USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку подорожчав цукор

14 Листопада 2013 17:14
Експерти зазначають, що вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається збільшення вартості солодкого продукту, мовляв цукрова галузь більше не може працювати у збиток, - інформують Відомості.
Цукор почав стрімко збільшуватися в ціні. На Центральному ринку Луцька за кілограм просять 7,50 гривні, а наприкінці літа був іще по 5,50 гривні за кіло. Одна з продавчинь пояснює, що спрогнозувати подальшу його вартість важко. Розповідає, ще вчора реалізовували по 7 гривень, а сьогодні зранку сказали продавати вже на 50 копійок дорожче. Для тих, хто купує оптом, мішок вартує 330 гривень, тоді як ще три тижні тому придбавали по 270 гривень.
Поцікавилися ціною цукру в одному з магазинчиків, одначе продавчиня сказала, що на прилавку його немає взагалі. Мовляв, той, що був, розпродали минулого тижня, а на новий оптовик підняв ціну на гривню, тому будуть шукати, де взяти дешевше.
Експерти зазначають, що вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається збільшення вартості солодкого продукту.
Голова правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Микола Ярчук каже, що цей рік є нетиповим порівняно з попередніми двома. Тоді спостерігалося перевиробництво цукру, а наразі, з його слів, продукування різко скоротилося, практично наполовину. Минулого сезону було виготовлено 2,3 мільйона тонн цукру, тоді як згідно з підсумками цього сезону прогнозований обсяг становитиме 1,3–1,4 мільйона тонн. Інші експерти кажуть, що заводи не можуть працювати собі у збиток, адже собівартість цукру збільшується.
Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Людмила Петриканин вважає, що об’єктивних причин для значного подорожчання цукру немає.
«Перехідні залишки й очікуване виробництво повністю забезпечують потребу в цій продукції як нашої області, так і держави. Ціна на цукор формується ринками, тобто попитом і пропозицією. А попит великою мірою - ажіотажем і різного роду чутками. Також на ціну впливає вартість складових його виробництва. Щоб виростити буряк, сільгоспвиробники затрачають енергоносії, мінеральні добрива, засоби захисту рослин та інше. А реалізують цукор за цінами, що склалися на ринку, нерідко навіть нижче собівартості», - каже Людмила Федорівна.
Директор ПП «Європацукор» (Іваничівський цукровий завод) Ярослав Кауза має дещо іншу думку з цього приводу. Він вважає, що нинішнє подорожчання - процес прогнозований і логічний.
«Ціна цукру залежить від вартості його виробництва, і сьогодні він має коштувати понад 7 гривень за кілограм. Якщо ціна буде менше семи гривень, то цукровій галузі не вижити. Минулого року заводи продали продукцію собі у збиток, для сільгоспвиробників вона також не покривала затрат на виробництво. Як результат - цього року буряків посіяли майже у два рази менше. Зокрема, якщо торік ми переробили 200 тисяч тонн буряку, то цьогоріч - приблизно 100 тисяч тонн. Тому низька ціна - це не панацея», - каже Ярослав Антонович.
- Тобто можемо говорити, що цукор і далі буде дорожчати?
- На мою думку, вроздріб його ціна повинна бути близько восьми гривень, - пояснює Ярослав Кауза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дидуз Показати IP 15 Листопада 2013 10:14
Ну ось, почалося! Падіння гривні починається з цукру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus