстровані 33 дитини, хворі на цукровий діабет, які мають групу інвалідності. З них 5 дітей мають інсулінові помпи – альтернативу щоденних кількаразових уколів, які автоматично подають інсулін у вени.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 14 Березня 2014 10:00
Молодці! Так тримати!
лучанка Показати IP 14 Березня 2014 12:26
Нехай інші депутати дивляться і вчаться!
11 Показати IP 14 Березня 2014 15:03
нехай те бидло Єремєєв і Івахів повчаться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus