USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Позичальникам повернуть курс 5,05 гривні за долар?

2 Грудня 2008 14:55
Мінфін пропонує зафіксувати курс щодо більшої частини валютного кредиту на рівні 5,05 гривні за долар. Про це 2 грудня повідомляють «Волинські Новини».
1 грудня Мінфін провів нараду з банкірами з приводу впровадження нового механізму погашення кредитів. Один з обговорюваних варіантів, за інформацією УНІАН, – зафіксувати курс на рівні 5,05 гривні за долар для погашення позичальниками частини вже виданих кредитів. Для того, щоб банки не втратили на різниці курсів, Мінфін пропонує дозволити їм одержані збитки списувати на валові витрати. Це дозволить фінансовим установам зменшити суму податкових відрахувань із прибутку, – пише «Дело».
Національний банк поки вивчає ініціативу Мінфіну. Швидше за все, головний регулятор запропонує банкам самим визначатися з політикою по відношенню до позичальників.
Українські банкіри фіксують зростання кількості іпотечних і автокредитів із простроченими платежами. Пік неповернень очікується у першому кварталі 2009 року. «Серйозні проблеми з виплатою кредитів у населення можуть з’явитися на початку наступного року. Для того, щоб не допустити ситуацію, коли завтра люди почнуть повертати банку куплені у кредит машини і квартири, потрібне грамотне рішення регулятора в цьому питанні», – пояснює екс-заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська.
Щоб не допустити масових неплатежів, Міністерство фінансів взялося за розробку механізму, за яким населення зможе погашати велику частину (приблизно 3/5 від суми кредиту) за старим курсом, – 5,05 гривні за долар. Частину позики, що залишилася, позичальник оплачуватиме за новим курсом (приблизно 7 гривень за долар). «За таких умов збитків зазнають і банк, і позичальник», – пояснює міністр фінансів Віктор Пинзеник.
Для втілення своєї ідеї Мінфін вже провів засідання з банкірами. Один із запропонованих варіантів – дозволити банкам збитки, одержані від різниці між новим і старим курсами, списувати на валові витрати. «Ми пропонуємо віднести ці курсові різниці на збитки майбутніх періодів», – говорить голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін.
Суперчки виникли і щодо процентних платежів: за яким курсом вони оплачуватимуться – старим чи новим. «Швидше за все, буде прийняте рішення на користь банків, – стверджує джерело «Дела» в Мінфіні. – І погашення відсотків за позикою проводитиметься за нинішнім курсом».
Проте тут існує одна загроза. Якщо банки списуватимуть втрати від курсових різниць на валові витрати, це зменшить їхній прибуток, який більшість фінустанов спрямовує на збільшення капіталу. У разі його зменшення банкам буде складно виконувати нормативи НБУ, більшість із яких розраховуються «в прив’язці» до їхнього регулятивного капіталу. «Один із механізмів пропонує ліквідацію курсової різниці за рахунок зменшення резервного капіталу, а потім і акціонерного. Але у такому разі ми ставимо під сумнів фінансову стабільність наших банків», – пояснює пан Терьохін.
Ініціативу Мінфіну уважно вивчають в Нацбанку. «Засідання в Нацбанку проводяться майже щодня, і розглядається велика кількість пропозицій, серед яких є і варіант, запропонований Мінфіном.У будь-якому випадку остаточне рішення може бути ухвалене тільки на зустрічах керівництва регулятора і комерційних банків», – говорить член Ради НБУ Василь Горбаль.
Поки НБУ схиляється до рішення все віддати на відкуп банкам. «Хай кожен банк вирішує самостійно, як йому будувати майбутні відносини з позичальником. Це слід робити, виходячи з резервів і валютних можливостей кожного учасника ринку», – переконана перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus