USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На розвідку надр Китай виділив $81,8 мільярда, Україна – майже нічого

18 Листопада 2016 17:09
У Китаї за останні п'ять років було виділено в цілому 562,3 мільярда юанів ($ 81,8 млрд) на реалізацію програми розвитку геологічної розвідки корисних копалин.

Це на 38% перевищує показник за 2006-2010 роки (11-а п'ятирічка), повідомляє агентство "Сіньхуа".

За останні п'ять років 84% коштів в геологорозвідку надійшло з громадських фондів.

Держрада КНР в 2011 році затвердив "Програму стратегічних заходів з пошуку корисних копалин на 2011-2020 рр.". За результатами перевірки реалізації цієї програми, нещодавно проведеної міністерством земельних і природних ресурсів, Державним комітетом у справах розвитку і реформ, міністерством науки і техніки, а також міністерством фінансів, всі намічені до 2017 року цілі були досягнуті, за винятком геологорозвідки рудничного газу і олов'яної руди .

За останні п'ять років в КНР було виявлено 11 нафтових родовищ із запасами не менше 100 мільйонів тонн і 13 родовищ із запасами не менше 100 мільярдів кубометрів природного газу в кожному. Таким чином, запаси нафти і природного газу збільшилися на 6,127 млрд т і 3,92 трлн кубометрів відповідно.

Крім цього на родовищах Фулін і Чаннін були виявлені великі поклади сланцевого газу, що дозволило збільшити запаси сланцевого газу Китаю на 544,1 мільярда кубометрів.

Крім того, в Китаї було виявлено 256 великих і 480 середніх родовищ твердих корисних копалин.

Щодо фінансування геологорозвідки в Україні, то тут цифри будуть зовсім інші.

Наведемо такий факт, що, за станом на кінець 2015 року Україні розвідано близько 410 родовищ нафти і газу. Але ця розвідка відбувалася ще за попередні періоди. Починаючи з 2000 років, активної розвідки не ведеться, тому що коштів на неї фактично не передбачалось.

Закон України Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року передбачає цілу програму. Там передбачено, що на галузь щороку повинно виділятись приблизно 1-1,5 мільярда гривень.

А реально цього не відбувається, - зазначав свого часу в інтерв’ю УНІАН голова правління Національної акціонерної компанії «Надра України» Ярослав Климович.

На 2015 рік в проекті бюджету на всю геологічну галузь було розраховано 120 мільйонів гривень. Для такої величезної системи - це нуль.

Без серйозних інвестицій у геологорозвідку, буріння й інфраструктуру годі й розраховувати на стабілізацію видобутку, а тим паче на зростання. Добувати газ із кожним роком стає дедалі важче. Родовища виснажені, всі великі – на завершальній стадії розробки. Без фінансування геологорозвідки Україні не вдасться стати енергонезалежними.

Варто зазначити, що загальнопоширеною практикою в країнах світу є залучення приватного капіталу у галузь геологорозвідки. Нині в Україні вже існують серйозні приватні геологорозвідувальні компанії, які здатні проводити складні бурові та пошукові роботи, беручи на себе серйозні ризики. Як показує практика, приватний власник здебільшого працює ефективніше від державного підприємства.

Нагадаємо, у грудні 2015 року вийшла нова постанова Кабміну щодо надання надр у користування та проведення геологорозвідки. Постанова змінила процедуру надання права на геологорозвідку – якщо раніше це право погоджувала облрада, то відтепер суб’єкти підприємницької діяльності повинні звертатися у відповідні міністерства та відомства. Так, раніше суб’єкти підприємницької діяльності зверталися з документами на геологорозвідку в облраду, а нині повинні звертатися до державних органів управління і звідти з підписом посадовців погодження повинно надійти в обласну раду.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 20 травня 2016 року депутати Волинської облради проголосували за погодження надання 51 тисяч гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс». Схема його роботи така: КП «Волиньприродресурс» отримує дозвіл на геологорозвідку, визначає ділянки з корисними копалинами, а потім уже шукає інвестора, який і домовлятиметься з власниками тих земель (громадою, власниками паїв) про подальшу розробку. Саме комунальне підприємство контролюватиме виконання зобов’язань інвесторами, слідкувати за дотриманням умов підписаних угод.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus