USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Що цікавить поляків у волинському селі

20 Квітня 2014 18:01
У волинському селі іноземці хочуть видобувати торф. Польські інвестори мають намір освоїтися на торфовища, що у селі Переславичі Іваничівського району. Втім, пускати в область бізнесменів із сусідньої країни поки не поспішають, інформує ТРК «Аверс».

Екологи та науковці б’ють на сполох, обласна влада роздумує, селяни ж плекають величезні надії, що з приходом європейців життя в селі хоч якось покращиться.

Мешканка села Переславичі Антоніна Усик: «Було б добре, щоб завод був… Хай би людям робота була, щоб не їздили до Польщі, Італії».

Завідчувач ДНЗ села Переславичі Алла Послєднік: «Я не думаю, що на стільки воно шкідливе, щоб аж дуже воно змінило нашу екосистему, на багато гірші підприємства є і нічого, ми живемо».

Депутат Переславичівської сільської ради Михайло Рибицький: «Багато людей «ЗА», але хочеться, щоб воно не шкодило нашій природі, щоб вода залишилась в колодязі. Проводили збори людей. Трохи поприходило, кожен говорив по-різному».

Із мешканців села ніхто немає повного уявлення про те, які наміри мають іноземці. Завідувач місцевого дитсадка впевненна - поляки вироблятимуть з їхнього торфа популярні нині брикети.

За інвесторів найбільше ратує сільський голова. Запевняє, для сільради прихід поляків - це і податки до бюджету, і нові робочі місця. А ще - надія на те, що в селі нарешті з’являться прийнятні автошляхи, адже єдине, на чому може заробити село - це торф.

Надію на краще майбутнє у селі посіяли шість років тому. З того часу, як зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю «Вокас Україна», засновником якого є польська фірма «Вокас». Після переговорів з інвесторами сільська рада погодилася надати їм у користування 258 гектарів родовищ торфу «Стрипа». Два роки, до 2010-го інвестори розробляли бізнес-плани.

Директор ТзОВ «Вокас Україна» Юрій Наумович: «Інвестиція є дуже великою, бо це має створитися повномасштабне виробництво того торфу для сільського господарства. На першому етапі – це коштуватиме до 200 мільйонів гривень. Це будуть 40 робочих місць - це саме місцеві, будуть ще запрошені фахівці з Польщі… Це створення відповідної інфраструктури, дороги і так далі. Це велике податкове навантаження, оскільки дане товариство зареєстроване в Іваничівському районі. Торф використовується лише для сільського господарства і садівництва. У нас є в Тернопільській області Товариство «Мікоген Україна», яке виробляє печериці, воно буде користуватись нашим торфом, якщо все так буде».

Втім, за чотири роки масштабні плани так і залишились лише на паперах. Волинські та столичні екологи встановили - видобуток торфу на зазначеній території може нашкодити екосистемі прилеглого заказника «Павлівський» та річки, вздовж гирла якої розташувується торфовище.

Головний спеціаліст відділу біоресурсів управління екології Волинської ОДА Ігор Квач: «І ми - управління екології, і управління водного господарства, звертали увагу, що це все система і діюча річка, яка хоч і порушена свого часу меліорацією, але це діюча система «Лугівська». Річка тече через цей ліс, вона забезпечує і селище Іваничі водою і Павлівський завод».

Саме на цій підставі Волинська обласна рада не погодила на сесії проект рішення про надання полякам надр у користування.

У тому, що розробку торфовища слід обмежити, переконують і волинські науковці. Зі слів природознавця Василя Войтюка, вже шостий рік він та його колеги досліджують ці території. Тут виявили чимало рідкісних рослин.

Облаштувати на торфовищах ботанічний заказник, аби захистити рідкісні рослини, науковці вимагають вже кілька років. Втім, і до їхніх пропозицій поки ніхто не дослухався. Депутати Волиньради вже найближчим часом мають вирішити, як не втратити інвестора і зберегти рідкісні види рослин для нащадків. Проект надання дозволу на користування волинськими надрами поки відправили на доопрацювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
УКРАЇНЕЦЬ Показати IP 20 Квітня 2014 19:34
раджу місцевій владі ввести певні обмеження для польських інвесторів, а саме виділити для них певну ділянку , місце розташування якої погодити з екологами. видобуток торфу вести виключно в межах цієї ділянки. крім того, зобовязати інвесторів здійснювати рекреаційні заходи, передбачити компенсацію можливої шкоди від такої діяльності . зобовязати ввести відновлювану технологію . УНИКАТИ ВАРВАРСЬКОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЛІ !!!!!!!!!!!
TheРоман до УКРАЇНЕЦЬ Показати IP 20 Квітня 2014 22:51
+
він Показати IP 20 Квітня 2014 22:27
нічого не буде жаба не дасть
НЕЛУЧАНИН до він Показати IP 20 Квітня 2014 23:30
справа не в жабі, а в зелених папірцях, які ляжуть в кишені місцевих "слуг народу"
крук Показати IP 21 Квітня 2014 01:33
місцевих на люстрацію
ІВАН Показати IP 21 Квітня 2014 07:47
А якого це поляки мають тут щось добувати.... Дайте нормальні умови місцевому - і хай працює і розвивається! Дайте нормальний кредит під нормальні проценти, а не такі баснословні як зарас. І діло піде.....! Тільки біда виходить.... місцевому треба кредит давати! А поляк щей мерседеса подарує... і на карман дасть!
віктор до ІВАН Показати IP 21 Квітня 2014 11:01
іван і на волині іван.і сам не гам і полякам не дам
ІВАН Показати IP 21 Квітня 2014 07:54
Грамотна людина почитає цю статтю - і ну такий обман.... обман,який працює на те щоб обдурити людей та державу! Видно що вже попрацювали с головою сільради та його підлеглими.
Сергій Показати IP 21 Квітня 2014 11:15
Для чого розмови ? Приїдьте в Прилісне ,там багато років працює завод,Великий прибуток дає в касу села і району,,,ЖАБА давить бюрократів ,ото вся причина,,Поляк хабара не дає ,відповідно і забороняють ,,І в Маневичах також торфобрикетний завод працює ,вже кілька десятиліть,,,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus