USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скільки на Волині зекономили на державних закупівлях

27 Вересня 2016 13:50
Попри те, що не всі посадовці охоче закуповують товари через електронну систему «ProZorro», протягом чотирьох місяців завдяки електронним закупівлям вдалося зекономити понад 10 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 26 вересня.

Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов повідомив, що робоча група що займається аналізом і перевіркою системи державних закупівель у допорогових та понадпорогових закупівлях здійснює аналіз документів, що підтверджують факти закупівлі не через електронну систему «ProZorro». Попередньо встановили, що кількість закупівель не через електронну систему у серпні значно зменшилася. Зі слів посадовця, здебільшого вони зумовлені нагальною терміновістю, надзвичайними обставинами та іншими об’єктивними факторами. Деякі з таких закупівель здійснили після отримання попереднього дозволу голови ОДА.

Окрім цього, робоча група здійснює аналіз відхилених тендерів в частині відхилення дешевих пропозицій та визначення переможців за вищою ціною, штучного скорочення термінів надання пропозицій учасниками з метою визнання тендеру таким, що не відбувся у зв’язку з відсутністю пропозицій. Так, були випадки, коли термін для надання пропозицій становив лише два дні і учасники просто не встигали подати пропозиції. Під час аналізу звертають увагу на скарги учасників, аргументованість прийняття рішень щодо пропозицій та зіставлення їх з цінами придбання.

Також здійснюють кількісний аналіз проведених тендерів з попереднім періодом, визначають установи і організації, які активно здійснюють закупівлі через систему «ProZorro», порівнюють рейтинг Волині серед інших областей та визначають економії, що виникла за певний період.

Так, у червні в системі «ProZorro» здійснили 125 закупівель, економія становила 600 тисяч гривень, у липні – 382, економія становила 935 тисяч, у серпні – 1004, економія становила 4,5 мільйона, у вересні – 903, економія становила 3,5 мільйона. Загалом за всі періоди здійснили 2970 закупівель, з них – 2870 – допорогових, зекономивши 10,6 мільйона гривень. З 22 місця рейтингу серед областей України у червні Волинь піднялася на 12.

Водночас чиновників застерегли, що обґрунтовувати терміновістю потребу закупівлі не через систему «ProZorro» закуповуючи товари за завищеними цінами – це неправильний підхід.

Нагадаємо, що робоча група виявила, що низка посадовців на Волині закуповувала товари за бюджетні кошти за завищеними цінами. Щодо винних чиновників закликають вжити дисциплінарних заходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Учасник Показати IP 27 Вересня 2016 13:58
Хтось скаже королю, що він голий? Які погодження? Які строки? Ви очманіли зовсім? Є Закон і його дотримання чи недотримання, а не як хто собі надумає.
Скажіть Показати IP 27 Вересня 2016 14:44
А в чому економія, в порівнянні з чим? Якщо обрали пропозицію з нижчою ціною, то це просто розумний вибір і не значить що цей товар буде якісним. Чому ви вважаєте що вони мали обрати товар за найвищою ціною, порівняння з яким ви ведете? Це ж не нормально. Пробували в нас тендер - не відбувся через те що продавець відмовився підписувати договір після стрибка бакса, потім наступний відмовився і так далі. А якби відразу придюали товар в того що запропонував нормальні умови, то були б товаром і за розумну ціну. А тепер без товара і коштує він набагато дорожче, бо час згаяли. Де екокномія? Це взагалі то рахується підривом економіки.
Місцевий Показати IP 27 Вересня 2016 16:19
Підтримую якою формулою користувались коли рахували економію Це все туфта невже ви думаєте що систеиа не дає можливості віддати замовлення своій людині два учасника після того один відмовляється або умови виписується під кошось Так стало краще з інформаці і можна контролювати це позитив А економіч це великий згак питання
Учасник до Місцевий Показати IP 27 Вересня 2016 17:22
Підтримую.Економія -складна категорія, при розрахунку якої треба враховувати вплив багатьох складників (чинників). Це не просто різниця. Але це треба розуміти.Не всім дано.
кекс Показати IP 27 Вересня 2016 17:03
зекономили на чому та для кого? це вже було- економна економіка .масло масляне! що... повернувся горбі?
тендер Показати IP 27 Вересня 2016 17:48
через певний час стане ясно що це звичайнгий популізм оцінювати по вартьості. колись порезультатам торгів закупили найдешевше обладнання для очисних споруд у локачах.Тепер в Локачах знову немає очисних

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus