USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку вирішили не вводити мораторій на підвищення тарифів

27 Липня 2016 11:55
Проект рішення, який міг коштувати міському бюджету 122 мільйони гривень, не підтримали депутати міськради.

Про це йшлося під час 11-ї сесії Луцької міської ради 27 липня.

Депутати розглянули проект рішення про встановлення мораторію (заборони) на введення з 1 липня 2016 року в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в Луцьку.

«1.Встановити мораторій (заборону) до 1 жовтня 2016 року на введення в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги: електричну енергію, природний газ, теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з гарячого водопостачання і водовідведення для населення в місті Луцьку. 2.Заборонити нарахування по розрахунках з 1 липня 2016 року та стягнення з населення в місті Луцьку пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги, зазначені в пункті 1 даного рішення», - йдеться у проекті звернення.

Депутат Тарас Шляхтич зауважив, що проект рішення не відповідає у повній мірі закону, адже у ньому міська рада частково перебирає на себе повноваження державних органів влади.

Своєю чергою, депутат Микола Федік зазначив, що міськрада раніше неодноразово приймала звернення щодо тарифного геноциду, який здійснює уряд, але вони не дають результатів по суті. Водночас, на його думку, таке рішення є формою тиску на Кабмін, закликаючи його розумно формувати тарифи. Він наголосив що українці змушені витрачати 18% заробітку на оплату комунальних послуг, в той час як у Польщі цей показник становить 4%.

Голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук нагадав, що на всі звернення, які ухвалювала міська рада, з Кабміну досі отримували лише відписки. Він зазначив, що засуджує європейські тарифи для українців, які отримують заробтні плату на рівні країн третього світу. Разом з тим, Поліщук зауважив, що звернення не допоможе вирішити проблему. Він нагадав, що в містах, де вже прийняли такі рішення, виникли проблеми з бюджетними коштами – їхнє використання заблокували. Депутат визнав, що проект рішення суперечить чинному законодавству.
Натомість Сергій Була зазначив, що такі популістські проекти рішень дивують і закликав вдатися до більш радикальних методів впливу на Кабмін. Та запропонував замість цього звернутися до решти міських рад, аби разом вирушати на пікетування Кабміну.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев запевнив, що міська рада не зможе виконати таке рішення. Єдиний вихід - внесення змін до бюджету і спрямування значних коштів на фінансування КП «Луцьктепло» та «Луцькводоканал», які понесуть касовий розрив внаслідок прийняття рішення. З його слів, до кінця року касовий розрив за тарифами для цих підприємств становитиме 122 мільйони гривень, тож посадовець не бачить механізму виконання рішення. З 1 жовтня, мовляв, комунальні підприємства не зможуть надавати послуги лучанам, тому що у них закінчаться кошти.

Депутат Андрій Козюра визнав, що звернення до президента, Уряду і Верховної Ради не чують у вищих ешелонах влади і використовують «у кращому разі як макулатуру, а в гіршому – як туалетний папір». Щодо звинувачень у популізмі, він зауважив, що фракція «Самопоміч» тричі безрезультатно зверталася до парламенту, тож це є справжнім популізмом. Він пропонував міському голові створити робочу групу з депутатів, аби перевірити тарифи на доцільність.


Депутат Григорій Пустовіт зазначив, що фракції «Самопоміч» та «Солідраність», чиї луцькі однопартійці зараз звинувачують авторів документа у популізмі, у Київській міській раді голосували за аналогічне рішення.

Натоміть обранець громади Павло Данильчук запропонував внести зміни у звернення і, щоб не заганяти міський бюджет у борги, відтермінувати його реалізацію.
Міський голова Микола Романюк , своєю чергою, зауважив, що у разі прийняття проекту рішення у місті доведеться припинити всі роботи, наприклад, ремонт доріг та прибудинкових територій. А ці кошти доведеться спрямувати для комунальних підприємств, яким держава виставлятиме затверджені на державному рівні тарифи.

Після дискусії, що тривала протягом години, депутати усе ж не підтримали проект рішення.

До слова, 13 липня депутати міської ради Дніпра проголосували за заборону підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. А вже наступного дня, 14 липня, депутати Житомирської та Львівської міськрад ухвалили мораторій на підвищення тарифів ЖКГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Вася Кузін Показати IP 27 Липня 2016 12:15
Пі**ри
отак до Вася Кузін Показати IP 27 Липня 2016 12:48
Це точно не їх компетенція. А от вимагати відставки такого уряду вони зобовязані. Принагідно нагадаю що Павло Данильчук не обранець громади а обранець депутата Діми Дурдомова
Хлоп до Вася Кузін Показати IP 27 Липня 2016 12:59
ВН, невже цей комент - ваш рівень?:))
вовк до Вася Кузін Показати IP 27 Липня 2016 17:36
ВАСЯ ТИ ПРАВ вони ше й с-ки
лучани Показати IP 27 Липня 2016 12:20
Популізм не пройшов. Популізм такий самий небезпечний,як російський фашизм. За все треба платити. Якщо не можеш платити, то не користуйся послугами.
ксобі до лучани Показати IP 27 Липня 2016 15:25
коментар було видалено
SS Показати IP 27 Липня 2016 12:22
Молодці! Хто зібрався купити квартиру,а таке рішення приведе до зниження ціни не всі потянуть комуналку,тому і жеки ліквідували,думаю населення міста трохи обніщає і спуститься блище до бомжів
Цинік Показати IP 27 Липня 2016 12:36
А якого хріна я маю платити за східняків? Вони не платять, а нам в тариф вкладають за їх збитки! Ніде в світі немає таких тарифів у співвідношені до ЗП. Наші люди ще поки відпочивають на сонці, але не усвідомлюють, що незабаром, щоб оплатити комуналку їм треба буде продати почку, бо ЗП/пенсії не вистачить!
123 Показати IP 27 Липня 2016 12:40
Козюра як голова комісії ходить з забудовників зшибає по пару тисяч доларів, а сам про тарифи розказує...
Вася Показати IP 27 Липня 2016 12:51
Популіст-Козюра вже третю каденцію штани просижує. Але не дарма. Насидів на Мерседес 221 за 50 000$.
123 Показати IP 27 Липня 2016 13:01
А им на фига? У депутатов и мера все нормально.
ЛЕНКА Показати IP 27 Липня 2016 13:23
Це жах !! хіба так роблять? нащо ті депутати та міська рада якщо в людей квартири і далі будуть забирати вчора на аверсі сказали ! а де взяти гроші? ви накрали то у вас є а людям як виживати??
plkh Показати IP 27 Липня 2016 14:11
Батьківщина сказала треба, партія сказала - є!! де то вже таке проходили...
Лучанка Показати IP 27 Липня 2016 15:52
Зарплата 1400 гривень , сміх , а щоб такі комунальні послуги, нічого для людей доброго не роблять, кожен для себе тільки тяне
я Показати IP 27 Липня 2016 17:00
С**иииииии
так був майдан Показати IP 27 Липня 2016 19:21
чи ні
Атата Показати IP 28 Липня 2016 01:10
На ну а чого б і ні( що їм ті тарифи!!! Чи вони живуть безтурботно життям простих людей!! Б..та миття це розкіш, тепла хата - розкіш!! Вже б сиділи!!!! Люде, чого ми вже варті!ці рушили озвіріли, забувши з чого вийшли самі!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus