USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Ревізія Луцького підприємства електротранспорту: що побачили зсередини

11 Грудня 2015 18:08
Луцьке підприємство електротранспорту займається рекламою власного транспорту, аби лучани все частіше обирали екологічно чистий та дешевший вид громадського транспорту. Втім, проблем на підприємстві повно – з якого боку не підійти: застарілі тролейбуси, обладнання, нераціональне використання коштів, борги, невдоволений колектив та нові обіцянки влади. Імітуючи прозорість, керівництво ЛПЕ організувало «день відкритих дверей» для депутатів та ЗМІ.

ПРОБЛЕМИ НА ЛПЕ З ПОГЛЯДУ КЕРІВНИЦТВА

Про проблеми сьогодення на Луцькому підприємстві електротранспорту розповів виконувач обов'язків директора ЛПЕ Ігор Грицюк.

«Борги із зарплати - непогашені. Окрім цього, у нас застаріла контактна електромережа, яку потрібно обслуговувати. Вона вже зношена на 70%. Щороку ми закуповуємо десь 2 кілометри й замінюємо критичні частини. Також є підстанції з кабелями 10 кіловольт. Вони живлять електрикою все місто, де їздять тролейбуси – у них заводська гарантія 30 років, сьогодні вони вже лежать під землею понад 40 років. Торік була проблема, коли на першій підстанції замкнуло 10 кіловольт. Тоді земля горіла синім полум’ям. Ми викликали пожежників, ті приїхали, подивилися й поїхали, бо нічого не могли зробити. Зрештою обленерго відключив струм й ми там провели ремонтні роботи», - каже Ігор Грицюк.
До слова, про згадані новим керівником борги із зарплатами, вирішення чого він нібито вважає пріоритетним завданням, то розмір заборгованості ЛПЕ перед працівниками він назвати не зміг.

БОРГИ ІЗ ВИПЛАТОЮ ЗАРПЛАТ

Скільки людям ще не заплатили – перше питання, яке ставили новому керівнику депутати.

«Щодо зарплат, - це питання, яке найбільше «болить» людям: скільки за серпень люди вже отримали грошей та яка ще заборгованість перед працівниками?», - кілька разів запитував нового керівника депутат Григорій Пустовіт.

Після кількох відмовок, виконувач обов'язків директора ЛПЕ Ігор Грицюк таки сказав, що не може відповісти, мовляв, на офісі про це розкажуть.

З цього приводу роз’яснив ситуацію екс-директор ЛПЕ Ігор Домбік.

«Разом з податками нам щороку потрібно до 24 мільйонів гривень. Цього року заплатили 19 млн 331 тисячу гривень, ці гроші вже виплатили. З них понад 7 мільойнів – податки», - пояснив Домбік.
Так, як розповідають працівники підприємства, не всі отримали зарплату за вересень-листопад.

Ба, більше того, транспортники кажуть, що свої зарплати їм доводиться ледь не вимолювати.

«Щоб отримати зарплату, потрібно ходити по трьох інстанціях, писати заяву й пояснювати, навіщо тобі ці кошти та, як ти плануєш їх витратити. Одна жіночка каже, що у неї помер брат, вона написала заяву на ім’я директора й усе розписала, скільки та на що витрачатиме свою зарплату. Їй віддали гроші, а інші досі - «з носом».

Також, віддали зарплату усім тим, хто просив довідку про борг. Люди хотіли судитися з ЛПЕ», - розповідає працівниця підприємства.

ПІЛЬГОВИКИ – «ГОЛОВНИЙ БІЛЬ» ПІДПРИЄМСТВА

Керівники ЛПЕ нарікають, що державні субвенції покривають лише половину витрат, мовляв, пенсіонерів перевозять значно більше, ніж за них платить держава.

Екс-директор ЛПЕ Ігор Домбік інформує, що щороку фахівці досліджують пасажиропотік, далі, відповідно до розрахунків, визначають скільки пільговиків перевезли. Згідно з їхніми розрахунками, держава повинна компенсувати 27 мільйонів гривень за перевезення пільговиків. Втім, передбачили трохи більше 15 мільйонів.

«Пасажиропотік за останні три роки збільшився в рази, бо випустили додаткові машини, окрім цього, подорожчали маршрутки в місті. 850-875 тисяч пасажирів в грудні буде платних: з білетами та проїзними квитками.

Нам заплатили 13 мільйонів 64 тисячі гривень державних субвенцій, утім ще 2,8 мільйона не надійшло.

Наші розрахунки говорять про те, що 27 мільйонів гривень потрібно заплатити за пільговиків, втім, оскільки наші пропозиції не враховані, то отримали ми лише ледь половину. Ми це прогнозували, давали свої пропозиції в міську раду, ті, своєю чергою, в облдержадміністрацію, але жодної реакції немає.

Якщо відштовхуватися від державного фінансування, то вже в липні ми виконали річний план перевезення бюджетників. І з того часу за всіх, хто безплатно їздить, нам ніхто нічого не доплачує», - пояснює Ігор Домбік.

ЯК БАЧАТЬ ПРОБЛЕМИ НА ЛПЕ ПРАЦІВНИКИ

Утім проблеми тут не лишень із зарплатами чи то пільговиками.

У ремонтному цеху дірявий дах, дощ капає працівникам на голову. Окрім цього, в цеху чимало електроприладів, які при контакті з водою можуть становити загрозу здоров’ю працівникам.



Приміщення, де люди працюють у дві зміни, вологе і сире. Через необдумані рішення керівництва – купили електрообігрівачі, які не приносять користі. Працівники нарікають, мовляв, краще б людям зарплату віддали, бо ж від них толку немає – не вмикають, економлять на електроенергії.



Через такі умови роботи працівники ЛПЕ, кажуть, часто хворіють.

У ремонтному цеху занедбано все – коли їде тролейбус на огляд чи мийку, то через ями на дорозі машина черкає дном асфальт.



З цього приводу владці все обіцяють, що проблеми таки вирішуватимуть. Утім коли?



«У ремонтному цеху капає людям на голову, ми хочемо звернутися в раду, аби депутати в грудні заклали на ремонт 1,5 мільйона гривень, щоб повністю відремонтувати дах», - пропонує заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко.
Проте колектив вже не вірить гучним словам, мовляв, дах тече вже впродовж року, а про це тільки сьогодні почали говорити, втім, кошти витрачають на фарбування тролейбусів та поїзди керівництва у відрядження в Польщу.

Б/В ТРОЛЕЙБУСИ З ПОЛЬЩІ – СПАСІННЯ ЧИ НОВІ ПРОБЛЕМИ?

Майже удвічі збільшили автопарк «рогатих» на ЛПЕ за рахунок придбання тролейбусів з Польщі, які були у використанні. Втім, впевнені працівники підприємства, кошти використовують нераціонально: в сусідніх областях машини привозять іноземці, а лучани їздять у відрядження, купують транспорт у поганому стані та переплачуть за запчастини.

В.о. директора ЛПЕ Ігор Грицюк каже, що з 25-ти куплених у Польщі тролейбусів, уже 23 їздять на лінії, ще два готуються.

«Середня вартість цих тролейбусів - понад 100 тисяч гривень. Підходить багато стандартних запчастин, а ті, яких не вистачає, ми закуповуємо у ковельської фірми «Буд-сервіс». Коли приходять нам тролейбуси, то поляки віддають нам свої запчастини зі складу, бо ж для них це вже непотріб», - каже Грицюк.

Проте на яку суму накупили запчастин для польських тролейбусів керівник відповісти не зміг.

«Малюють раму, миють частини кузова й проводять антикорозійну підготовку, втім, шпаклювання, ґрунтовку й покраску працівники ЛПЕ не роблять, бо не мають належного фаху. Цим займається фірма «Перспектива», яка дає гарантію 3 місяці. Вартість фарбування однієї машини приблизно 15 тисяч гривень, з них 500 гривень за брендування. Пофарбували вже 24 тролейбуси», - додав Грицюк.

Та попри таку красномовність, працівники підприємства мають іншу інформацію. Вони запевняють, що поляки безплатно віддають запчастини, а якийсь підприємець з Нововолинська купив їх в Польщі та продав ЛПЕ. Очевидно, що у них якісь домовленості є, справи щодо цього вже направленні в суди - такі вони аферисти.

Та додають, що у Рівному купили тролейбуси та поляки привезли їх, натомість луцькі керівники їздять по кілька разів туди у відрядження.

Насправді, не всі б/в тролейбуси направду у хорошому стані. Для прикладу, один з них рік від’їздив і вийшов з ладу. Старий кузов прогнив так, що ледь не складається навпіл. А переконують луцькі керівники ЛПЕ, що купують тролейбуси з розрахунком їхньої робити не менше ніж на 5 років.
Водії «рогатих», своєю чергою, розповідають, що не хочуть їздити такими машинами, мовляв, коли «стрелить» колесо, то можна пошкодити дорогу автівку, за що самому ж водію доведеться платити небачені для нього кошти чи ще гірше – можна травмувати когось із перехожих.

«210 машина, я повертаю руль, а там з колеса дроти стирчать – лізуть. Я кажу, що не буду їхати, бо передні колеса - в аварійному стані, а мені у відповідь: «то чого прийшов на роботу, якщо не хочеш їхати?». Нам дорікають, що ми навмисне списуємо старі машини, бо не хочемо працювати, мовляв, просто захотів собі вихідний. Але насправді, за технічним станом можна усі ці старі тролейбуси списати, втім, ми їздимо на них. Коли ж стан критично-негативний, то на таке не підписуємося, бо може бути біда», - розповідає водій тролейбуса.

Натомість заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко запевняє, що тривають переговори із поляками щодо їхніх старих тролейбусів, але які в хорошому стані.

«Ще ми працюємо над кредитом ЄБРР 10 мільйонів євро, аби за ці кошти купити 30 нових українських тролейбусів під 6% річних. Весною нам дадуть відповідь», - каже Григоренко.

ВІДСТОЮВАННЯ ВЛАСНИХ ПРАВ ТА ПОГРОЗИ ПРАЦІВНИКАМ ЛПЕ

Працівники ЛПЕ розповідають, що підприємство розвалюється, заплату не платять, міська влада їх не чує, тому довелося влаштовувати мітинг, аби привернути до цих проблем увагу.

«Григоренко казав, коментуючи наші протести, що це просто 20 невдоволених водіїв, а не позиція всього колективу. Так ми можемо усі тролейбуси зупинити. Просто не всі виходили, щоб лучани не страждали через те, що влада нас не чує.

Окрім цього, за те, що ми не згодні з такою політикою керівництва та міської влади щодо роботи ЛПЕ, нам погрожували звільненням. Просто у керівників в голові ще «радянська зірка». Спочатку погрожував звільненням юрист, далі відділ кадрів, керівник служби перевезень. Казали нам, що в АТО відправлять», - розповідає працівник ЛПЕ.

ЩЕ ОДНА ПРОБЛЕМА – «БОГДАНИ»

Десятки автобусів «Богдан», які надали у лізинг компанія «Богдан-лізинг», стоять та ржавіють під парканом. Їх придбали у 2006-му році й сьогодні із більше 40 машин тільки 3 - на ходу.

«Питання тут в тому, що їх відновити можна, але тоді люди скажуть: дайте нам зарплату. Бо виходитиме, що на ремонт гроші є, а на погашення боргів, ніби - немає. Тому треба максимально це питання закрити й далі говорити про автобуси», - наголосив заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко.

Таким чином, автобуси і далі гниють, допоки «господарі» ЛМР «закривають» проблемні питання.

ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ТА «СЮРПРИЗИ» ДЛЯ ЛУЧАН І ПРИМІСЬКИХ МЕШКАНЦІВ

Варто відзначити, що доходи від перевезень ЛПЕ за цей рік становлять 9,6 мільйона гривень.

Зі слів Григоренка, щоб вийти з кризи потрібно й надалі збільшувати кількість тролейбусів, заборонити приміським автобусам перевозити пасажирів по місту й збільшити вартість проїзду.

«Наші тролейбусники стали жертвою недобросовісної конкуренції з боку перевізників приміських автобусів. Адже частина маршрутчиків, які везуть людей з сіл, ставлять меншу ціну за проїзд по місту, ніж міський транспорт, забираючи пасажиропотік. Так, ми хочемо максимально «обрізати» приміські маршрути до межі міста, аби там вони розвантажувалися. А по місту, щоб люди пересідали на тролейбуси й міські маршрутки. Також потрібно збільшити вартість проїзду у тролейбусах до 2 гривень, що дасть додаткового доходу ще понад 120 тисяч гривень щомісяця. Окрім того, ми і далі будемо працювати над збільшенням кількості тролейбусів та пасажиропотоком», - каже Григоренко.

Нагадаємо, що у Луцьку був інвестор, який готовий до фінансування нового транспорту, втім, Луцькрада не використала цю можливість.

«Я готовий був профінансувати тролейбусів у Луцьку, щоб центральними вулицями не їздили старі маршрутки, які забруднюють повітря», - розповів засновник Фонду «Новий Луцьк», голова облради Ігор Палиця.

З його слів, свого часу, була пропозиція міському голові по реалізації спільного проекту щодо тролейбусів – власне, екотранспорту. Неодноразово Миколі Романюку пропонувалося зробити підприємство 50/50. Йшлося про те, що 50 тролейбусів міг дати Фонд, 50 – міська влада, для того, щоби забезпечити якісний менеджмент. Утім проект не підтримали.

Тому, чи є перспектива розвитку в підприємства – питання відкрите, адже слова та дії керівників ЛМР, керівників ЛПЕ розходяться.

Зауважимо, що часту зміну очільників ЛПЕ Луцький міський Микола Романюк здійснює на тлі постійних проблем, скрутної фінансової ситуації та протестів колективу підприємства. Вочевидь, це створює імітацію вирішення проблем. Не виключенням став й Ігор Домбік, якого звільнили днями.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Ас Показати IP 11 Грудня 2015 18:54
Це не тролейбуси це металолом вибрали Романюка тепер іздіть на ванючому гниллі в бруді і смороді...
Виборець до Ас Показати IP 11 Грудня 2015 19:31
Директором ЛПЕ повинен бути Товстенюк! Гідний кандидат на цю посаду!
Ас до Виборець Показати IP 11 Грудня 2015 21:54
Товстенюк за тиждень лад наведе принаймі схеми закупу старого польського лайна за гроші міста викриє...від них смердить за 100 метрів людей як скот возять
Я до Ас Показати IP 11 Грудня 2015 22:48
Не словом, а ділом! Вперед
Юрій до Ас Показати IP 14 Грудня 2015 11:11
І іще вирішить питання з поверненням коштів від держави, за проїзд пільговиків.... Визиває просто сміх!!!!!
коля до Виборець Показати IP 13 Грудня 2015 14:02
наробить - як кіт на глині
Григ до Виборець Показати IP 26 Січня 2016 20:53
А чим не догодив алкоголік Домбік І.Д. таких керівників треба гнати драним віником.
Богдана до Ас Показати IP 11 Грудня 2015 20:39
Цілком з вами згідна,бачили очі що купували тепер хай...
пенсіонерка Показати IP 11 Грудня 2015 19:23
Інколи в тролейбусі їдуть самі пенсіонери. Щоб менше катались, можна запровадити для них пільгову плату, як для студентів.
Анонім до пенсіонерка Показати IP 11 Грудня 2015 21:00
ПЕНСІОНЕРАМ - ПО 100 ГРН НА ПРОЇЗНИЙ. ХОЧУТЬ - КУПЛЯЮТЬ, А НІ - ХОДЯТЬ ПІШКИ. Надто багато "бідних" пенсіонерів їздить, які можуть і за трьох заплатити!!!
Сс Показати IP 11 Грудня 2015 19:41
Да чекаємо здорожчення проїзду до 2 гривень, вибори пройшли а тепер радуємося. Дякуємо виборцям пенсіонерам.
луцьк Показати IP 11 Грудня 2015 19:45
з якою цікавістю розглядають депутати, що рзсікають по місту на престижних авто тролейбус і депо ,як діти- для них то екзотика - покатайте їх на тролейбусі для втіхи!А направду нічого вони не вирішували там роками ,бо не перший рік просижують штани в раді, і не будуть рішати. . А дирекори цього підприємства - то цапи- відбувайли їх по-людськи шкода.
ЗОЯ Показати IP 11 Грудня 2015 22:38
НАРЕШТІ ПОСАДІТЬ ОБЛІКОВЦІВ НА ВСІ МАРШРУТИ З 6-оі ранку до 22-оі вечора і так проднтягом тижня і будете мати вірогідну картину про проізд тих злополучних пенсіонерів.Скільки іх насправді іздить.... ВСЕ ПРОСТО але чомусь цього не роблять.
БУХГАЛТЕР Показати IP 11 Грудня 2015 23:02
Шановні! давайте згадаємо школу - трішки порахуємо зі слів керівників. 1 Потрібно на оплату праці працівникам з податками 24 млн. гривень в рік! На один місяць потрібно 2 млн. гривень! Як сказав бувший директор виплачено зарплати з податками 19 млн 331 тисячу гривень!19 млн 331 тисячу гривень поділимо на 2 млн. і получимо 9,66 місяців. Виходить що за вересень повинна зарплата (з/п)виплачена повністю + половина жовтня. А пишуть, що з/п ще не виплачена за серпень ! Хто кого дурить? 2. Цитата - «Пасажиропотік за останні три роки збільшився в рази, бо випустили додаткові машини, окрім цього, подорожчали маршрутки в місті. 850-875 тисяч пасажирів в грудні буде платних: з білетами та проїзними квитками." Ватість квитка в тролейбусі 1.50 грн. Візмемо 850 тияч пасажирів та помножимо на 1.50 грн. дорівнює 1 млн. 275 тис.грн. - в місяць! Помножимо на 12 місяців - дорівнює 15 млн.300 тис. грн. Цитата бувшого керівника - "Варто відзначити, що доходи від перевезень ЛПЕ за цей рік становлять 9,6 мільйона гривень." Де 6 млн. грн.???? А доходи від орендованих автобусів, від реклами, від оренди, від наданих інших послуг??? А там немалі кошти!!! 3. Цитата - "«Малюють раму, миють частини кузова й проводять антикорозійну підготовку, втім, шпаклювання, ґрунтовку й покраску працівники ЛПЕ не роблять, бо не мають належного фаху. Цим займається фірма «Перспектива», яка дає гарантію 3 місяці. Вартість фарбування однієї машини приблизно 15 тисяч гривень, з них 500 гривень за брендування. Пофарбували вже 24 тролейбуси», - додав Грицюк." В той, коли в депо заборгованість по З/П зливаються кошти чужій фірмі!!! Яке в такий час перефарбування, а тим більше брендування? ЖАХ! Віддай своїх штатних малярів на автозавод і вони через місяць будуть не тільки шпатлювати і грунтувати, а буть фарбувати легкові автомобілі!!! 4. Не хочу бути базарною бабою, але в інтернеті пишуть, що керівники виплачують собі премії, закуповують запчасти по незрозумілих цінах - інколи не кому не потрібні і ........................ ВИСНОВОК і порада Григоренко - проведи аудит фінансової діяльності підприїмства, особливо розхідної частини і тобі стане ясно ,чому бракує коштів на зарплату. А працівників шкода.
12345 Показати IP 11 Грудня 2015 23:25
Куда смотрит Байден, Нуланд и ЕС? Почему не помогают?
калькулятор Показати IP 11 Грудня 2015 23:30
Платний труль для всіх, інакше утопія та безвіхідь, тільки тоді бізнес прийде у цю сферу
лучанка Показати IP 11 Грудня 2015 23:48
Проблеми на підариемстві ЛПЕ вже давно ще за часів Марушкіна... Потрібно директора Товстенюка він наведе порядок на підприемстві...Чому не погодився Романюк на пропозицію 50\50 йому вигідно відмивати гроші?
Тарас Чурило Показати IP 12 Грудня 2015 16:00
Романюк і далі думав відмивати гроші через купівлю польських тролейбусів, мабуть не вийде
ДПЗ Показати IP 12 Грудня 2015 17:32
Тролейбусники домовляються з маршрутистами та стоять на кінцевій зупинці по 5 тролейбусів в години пік, щоб ті могли заробити, а потім їдуть по три один за одним. От і вся збитковість, а грошики в кишеню.
дівчинка Марічка Показати IP 12 Грудня 2015 19:15
тепер в Романюка с*ака горітиме..))) але що маємо то маємо... хотіли такого мера - отримуйте... Палиця навів би порядок і мали б дійсно європейське місто, і за людей би з часом подбав, і нехай би казали, що купив Луцьк, але знав би що то його місто і воно б процвітало... була б своя маленька держава... тепер це буде не скоро...
Реаліст Показати IP 12 Грудня 2015 20:18
Міська влада,замість вирішити 2 основні проблеми на ЛПЕ:А)ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ,Б)компенсацій пільговиків-по разу-два в рік змінює керівництво,а ще-піднімає тарифи.Невже не розуміють?Чи причина інша?
111 Показати IP 14 Грудня 2015 02:22
мутне болото...
Лучанка Показати IP 4 Січня 2016 16:56
А чому " ..потрібно заборонити приміським маршруткам заборонити перевезення пасажирів по місту..." - хіба тролейбуси курсують через 10хвилин і за обідню перерву можна десь поїхати і вчасно повернутись тим, хто працює на околицях Луцька. А чому не згадують маршрутних таксі від ЛПЕ : куди йде виручка з цього виду транспорту? Але там завжди проводились махінації із закупівлями запчастин за кордоном.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus