USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Шацькому районі школярам та дошкільнятам ніде навчатися

22 Грудня 2015 08:46
Недобудована загальноосвітня школа у Шацьку – одне з найбільш болючих питань для місцевих мешканців. Саме через це, за станом на сьогодні, частина учнів шацької школи змушена здобувати середню освіту у дитячому садочку.

Про це під час наради щодо перспектив розвитку Шацького та Любомльського районів Волинської області під головуванням голови обласної ради Ігоря Палиці, що відбулась 21 грудня у приміщенні обласного санаторію «Лісова пісня», повідомив голова Шацької районної ради, представник від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Сергій Карпук.
Так, з його слів, серед основних проблемних питань, що потребують нагального вирішення протягом 2016 року, - це завершення добудови ЗОШ смт. Шацьк І-ІІІ ступенів. Як пояснив доповідач, у 2015 році проект профінансували на 2 мільйони 168 тисяч гривень, із них більше 2-ох мільйонів гривень виділили з бюджету області, а близько 50 тисяч на умовах співфінансування надала Шацька селищна рада. Однак і досі залишилось виконати робіт на суму 24 мільйони 800 тисяч гривень.

«На сьогодні частина учнів шацької школи навчається в садочках. Головна проблема у тому, що через це не всім діткам вистачає місць в ДНЗ. Батьки просто не можуть їх туди влаштувати. Крім того, на майбутнє хотілось би, щоб на базі цієї школи педагоги могли надавати якісну освіту для своїх учнів», - зазначив очільник Шацької райради.
Окрім цього, голова селищної ради Шацька Сергій Віннічук зауважив, що наразі уже готовий проект щодо реконструкції місцевого садочка.
«Ми провели експертизу на мільйон 600 тисяч гривень. Велику частину коштів потребує заміна дашків. Чи є можливість співфінансування проекту на 2016 рік за схемою «50 на 50» - з селищного і обласного бюджетів? Можливо, для реалізації поставлених цілей буде доцільним залучити вільні залишки», - звернувся він до голови облради Ігоря Палиці.

Також до розмови долучився і сільський голова Світязя Микола Цвид: «Є у селі Світязь серйозна проблема – приміщення дитячого навчального закладу. В свій час в 2003 році Шацька райрада передала частину будівлі до прикордонної смуги. Протягом тривалого часу мені як сільському голові довелось ставити питання перед всіма інстанціями щодо повернення даного приміщення. І от в цьому році й прикордонна служба, й фонд держмайна запропонували нам оформити документи і повернути частину раніше втраченого. На сьогоднішній день у дитячому садочку села Світязь є три групи, які відвідує 85 дітей. А ми мали б змогу охопити дошкільною освітою ще дві групи дітей. Якщо діяти по схемі «50 на 50» з обласним бюджетом, ми могли б включитися у процедуру і повернути частину приміщення, разом із тим провести реконструкцію даної споруди під дитячий садок», - зазначив посадовець.
Вислухавши усі сторони проблеми, голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив, що підтримає усі ініціативи, що стосуються освітньої проблеми дітей. Утім, він зауважив, що потрібно ретельно проаналізувати вартість та доцільність усіх проектів, зокрема, яку частину коштів у їх фінансування візьмуть із селищної «казни», а також із районного і обласного бюджетів.

«Щодо села Світязь, то у цьому випадку варто тричі подумати, чи є необхідність вкладати мільйони в дошкільний заклад, чи може більш раціональним рішенням буде розширення й збільшення шацького ДНЗ, і, власне, транспортування дітей туди, якщо це можливо. Треба аналізувати і робити. Бо те, на що ми першочергово повинні витрачати сили і гроші – це здоров’я і навчання дітей. Тому ретельно прораховуйте своє бачення вирішення проблеми. На це у вас є півтора місяця, адже бюджет розвитку на 2016 рік приймуть в середині лютого», - звернувся очільник облради до представників районів.
Разом із тим він наголосив, що у випадку, якщо голови сільських та селищних рад замовчуватимуть проблематику районів, важливі питання не будуть враховані у бюджеті на 2016 рік.

«Якщо проблеми не озвучувати, то, відповідно, їх і не врахують до бюджету», - підсумував Ігор Палиця.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що попри те, що на будівництво Шацької середньої школи вже виділили 1,5 мільйона гривень, добудувати установу так і не вдалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 22 Грудня 2015 10:01
"Як пояснив доповідач, у 2015 році проект профінансували на 2 мільйони 168 тисяч гривень, із них більше 2-ох мільйонів гривень виділили з бюджету області, а близько 50 тисяч на умовах співфінансування надала Шацька селищна рада. Однак і досі залишилось виконати робіт на суму 24 мільйони 800 тисяч гривень." Такими темпами, строительство закончится в лучшем случае через 12 лет, но, ни в коем случае, не в следующем году.
Волиняка Показати IP 22 Грудня 2015 11:26
А виставити на цільовий аукціон шмат землі біля озера хіба неможливо? Все одно ж продадуть, але маржу візьме чиновник у свою кишеню...
будівельник Показати IP 23 Грудня 2015 13:51
Почали, будували і мали здавати у 2015 році але революція і... :( І так майже з усіма недобудовами в області!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus