USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Учені вивели новий «ковбасний» тип корів – ковельський

2 Жовтня 2009 16:11
У Ковелі увінчалася успіхом 15-а робота над створенням внутрішньо-породного типу волинської м’ясної породи великої рогатої худоби. Його нарекли ковельським типом. Про це 2 жовтня інформує репортер «Волинських Новин».
Протягом тижня на Волині, зокрема на господарствах Ковельщини, а також у Рожищенському районі працювала спеціальна комісія, спільно створена Міністерством аграрної політики України та Українською Академією Аграрних Наук. Саме її члени вивчали утворення внутрішньо породного тиру волинської м’ясної породи. Зокрема, проводилася державна апробація цього типу.
Голова експертної комісії, директор Черкаського інституту агропромислового розвитку УААН, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік УААН Микола Бащенко під час прес-конференції зауважив, що гарантовано можна сказати про те, що цей ковельський тип буде затверджений, адже результати роботи комісії – більш ніж позитивні. Проте відповідну крапку поставить відповідна колегія, котра засідатиме у листопаді цього року. Зауважимо, що для апробація експертна комісія оглянула близько 727 корів. Загалом, голова експертної комісії задоволений поїздкою на Волинь і оглядинами ковельського типу волинської м’ясної породи великої рогатої худоби.
Творець волинської м’ясної породи Тимофій Янко розповів, що над ковельським типом худоби ще потрібно працювати, аби усі статі тіла тварини відповідали м’ясному типу тваринництва. Також він познайомив присутніх із тим, як саме шляхом схрещення з’явився цей внутрішньо породний тип. Зауважимо, що у ковельського типу переважають забійні показники, молочність, вихід телят, висока відтворювальна здатність.
Ковельський тип є новим селекційним досягнення волинян. Робоча назва цього типу – «стохідський». Проте експертна комісія вирішила назвати цей тип «ковельським», адже ця назва зрозуміла ширшому загалу.
Зоотехніки і селекціонери ковельських господарств, які безпосередньо працювали із тваринами отримали грамоти і подяки Ковельської районної ради та Ковельської районної державної адміністрації.
Додамо, що наступного тижня на Волині відбудеться атестація суб’єктів господарювання племінної справи. У Волинській області потрібно перевірити статусність 78 господарствам.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus