USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рокинівський скансен: чому музей може залишитись без дотації

12 Грудня 2016 18:26
Незважаючи на те, що де-юре співвласниками музею-скансену поблизу села Рокині є три суб’єкти, де-факто його фінансує лише один – Волинська обласна рада. Водночас, директор скансену, який є теж і співвласником, не маючи плану розвитку музею, вимагає мільйони інвестицій нібито на розвиток закладу. В зв’язку з цим депутати облради можуть залишити заклад в 2017 році без дотації. Тим паче, що такі наміри в депутатів вже були.

У травні цього року у стінах обласної ради йшлося про те, щоб зняти з дотації музей під відкритим небом. Проте, аби не накопичувати борги, його все ж профінансували. Директор скансену Олександр Середюк, як варіант виходу з ситуації пропонував, щоб обласна рада вийшла з переліку співвласників. Мовляв, тоді зможе «зайти інвестор». Також Середюк пропонував обласній раді й інший варіант - повністю забрати скансен на свій баланс, виплачуючи йому як автору експозиції роялті.

Проте, відповідно до звітних документів, Волинська облрада, фактично, залишається єдиним співвласником, який регулярно вкладає кошти в його розвиток. Не йшлося останнім часом і про потенційних інвесторів, зацікавлених вкладати гроші в музей.

Із трьох співзасновників інвестує лише один

Нині частка обласної ради в «Музеї історії сільського господарства Волині – скансен» становить 51%. Ще 45% належить директору музею Олександру Середюку і 4% Тимофію Янко. За період з 2002 по 2016 роки обласна рада профінансувала музей на 3,8 мільйона гривень. В той час як Олександр Середюк за цей період вніс сумарно лише 17 тисяч гривень (в 2009, 2010 та 2016 роках, відповідно).
Проте, в довідку щодо фінансування за рахунок внесків засновників та надходжень від статутної діяльності вказав майно скансену як власну інвестицію в музей. Експозицію пан Середюк оцінив у не багато і не мало, а в 3,4 мільйона гривень.

Слід зазначити, що бухгалтер музею підписувати дану довідку відмовилась, адже, по факту, Середюк вніс реальних коштів лише на 17 тисяч гривень. А в бухгалтерському обліку «інвестиції» Середюка в 3,4 мільйона не вказані.

Таким чином, засновники Середюк та Янко, в порушення вимог пунктів 4.3 та 6.6. статуту, не виконували зобов’язання щодо фінансування музею.

Що стосується видатків та надходжень, то заробляють в музеї, переважно, продажем квитків та наданням платних туристичних послуг. Головні статті видатків - зарплата і комунальні послуги. В рік на дані потреби потрібно в середньому 400-500 тисяч гривень. На оплату праці витрачалось 74,3%, на енергоносії - 6,4%.
При цьому, видатки на розвиток музею, покращення якості надання послуг, розширення їх асортименту, що могло б збільшити надходжень від здійснення статутної діяльності, практично не здійснювались. Як наслідок, надходження від здійснення статутної діяльності музею були незначними - 734,6 тис. грн за період з 2001 по 2016 роки. В співвідношенні до річної потреби витрат на утримання музею ці кошти становлять від 13,8 до 27,6 відсотка, тому дефіцит покривають засновники, а по-факту лише один із них – Волинська обласна рада.

Замість бізнес-плану – перелік витрат

У липні 2016 року депутати облради під час засідання профільної комісії доручили пану Середюку розробити бізнес-план розвитку музею та активніше працювати в напрямку залучення європейських грантів. На що Середюк надав план розвитку, який являє собою лише перелік інвестицій, розміром майже 6 мільйонів гривень. Серед них – розширення і модернізація експозицій музею, проведення науково-дослідницьких заходів, модернізація матеріально-технічної бази тощо.

Слід зауважити, що найближчим часом в директора музею Олександра Середюка закінчується трудовий контракт. Відповідно до статті 26 Закону України «Про музеї та музейну справу» керівники державних та комунальних музеїв призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту на п’ять років за результатами конкурсу.

Під час проведення конкурсу кандидати на етапі співбесіди презентують проект програми розвитку закладу культури на один і п’ять років. До того ж, програма розвитку є однією з обов’язкових умов контракту з керівником державного чи комунального закладу культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
5.45 Показати IP 12 Грудня 2016 19:40
Гроші всі на ато що тутне зрозуміло
Читач Показати IP 13 Грудня 2016 10:23
В Україні виявилася головною - друга війна це КОРУПЦІЯ у ВЛАДІ. Дивімося е-декларації і все зроєуміло-їм музеї далекі, а власна кишеня поряд.
Наталка Неполтавка Показати IP 13 Грудня 2016 12:28
ВОЛИНСЬКИЙ ПЕНСІОНЕР за свою пенсію утримує один з найбільших музеїв краю, від якого відмовиляється обласна рада. 14 липня цього року вона розділила понад 52 мільйони гривень від перевиконання бюджету і жодного гроша не виділила для музею-скансену. Пів-року музей сам викарабкувався з фінансової кризи, щоб не попасти у боргову яму податківців. Такого ентузіаста та фаната музейної справи не часто можна зустріти. Біля сорока років він самотужки будує Музей історії сільського господарства Волині, як Музей-скансен. ОлександрМиколайович Середюк,експозицію просто неба «Козацький зимівник» побудовано без залучання коштів обласного бюджету. Сюди він вкладав не тільки свою душу і тіло, як директор і засновник Музею, автор експозиції, а й власні кошти та своїх друзів. Обласна рада лише дотувала музей на захищені статті. Ми віримо, що Олександр Миколайович не покине музей, як декому дуже хочеться, мабудь, захопити цей ласий екскурсійний об’єкт, що неподалік міста Луцька, на березі Рокинівського ставка. Бо вже пів-року на музей йде неприхована рейдерська атака.
Сергій Показати IP 13 Грудня 2016 12:37
Інформацію, яку подали зі стін обласної ради готували дилетанти. Чиновники тих рангів повинні знати,що згідно із ст. 26 Закону України «Про музеї та музейну справу» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за матеріально-технічне та фінансове забезпечення музеїв, що перебувають у сфері їх управління. Статтею 13 цього Закону також визначено, що фінансування музеїв залежно від форм власності здійснюється за рахунок коштів відповідно державного бюджету, місцевих бюджетів, благодійних внесків фізичних та юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством. Ви ще повинні дякувати, що є такий Середюк на Волині, який не тільки зробив цей музей, а й фанатично його утримує і доглядає, розширяє ще й експозицію. Читайте Закони, панове!
СОМ Показати IP 13 Грудня 2016 13:07
"Замість бізнес-плану – перелік витрат",- написали автори допусу. Який "бізнес-план" може бути в МУЗЕЇ? У вас же є Статут Музею, де там чітко записано, що музей - "це постійно діюча некомерційна установа, яка служить інтересам суспільства та його розвитку і є доступною широким верствам населення, яка здійснює придбання, дослідження, зберігання, популяризацію та експонування матеріальних свідчень про людину та середовище її існування, розвиток сільського господарства краю, його побуту, традицій та звичаїв, українсько-козацької бойової культури, є науково-дослідний та культурно-освітній заклад", Читай те, не минайте ані титла, ні одної коми... Далі. "що по факту Середюк вніс тільки 17 тис. грн...А де взялося "майно скансену": хатки, клуні, церква, кузня і т.п.? Вони що з неба впали? Це експонати, тому в бухобліку вони не відображаються, але оціночна вартість їх зовсім інша, не як дрова в селі. Це історичні історико-архітектурні об"єкти, аналогів, яких не має. По-третє.Роялті виплачують автору у всьому світі.У нашому випадку виявилось, що автор і директор є в одній особі. Тому заключити сам з собою договір він не може. Отже, треба щоб з обласною радою. Договір так і називається "Про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності". Але вона вибрала позицію "нє позволем!". Доведеться автору знову звертатися в суд, щоб там провели чиновникам від обласної ради всеобуч по охороні інтелектуальної власності. І останє. Середюк - козак, а отже воїн. Він не здасться без бою. І не надійтесь, що в нього контракт закінчується. Він буде працювати доти, поки не завершить реалізацю генерального плату побудови повної ексползиції Музею!
Антон Показати IP 13 Грудня 2016 14:24
У Польщі музей Скансен - це елемент культури нації. Виховує дітей, розвиває, демонструє яким було життя попередніх поколінь...Хто хоче його зруйнувати на нашій землі? Недолугі корупціонери! "Корупція- це ВБИВСТВО", не інакше!
Отаман Показати IP 13 Грудня 2016 19:46
А чому автор статі не написав, що Середюк ще й інструктор бойового гопака, який у свої 65 років їздить у Вересневе і тренує козачат, возить на екскурсії, виставляє на змагання з бойових мистецтв як в області так і на республіку. Він не бла-бла, як ви любите звітуватись, а конкретно виховує патріотів. Чим влада допомогла йому в цьому питанні? Його досвід треба поширювати по всій області, а не перекривати йому кисень.
БОС Показати IP 13 Грудня 2016 20:03
Що ж ви сук*ни сини, радники-підладники мене підставляєте? Вам що робити нічого? За що я вам гроші плачу? Накинулись на музей ніби іншого обєкту не має, більш цікавішого. Це ж музей, та ще й скансен і там керує старий козак, якого я знаю і поважаю. Руки геть від музею! А то як приїду, то вуха накручу і головку відірву!
Сергій Лис Показати IP 13 Грудня 2016 21:17
Музеїв просто неба, які є живою історією, мають лише 10 областей в Україні. Волинська область мала б гордитися, що вона стеж має свій унікальний скансен. Та робити все, щоб його розвивати, як центр української культури і етнографії. А тут – кидають його напризволяще та ще й напередодні 100-річчя Української революції, яку держава збирається урочисто відзначити. Відзначити, як головну історико-ідеологічну подію, бо й тоді Гетьман Української Держави Павло Скоропадський і Головний Отаман УНР Симон Петлюра, які відроджували козацтво, протистояли російській агресії. А директор же Олександр Середюк, який той музей створив, розбудував і на собі тягне, ще ж пропагує там історію українського війська, того ж козацтва. То хіба не очевидно, що в умовах війни з путінською Росією, це ще й готова база для патріотичного виховання молоді, військових ліцеїстів? Зрозуміло, що музей (тим більше в Україні) апріорі не є самоокупним. Що пан Олександр може сам? Це завдання органів влади підтримувати музеї, фінансувати їх. Нищити унікальний культурний і патріотично-освітній заклад в таких тяжких умовах, в яких перебуває наша країна – неприпустимо!
Експерт Показати IP 13 Грудня 2016 21:46
До анонімного автора, хочу повідомити, що не Середюк "оцінив експозицію" музею, а спеціалізована фірма, яка має на те ліцензію і фахівців по цьому питанню. Давайте і свої доробки, що ви перенесли, відреставрували, зберегли які пам"ятки архітектури і ми також проведемо оцінку майна.
Думки... Показати IP 13 Грудня 2016 22:03
Є бюджетна установа - Волинський краєзнавчий музей, який утримується на 100% з бюджету (кошти платників), як школа, лікарня, садок... Є приватні музеї - витрити (доходи) власника. А є Середюк і команда друзів - 49% не бажають нести ризик (розіляти відповідальність), які тільки й кричать дай кошти 100% на утримання, +роялті, +працюють і отримують з рідними з/п, +ліві оборутки з підприємцями та послугами...
Порада Показати IP 13 Грудня 2016 22:13
Передайте безоплатно свою частку у комунальну власність, і громада буде утримувати музей на всі 100. А вам з дружиною і зарплати вистачить, і музей розвиватиметься людям на втіху
Жаба до Порада Показати IP 14 Грудня 2016 14:07
А що як мене Жаба давить. Спати не дає. Середюк перевіз, збудував, написав, майстер класи проводить, традиційні свята влаштовує. До нього їдуть зі всієї України на екскурсії і дякують за його працю.Тепер десь знайшов якийсь пеньочок у парку, що молодиця посидить на ньому і може завагатніти. Днем і ніччю ворота не закриваються, екскурсії тривають і до ранку. А я тут сиджу в кукурудзі і все сиджу, бурлить щось у пузі, а я все сиджу і думаю: чого ж він не ділиться із начальством?..
Жадіна Показати IP 13 Грудня 2016 22:32
За бесітку чи фото гроші дере чималі, лівакам ідуть у кишеню разом з платними варениками в рот лузуть.... А на розвиток, чи працівникам, крім родичів - дуля!
Нардеп до Жадіна Показати IP 14 Грудня 2016 13:19
Моя порада: живіть і керуйтеся Законами України, зокрема:Основами законодавства України про культуру, Законом України “Про музеї та музейну справу”, Законом України «Про охорону культурної спадщини», Законом України «Про національний архівний фонд та архівну спадщину», Європейською Конвенцією «Про охорону археологічної спадщини», Міжнародною Хартією «З охорони та використання археологічної спадщини», Наказом Державного комітету архівів України №6 від 15.01.2001р., Положенням «Про музейний фонд України» (Постанова КМУ №1147 від 20.07.2000р.), Положенням «Про державний реєстр національно-культурного надбання» ( Постанова КМУ №466 від 12.08.1992р.), Статутом Всеукраїнської ГО «Український Комітет Міжнародної ради музеїв», Законом України „Про авторське і суміжні права” іншими нормативно-правовими актами щодо музеїв і музейної діяльності тощо. Живіть не "по понятіям", а по Закону.
НЕЖАДІНА Показати IP 14 Грудня 2016 12:34
А скажіть, будь-ласка, пан чи пані Жадіна, ви відвідували музеї-скансени в Пирогово, в Ужгороді, в Переяславі чи будь-якому іншому, чи відвідували Софіївку? Якщо ні, то зроблю вам роз’яснення щодо платних послуг у цих музеях і Рокинівському музеї-скансені зокрема, керуючись постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури і мистецтва, заснованій на державній та комунальній формі власності" від 12.12.2011р. №1271 тарифи на послуги, що надаються музеєм є ПЛАТНИМИ, включаючи бесідки (ви тут зробили орфоргафічну помилку) та професійне (а не любительське, яке є безкоштовним) фото. А щодо того, що послуга кухні є платною одне-єдине питання: "А ви в магазині чи на ринку берете все безкоштовно". Якщо так - то це називається крадіжкою. Покажіть, будьте добрі,шикарну віллу Средюка з височезним забором, круту іномарку чи можливість відпочинку на Канарах і Маямі? І ніхто тут гроші не дере, як ви висловлюєтесь. Прийдіть або приїдьте в Музей і скажіть, що ви не маєте коштів, але хочете погуляти, ніхто виганяти не буде. Будьте добрішими та щирішими і відповідно таких людей до себе привернете. У Всесвіті існує закон бумерангу. Пам’ятайте про це! Підпишусь синонімом вашого псевдоніму НЕЖАДІНА.
Студент Показати IP 14 Грудня 2016 22:41
Стаття (без автора) цілеспрямована проти музею. Возвеличують волинь-раду і "мочать" музей та директора. А якщо подивитися трохи серйозно, то що ми побачимо. Відкрив Інтернет про Волинський скансен.Музей створений у 1979 році. А рада показує таблицю лише з 2001 року. А що було до того? З 1979-1989рр музей утримується дослідною станцією. А хто утримує музей з 1989 по 2001рр.? Далі автор пише, що "На оплату праці витрачалось 74,3%, на енергоносії - 6,4%." А за які гроші купувались матеріали, робились ремонти, добудовувалась експозиція, будувалися хати і т.п.?Звідки кошти? Адже рада давала лише на захищені статті. Утримання - це кошти, які капіталізуються, тобто вкладаються у капітальне будівництво, на перспективу, на розвиток. До речі, зарплата і енергоносії це поточні витрати, а не утримання установи(організації). Авторам варто було такі ази економіки знати, коли взялися аналізувати діяльність музею.
Внук Показати IP 16 Грудня 2016 13:50
Не вірте їм. пане директор. Ми уже маємо гіркий досвід, коли передали велику колекцію Шевченкіани нашого діда Куделі у державну власність в облансний краєзнавчий музей. Обласна рада обіцяла і навіть підписала з нами договір, що навзамін надасть квартиру у Луцьку. І до цього часу нічого не надала, та ще й насміялася з нас, що мовляв, нині квартира коштує дорожче ніж та колекція, бо мають якусь експертну оцінку у 240 тисяч грн. Та з тої колекції одна книга вартує одної квартири!. Ми і суд виграли у тих чинуш, але ще справу не довели до кінця. То хоч ви пене Середюк, не повторіть нашої помилки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus