USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Складено рейтинг найдорожчих у світі брендів

22 Березня 2011 10:44
За версією компанії Brand Finance, компанія Coca-Cola вперше вибула з першої десятки 500 провідних світових брендів, втративши у вартості $ 9 млрд і опустившись з третьої сходинки на шістнадцяту.

Про це пише "Кореспондент" .

Як зазначається, таке пересування відбулося на тлі змін моделі споживчої поведінки у західних країнах, де перевага надається більш здоровим негазованим напоям.

Найдорожчим брендом у рейтингу 2011 року визнаний Google з показником вартості $ 44,3 млрд, тим часом Microsoft ($ 42,8 млрд) піднявся з торішнього п'ятого рядка на другий.

У першій десятці представлені переважно американські компанії, єдиним винятком є ​​британський Vodafone, що розташувався на п'ятому рядку, - найдорожчий телекомунікаційний бренд у світі, оцінюваний у $ 30,67 млрд. У минулому році, крім Vodafone, американське домінування в першій десятці розбавляли також британський банк HSBC , який в цьому році з'їхав з 8 на 11 сходинку, і японська автокорпорація Toyota (перемістилася з 10 на 14 позицію), яка протягом 2010 року неодноразово була змушена проводити кампанії з відкликання своєї продукції по всьому світу.

Як зазначає Brand Finance, всього американські компанії займають 13 місць в першій двадцятці і 26 - в цілому в рейтингу.

Британська нафтова компанія BP після аварії на платформі в Мексиканській затоці втратила приблизно $ 3,4 млрд від вартості бренду і змістилася з 52-го рядка на 104-й.

Натомість компанія Apple піднялася з 19-ого на восьме місце з результатом $ 29,5 млрд. Успіху виробника планшетів iPad сприяв ефективний дизайн, наявність лояльної клієнтської бази і грамотно вибудуваний маркетинг.

Торішній лідер рейтингу, мережа супермаркетів Wal-Mart, перемістилася на третю сходинку, вартість бренду скоротилася до $ 36,22 млрд проти $ 41,37 млрд роком раніше.

Найбільше зниження за вартістю бренду - мінус $ 9,9 млрд - продемонструвала компанія Nokia, один з провідних виробників мобільних телефонів і телекомунікаційного устаткування.

У Brand Finance відзначають, що зараз Nokia стикається з труднощами на ринку смартфонів на тлі успіху Apple, проте співпраця з Microsoft може зміцнити її позиції.

За словами виконавчого директора Brand Finance Девіда Хея, в глобальному рейтингу п'ять із десяти лідерів зростання - технологічні компанії, що підтверджує важливість впровадження технологічних інновацій для безперервного розвитку бренду.

Новачком рейтингу 2011 року стала зокрема соціальна мережа Facebook, розмістившись на 285-му рядку з показником вартості бренду у $ 3,7 млрд.

На думку експертів Brand Finance, незважаючи на спірні питання монетизації найбільшої в світі соцмережі і не цілком ясну стратегію диверсифікації продукту, величезна популярність бренду не викликає сумнівів, так само як і ефективність в освоєнні нових ринків і захмарні показники кількості користувачів.

"Зростання технологічних брендів є цілком очікуваним, однак зниження Nokia демонструє, що дуже важко залишатися в авангарді галузі, яка так динамічно розвивається", - наголосив Девід Хей.

Російська частина рейтингу залишилася в майже незмінному складі, проте велика частина російських компаній опустилася за вартістю своїх брендів. Цікаво, що за сумарною вартістю сімка найдорожчих російських брендів (майже $ 33 млрд) приблизно порівнянна з вартістю торговельного знака британського телеком-гіганта Vodafone.

Найдорожчим російським брендом став Сбербанк (65 місце). У свою чергу Газпром зайняв 208 місце, Білайн - 243 місце, МТС - 304 місце, Лукойл - 348 місце, Роснефть - 370 місце.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus