USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Податковий кодекс повинен встановити правила гри між державою та бізнесом, - Жебрівський

16 Серпня 2010 17:10
Представники підприємницьких кіл Волині 16 серпня під час круглого столу за участю народного депутата та лідера партії «Українська платформа» Павла Жебрівського внесли пропозиції поправок до проекту Податкового кодексу України.

На думку Жебрівського та присутніх, нова редакція Податкового кодексу необхідна, проте закон не повинен зосереджуватися лише на каральних функціях, а в першу чергу регулювати правила гри та взаємодії між бізнесом та державою.
Нова редакція на думку запрошених містить чимало недоліків, які найбільше порушують права представників малого та середнього бізнесу.
За словами Жебрівського, згідно з новою редакцію кодексу розрекламованого зниження податків не буде. По деяких позиціях, зокрема зменшення ПДВ, податку на прибутку, послаблення триватиме лише з 2012 по 2014.
Виконавчий директор спілки промисловців та підприємців Волині Юрій Анцух зауважив, що податковий кодекс має декілька недоліків.
Перший з них стосується зменшених об’ємів допустимого загальнорічного фінансового обороту, який для фізосіб не має перевищувати 300 тисяч гривень, а для юридичних – два мільйони.
За словами Анцуха, якщо порахувати мінімальну заробітну плату для максимально можливих 10 найманих працівників для фізосіб і 50 - для юридичних та додати 20% собівартості продукції, то ці цифри повинні були б сягати 1,2 мільйона та шість мільйонів відповідно. Інакше бізнесу немає сенсу виходити на ринок.
Також, за словами Анцуха новий кодекс не дозволяє малому і середньому бізнесу розвиватися, так як якщо його представники беруть кредит – вони повинні протягом року його повернути. Натомість, якщо відробити його не встиг – платить податок на прибуток з кредиту.
На думку Жебрівського необхідно передивитися категорії підприємців, які підпадають під пільгове оподаткування та патенти. Наприклад, усі супермаркети перевели на патент кожен касовий апарат. Завдяки цьому, від торгівлі до бюджету йде дуже мало грошей.
Голова Луцької міської організації захисту прав малого і середнього бізнесу «Бізнес-Луцьк» Анатолій Носалюк та голова правління Волинської організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери Тетяна Іовенко зазначають, що повернення розрахункових касових апаратів зараз для ринкових підприємців не можливе. Ухвалення такої норми призведе до виходу цього сегменту бізнесу і тінь.
Депутат Луцької міськради Юрій Довгун пропонує "прив’язуватися" до площі торгівлі, визначаючи підприємців, котрим варто встановлювати касові апарати.
Він також зазначає, що у новому кодексі варто закласти паритетні стосунки між бізнесом і державою та якісну систему адміністрування.
«Якщо платник податків не заплатив якісь гроші - до нього ряд санкцій. Натомість, якщо податкова інспекція невчасно відшкодовує ПДВ – до них жодної санкції не застосовують», - зазначає депутат.
Довгун пропонує зменшити терміни перевірок податкової інспекції з 30 до 20 робочих днів для юридичних осіб та з 20 до 10 для фізичних. А також вивішувати податкові консультації на офіційних сайтах, аби уникнути випадків корупції і двоякого консультування для різних підприємців.
Голова громадської організації «Крок» Ігор Алєксєєв зазначає, що варто зрівняти преференції для іноземного та внутрішнього інвестора, а також зменшувати ставку рефінансування.
Виконавчий директор асоціації «Бізнес-Волинь» Ігор Дільов зазначає, що в Україні назрів час для введення соціального податку та процедури банкрутства фізичних осіб. За словами Дільова у проект кодексу не дозволяє рентабельно працювати у багатьох сферах бізнесу, зокрема паркувальному.
За словами нардепа Павла Жебрівського з більшістю запропонованих поправок він погоджується і готовий внести відповідні пропозиції до Верховної ради України.

Народний депутат Павло Жебрівський 16 серпня взяв участь у чат-конференції інтернет-видання "Волинські новини".
Читати чат з Павлом Жебрівським
.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus