USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Погасити борг Києва за газ: україно-російські переговори спроба № 5

9 Червня 2014 12:21
У Брюсселі стартує п'ятий раунд україно-російських переговорів щодо газу.

Нагадаємо, на минулій зустрічі сторони домовилися не звертатися до Стокгольмського арбітражного суду, не переривати постачання енергоносія і не переходити на систему передоплати до наступних консультацій, інформує «Дзеркало тижня».

Представники Росії, України і Єврокомісії ЄК зроблять у понеділок в бельгійській столиці ще одну спробу домовитися про погашення боргу Києва за газ і визначити ціну на його подальші поставки. Не виключено також, що "на полях" цих консультацій може відбутися обговорення ЄК і Росією ситуації навколо трубопроводу "Південний потік", будівництво якого під жорстким тиском Брюсселя і Вашингтона тимчасово призупинила у неділю Софія.

Це буде вже п'ятий раунд тристоронніх переговорів щодо газу з участю міністра енергетики РФ Олександра Новака, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана і єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера.

За словами прес-секретаря Еттінгера Сабіни Бергер, у зустрічі також візьмуть участь голова правління Газпрому Олексій Міллер і глава правління Нафтогазу України Андрій Коболєв, які "минулого тижня проводили двосторонні консультації з метою" врегулювання низки невирішених питань.

Попередній раунд пройшов у Брюсселі 2 червня. Його головною темою стало погашення української заборгованості за газ. Тоді сторони домовилися не звертатися до Стокгольмського арбітражного суду, не переривати постачання енергоносія і не переходити на систему передоплати до наступного раунду тристоронніх консультацій.

За підсумками тієї зустрічі Еттінгер зазначив, що ЄК запропонувала план сплати постачань в Україну з квітня цього року до червня 2015 року за умови досягнення домовленості щодо цін на газ. За його словами, пропозиції ЄК не торкаються заборгованості за листопад-грудень 2013 року. Єврокомісар зазначив, що з надходженням платежу Нафтогазу на суму в $ 786 млн боку закрили питання про сплату постачань за період з січня до кінця березня. "Борг України за перший квартал 2014 року погашено", - сказав він.

За станом на 2 червня, Україна винна Росії $ 1,451 млрд за постачання в листопаді і грудні 2013 року. Крім того, не було сплачено постачання в квітні і травні, однак суму боргу за ним не погоджено, оскільки Україна відмовляється платити за вказаний період по $ 485 за 1 тис. кубометрів.

З приводу можливої ціни на російський енергоносій для України Еттінгер тоді повідомив, що це питання домовленості між компаніями і що вона "буде більше $ 268,5, але менше $ 485".

$ 485 за 1 тис. кубометрів - це ціна, яку Україна повинна платити сьогодні. $ 268,5 - ціна, за якою газ постачали з листопада минулого року по кінець березня цього. Вона сформувалася в результаті сумарної дії двох знижок - за базування в Криму Чорноморського флоту РФ, дія якої припинилася автоматично після переходу Криму під юрисдикцію Росії, а також знижки, наданої Україні в рамках пакету антикризової допомоги з боку РФ у листопаді 2013 року. Дію другої знижки скасовано з квітня у зв'язку з несплатою заборгованості України за газ. У свою чергу, ЄК пропонує визначити ціну майбутніх поставок всередині коридору в $ 350-390 за 1 тис. кубометрів і встановити чіткий графік погашення заборгованості, що залишилася. За оцінками Брюсселя, ця ціна "приблизно відповідає рівню цін на газ для європейських компаній".

Очікується, що сьогодні також можуть відбутися переговори між Росією і ЄС щодо ситуації навколо "Південного потоку". У неділю прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі заявив після зустрічі з делегацією американських сенаторів, що розпорядився призупинити роботи з будівництва трубопроводу до усунення зауважень з боку ЄК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
НЕЛУЧАНИН Показати IP 9 Червня 2014 19:01
і паралельно збільшити вартість транзиту до 35 доларів за 1000 кубів на 100 км. як в Європі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus