USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Панамагейт-2»: Порошенко – знову серед учасників офшорного скандалу

5 Листопада 2017 21:21
У неділю, 5 листопада, о 20:00 за київським часом одночасно 400 журналістів із 67 країн опублікували матеріали про фінансові таємниці чиновників, поп-зірок та інших відомих людей. Це став другий великий витік інформації після «Панамських документів», пише ТСН.

Як і торік, доступ до документів надало невідоме джерело. Воно поділилося із німецькою газетою Süddeutsche Zeitung мільйонами документів про власників офшорних фірм на екзотичних островах – Кайманах, Бермудах, Британських Віргінських та інших. Газета, у свою чергу, передала матеріали Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP.

Нове глобальне журналістське розслідування назвали «Paradise Papers» або «Документи з райських островів».
В опублікованих документах є інформація про офшори колишнього генсека НАТО, поп-зірок Мадонни і Боно, членів британської королівської родини та інших.

Серед українців у новому витоку інформації більше десятка прізвищ, у тому числі прізвище президента України Петра Порошенка.

Півтора роки тому, український президент опинився в центрі уваги провідних медіа світу. Його згадували серед фігурантів так званого «панамського скандалу», коли журналістам стали відомі подробиці офшорних таємниць багатьох політиків світу. Український президент був змушений пояснювати навіщо вже перебуваючи на посаді глави держави він відкрив компанію на Британських Віргінських островах, пише Громадське.

Там, як відомо, створені сприятливі умови для тих, хто бажає платити менше податків. Втім, тоді президент Порошенко заявив, що зареєстрував офшорну фірму винятково для того, щоб передати свій кондитерський бізнес в сліпий траст.
Торік президент був змушений пояснювати, навіщо вже перебуваючи на посаді глави держави він відкрив компанію на Британських Віргінських островах

Але, судячи з доказів, отриманих нами в межах проекту «Документи з райських островів» метою створення президентського офшору могла бути все ж таки мінімізація податків.

Влітку 2014 року, одразу після обрання Петра Порошенка Президентом України, його юристи шукали офшорний острів для корпорації «Roshen». У листах до колег з острову Мен вони використали термін «tax purposes», що означає «податкові цілі». Нові докази у офшорній справі президента дають ще більше підстав вважати, що саме оптимізація податків, а не передача у сліпий траст чи продаж, була метою перебудови структури корпорації Рошен.

За останніми підрахунками, статки українського президента зросли за минулий рік і складають 1 мільярд доларів. Головним джерелом збагачення Порошенка є його кондитерська корпорація Рошен. Діяльність корпорації прозорою не назвеш – вона не публікує фінансових звітів, а нещодавно навіть заборонила офіційному виданню опублікувати інформацію про суму сплачених податків. Петро Порошенко хотів би, аби його корпорація, яку він, до речі, обіцяв продати, працювала максимально таємно.

Однак, публікація архіву «Панама пейперс» півтора роки тому порушила його плани.

«Як правило, офшорний рахунок використовують приховано, щоб мінімізувати сплату податків. У цьому випадку все було абсолютно навпаки. Щойно я став президентом — я заявив, що передам свій бізнес в абсолютно прозорий сліпий страст у найбільшому інвестиційному банку світу. Тепер я можу назвати цей банк — це Rothschild bank. Він не приймає українські активи, тому юристи створили компанію спеціального призначення (SPV), через яку ми відкрито трансформуємо всі активи», - так Петро Порошенко пояснював, навіщо створив компанію на Британських Віргінських островах у серпні 2014 року.

З проекту Панама Пейперс весь світ дізнався, що у час, коли на Сході України йшли запеклі бої, юристи українського президента вибудовували складну схему з фірм у Нідерландах, на Кіпрі та на БВО для володіння «Рошеном». Вибір країн наштовхував на думку, що президент хоче уникнути сплати податків в Україні. Однак, і він, і його юристи це заперечували. Щоб президента не запідозрили у зловживанні офшорами, він навіть оголосив так звану деофшоризацію.

Читайте більше: ПРОЦВІТАННЯ БІЗНЕСУ ПРЕЗИДЕНТА ПІД ЧАС «ПЕКЕЛЬНОГО ІЛОВАЙСЬКА». РОЗСЛІДУВАННЯ

«Я визначаю розробку законодавства у цій сфері одним з першочергових завдань», — заявив Петро Порошенко.

Ми попросили оцінити процес деофшоризації практикуючого юриста з компанії «Арцингер». Павло Ходаковський каже, що багато формальних речей уже зроблено, однак бізнес продовжує використовувати офшори:

«Ми очікуємо що, напевне, до кінця наступного року більшість ініціатив і нововведень будуть імплементовані. Частина з них, вона більш схвально сприймається. Частина може наштовхнутися на певний супротив. Але, крім цього, є певний зовнішній тиск і зобов’язання України. Якийсь часовий лаг у нас є – як ми розуміємо, цей рік і наступний. Але вже, напевне, треба буде демонструвати якісь конкретні речі для того, щоб Україна сприймалася як країна, яка співпрацює у цій сфері».

З 1991 року з України в офшори виведено 148 мільярдів доларів. Для порівняння — бюджет України на 2017 рік складає близько 30 мільярдів доларів, тобто у офшорах осіло близько п’яти річних українських бюджетів.

Однак, навіть після оголошення деофшоризації гроші продовжують залишати Україну – жодних дієвих механізмів для уникнення цього досі не створено:

«Більше це вже йде захист активів. Це у якійсь частині все ще зберігається забезпечення конфіденційної інформації про кінцевих бенефіціарів, власників. Хоча, цього вже достатньо важко досягнути», пояснює Павло Ходаковський.

Коли президент Порошенко створював офшорну структуру корпорації «Рошен» у 2014 році, він переслідував одразу декілька цілей. І захистити активи, і оптимізувати податки у разі продажу, і приховати ім’я у нетрях острівних реєстрів.

Читайте ще: ТАЄМНИЧА НЕЗАДЕКЛАРОВАНА ВІЛЛА ПОРОШЕНКА В ІСПАНІЇ. РОЗСЛІДУВАННЯ

Ані обіцянки перекрити офшори, ані публікація «Panama papers» не змусили Порошенка відмовитися від звички користуватися офшорами, яку він набув, будучи бізнесменом. Українським «Рошеном» продовжує володіти нідерландська компанія, а сам Порошенко наполягає, що так треба для передачі корпорації у сліпий траст.

Нові документи, які «Слідство.Інфо» отримало як партнер міжнародної мережі журналістів, ставлять під сумнів слова президента. Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу чи отримання якогось доходу.

Відповідно до документів, отриманих німецькою газетою «Зюддойче Цайтунг» та переданих мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, у червні 2014 року, невдовзі після інавгурації Порошенка, юристи з української фірми «Avellum», яка представляє інтереси президента, написали юристам з фірми «Еплбай» з острову Мен наступного листа:

«Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Рошен). Для отримання доступу до міжнародних ринків, ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але Острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливою (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)».

Юрист з острова Мен Шон Доулінг відповів, що це треба обговорити. Журналісти попросили київського юриста Богдана Боровика перекласти зрозумілою мовою інформацію з листа юриста «Avellum»:

«Скоріше за все, компанія у Нідерландах, вона існує для того, аби захистити свої інвестиції. Тобто якщо завтра якісь державні органи відберуть незаконно бізнес у цієї компанії, ця компанія зможе себе захистити, пішовши в суд через існування спеціальної угоди між Нідерландами та Україною щодо захисту іноземних інвестицій. Тобто мета цієї компанії – захист інвестицій. Якщо бенефіціар завтра перестане бути при владі, нова влада забере – він судиться. Оці дві компанії зазвичай використовують через податки. Податки тому що у них є ліберальне законодавство щодо оподаткування. Наприклад, тут сплачується зазвичай 0% на доходи компанії. Тобто якщо ця компанія продасть кіпрську компанію з усім тим, що знизу, якомусь інвестору, вона отримає чималі гроші від продажу».

Отже, саме податкові цілі, про які пишуть юристи Порошенка на острів Мен, були метою створення, принаймні, однієї з трьох компаній. Продаж Рошену, який був однією з передвиборчих обіцянок Порошенка, у листі згадується лише як опція.

«З цього листа не слідує, що продаж був єдиною головною метою. Це була одна з можливостей на майбутнє. Коли створюється така структура, то це може підготовка до певних якихось транзакцій. Або дійсно з продажу бізнесу, або для залучення інвестора, або для розширення свого бізнесу за межі України», — додає Богдан Боровик.

Пізніше президент Порошенко обіцяв передати свій бізнес у «сліпий траст». У Токіо він пояснював створення офшорної структури, яка, зрештою, була збудована за описаним «Avellum» зразком, виключно потребою передати кондитерський бізнес у «сліпий траст».

«З цього листа не слідує, що метою чи якоюсь опцією, яка мала би враховуватися при побудові цієї структури, був траст. Тобто слово траст взагалі не фігурує тут. (…) Чи потрібна вся ця структура для того, аби передати в управління у сліпий траст. На мою думку – ні, не потрібна. Вона потрібна, скоріше за все, якщо планується продаж. Тобто для оптимізації доходів від продажу. Для самого трасту вибудовувати всі ці три компанії я не бачу потреби», — каже Боровик.

Щоб прояснити наміри президента, журналісти надіслали запит у його адміністрацію. Їм порадили звертатися до фірми «Avellum». Тому вони подзвонили людині, яка точно має відповіді на питання, — юристу «Avellum» Вадиму Медведєву.

— Алло! Пане Вадиме? Ми колись з вами спілкувалися по компаніях Петра Порошенка, пам’ятаєте?​

— Да, доброго дня! Слухаю вас.

— У мене є деяка додаткова інформація щодо процесу вибудовування, реструктуризації цієї структури Рошен. Я б хотіла з вами зустрітися для інтерв’ю. Чи це можливо?

— Чесно кажучи, думаю, що навряд. Але, у будь якому випадку, мені потрібно проговорити це з моїм керівництвом. Якщо можна, я з вами пізніше зв’яжуся.

Вадим Медведєв не передзвонив. Юристи Порошенка у відповіді на запит уникли конкретних питань про листування з островом Мен. Проте, вони наполягають, що структурували «Рошен» таким чином, що усі податки сплачувалися в Україні:

«Якби, наприклад, при перерахуванні коштів від продажу корпорації «Roshen» було сплачено податки у Люксембурзі, це призвело б до подвійного оподаткування доходів, зменшення суми податку до сплати в Україна та, відповідно, можливості перерахувати в Україну лише частину доходів (за вирахуванням податків у Люксембурзі). Така ситуація суперечила б не тільки інтересам клієнта, але також і державним інтересам України з огляду на втрати бюджету та інші негативні наслідки».

Що означає термін tax purposes, юристи Порошенка не пояснили. Просто проігнорували це питання. Хоча, могли б пояснити, які саме податкові цілі переслідує президент, від імені якого вони писали іноземним колегам.

Чому ж у юристів з фірми «Avellum» не склалася співпраця з юристами з острову Мен? Відповідь – у іншій гілці листування між менеджерами острівної фірми «Еплбай».

Andrew Willins, Appleby, BVI:

«Мене запитали, чи готові ми надати корпоративні послуги для компаній, підконтрольних новому президенту України»

Robert Woods, Director of Compliance Appleby, Cayman:

«Із сьогоднішніми заголовками «Президент України Петро Порошенко пообіцяв помститися проросійським сепаратистам, які збили літак з 49 військовими» ви можете одразу бачити репутаційні ризики від співпраці з ним, оскільки хто знає, якою буде помста… На мою думку, це не вартує того, щоб ризикувати»

Gareth Thomas, Managing Director of Appleby Corporate Services, BVI:

«Деніз, чи можеш ти занести це до нашого журналу відхилених справ?»

Тобто юристи з фірми «Еплбай» не наважилися мати справу з Петром Порошенком, вважаючи це ризикованим. Пізніше, у серпні 2014го, юристи з «Avellum» звернулися до Панамської фірми Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру, а потім стала об’єктом викриттів проекту Панама пейперз.

Тепер, після публікації нових, так званих Райських документів, справжні наміри Петра Порошенка щодо створенні офшорної структури, стали яснішими. І вони трохи відрізняються від його публічних заяв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
українка Показати IP 5 Листопада 2017 21:35
Як не злодій то мудак і отак 25 років живемо. що рраз то гірші
АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Листопада 2017 21:44
Але ми Порошенка обрали то й мусимо терпіти таке життя, брати мої! Зцепити шелепи та терпіти бо ж нічого тута вже не поробиш.
Ахванасій Показати IP 5 Листопада 2017 22:00
Анатоль_ буде в шоці.
коп до Анатоль Показати IP 6 Листопада 2017 01:28
Анатоль купи шокера і будеш в шоці постійно.
скептик до коп до Анатоль Показати IP 6 Листопада 2017 10:35
він його виймає тільки коли сідає на горшок
скептик Показати IP 6 Листопада 2017 10:37
доля чаушеску для порохатого не за горами
Андрій Показати IP 6 Листопада 2017 10:40
Саме дивне є те, що ніхто на Майдан не біжить ! Всіх все влаштовує, всім все подобається ? А може то ті що зараз при владі той Майдан і "замутили " ?
София Арт Показати IP 6 Листопада 2017 11:54
Нет предела наглости и цинизма этого гаранта Украины!!Купил себе президентское кресло,чтобы по полной программе грабить украинцев!!
Кузьма Показати IP 6 Листопада 2017 11:55
Власть бизнесмена - это заведомый конфликт интересов во вред обществу !!!!
Давид Показати IP 6 Листопада 2017 11:57
Петро не зупиниться поки його не зупинять!
Україна-руїна Показати IP 6 Листопада 2017 11:58
Всі знають факти на лице про парашенківські офшори,а не попреш проти недотурканоі влади.... офігенно...
Алла Показати IP 6 Листопада 2017 11:59
гибнет народ , гибнет Украина... а правительство живет и процветает
! до Алла Показати IP 6 Листопада 2017 12:36
голос бамбаса ?
И. Шевченко Показати IP 6 Листопада 2017 12:01
А чего было ждать от ненасытного?
Костянтин Стогній Показати IP 6 Листопада 2017 12:20
Стогній висловив думку про те, що ті депутати котрі зараз при владі й котрі поливають брудом Ющенка, ще кілька років тому були на одній стороні з ним. Та і люди не кращі:" ті 82%, що кричали "Так!" І переконували що Ющенко – це совість українського народу ?!"- пише Стогній. Журналіст наголошує, що і екс-президент і його теперішні опоненти варті один одного і не несуть ні каплі "Не збагну, а чого з ранку всі так збудилися з приводу самовпевненої витівки Ющенка? І найбільше брудом його поливають саме ті, кого він на своєму горбу завів у владу і посадив на шию народу. Зрозуміло, що він мерзотник, але хто всі ви, ті 82%, що кричали "Так!" І переконували що Ющенко – це совість українського народу ?! Ви за нього поручилися, а тепер в спину плюєте. А де ж особиста відповідальність? Коли вже за свій вибір і свої вчинки відповідати навчитеся? Або вічно так і будемо по колу ходити: ми ні до чого, воно саме вкралася та саме в*ралося?" за свої вчинки.
скептик до Костянтин Стогній Показати IP 6 Листопада 2017 14:06
частково згоден. народ, який думає, що Іуда, який прийшов до влади на гребені людського невдоволення, буде кришталево чистим і опікуватиметься виключно його інтересами, є або по-дитячому наївним, або дурним. народовладдя і влада "доброго" царя - це далеко не одне і те ж. потрібно навчитись КОНТРОЛЮВАТИ владу. і розпочати з депутатського корпусу - один народних посланців, які повинніі в першу чергу вболівати за своїх виборців, а не займатись різного роду договорняками з президентом і його свитою (читайте - міністрами, суддями, прокурорами і т.д.). тому першочергове завдання - зміни до виборчого законодавства, щоб унеможливити попадання в депутатський корпус гречкосіїв. запровадити механізми контролю за доходами кандидатів, можливість їх відкликання. наступний етап - реформа судової і виконавчої влади. судді повинні бути обрані народом. призначений кимось суддя - це маріонетка. повноваження президента обмежити представницькими функціями і наглядом за дотриманням прав людини. кабінет міністрів призначається парламентом. отакі основні тези
ввв Показати IP 6 Листопада 2017 19:29
НІ ,шановні , це все слова.Тільки повернення "Вищої міри покарання - розстрілу , зможе зупинити розвал держави.Потрібно щоб все було демократично,тому "Вишку" застосовувати тільки до так званої політичної "еліти",топ чиновників та до осіб , що вчинили над тяжкі злочини проти особи. США чомусь в більшості штатів має "вишку" і це не заважає їм називатися взірцем демократії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus