USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Україна опинилася серед країн третього світу для інвесторів

17 Лютого 2017 23:23
У 2016 році в Україні стало важче працювати бізнесу, свідчать дані американського дослідницького центру Heritage Foundation, пише Новое время.

У щорічному рейтингу економічних свобод, укладеному американським дослідницьким центром Heritage Foundation, Україна опустилася на чотири позиції, на 166-е місце серед 180 країн світу.

Рівень свободи економік країн світу HF розраховує за 12 показниками, серед яких: свобода бізнесу, торгівлі, фінансового сектору, інвестицій, праці, монетарна та фіскальна свобода, гарантії прав власності, розміри бюрократичного апарату, ступінь захисту від корупції.

Згідно рейтингу, Україна набрала 48,1 бала, що на 1,3 вище, ніж роком раніше. До досягнень віднесли торгову свободу і податкову політику. Проте цього було недостатньо, щоб вийти з двадцятки країн з найбільш репресивною економікою у світі.

Україна єдина серед європейських країн, що увійшли до цієї категорії, та разом із Туркменістаном - єдині серед країн пострадянського простору. Сусідні Білорусь, Молдова і Росія суттєво покращили свої позиції і опинилися на 104-му, 110-му та 114-му місцях, відповідно. Польща зайняла 45 місце, Грузія – 13-е.

«Економіка України сильно скоротилася і залишається дуже крихкою. Постійні зриви виробничих і експортних потужностей, значний відтік капіталу з країни збільшили тиск на нацвалюту і резерви. Верховенство закону залишається крихким і додатково погіршується через неефективність судової системи… однієї із найслабших і найменш надійних державних інститутів України», – пояснюють автори рейтингу.

Хоча процедуру реєстрації бізнесу спростили, дотримання ліцензійних вимог, як і раніше, забирає надто багато часу. Трудовий кодекс застарілий і не вистачає гнучкості. Конфлікт з Росією заважає торговим і інвестиційним потокам, а державні підприємства, спотворюють економіку і конкуренцію на ній. Велика кількість проблемних кредитів гальмує банківську систему.

Україна, на думку радника міністра економрозвитку України Дмитра Романовича, насправді значно поліпшила умови ведення бізнесу за останній рік. «На відміну від рейтингу Світового Банку – Doing Biznes, – цей рейтинг враховує дані у розрізі останніх року-двох. Ті податкові зміни, які ми прийняли, поліпшення макроситуації, процеси щодо очищення фінансового ринку і дерегуляція були не враховані у ньому», – каже експерт.

Тож усі ті зміни, які влада прийняли у 2016 році, за його словами, у кращому випадку будуть враховані у наступному рейтингу. «Тобто, так, у нас не все круто. Але однозначно краще, ніж те, що показує рейтинг», – наголошує Романович.

Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко з ним згоден – Україна покращила свої результати, в порівнянні з минулим роком. Проте, за його словами, проблема полягає у тому, що всі інші країни також просуваються у рейтингу і значно швидше, ніж Україна. «А ви ще зверніть увагу на наше сусідство, воно і так доволі похмуре. Але країни як Ліберія, Чад, Афганістан і Ангола знаходяться вище за нас 161 – 165 рядки, – каже економіст. – І ось потрапляє така інформація на стіл потенційного інвестора. Думаю, можна передбачити його рішення щодо того, чи занесе він Україну на свою інвестиційну карту».

Без цих інвестицій Україна, як каже Устенко, ніколи не покаже річний економічний приріст у 5% і вище, а отже не зможе ефективно боротися з бідністю. «Особливо погано, що ми займаємо вкрай не привабливу позицію по категорії rule of law – забезпечення законодавства дуже низька, а це те, на що в першу чергу дивляться іноземні інвестори.

Поступово судова реформа відбувається і певні зсуви тут вже є, каже Романович. Проте назвати це реформою через повільні темпи поки не можливо. Реформування судової гілки влади лежить у компетенції президента України Петра Порошенка, тож усі питання тут слід адресувати до Адміністрації президента.

Ще одне не економічне питання, яке негативно впливає на нашу інвестиційну привабливість лежить у компетенціє Міністерства фінансів та парламенту. Це реформа економічних блоків у силових структурах, які вмішують в діяльність бізнесу. «Поточна концепція каже, що податкова міліція, управління боротьби з організованою злочинністю та економічний блок СБУ мають об'єднаються у фінполіцію», – каже Романович.

Чекають інвестори, за словами експертів, також на невідкладну лібералізацію валютного регулювання, а сам бізнес – на більш доступне фінансування, яке стане можливим лише після суттєвого покращення законодавства в частині взаємовідносин між банками та позичальниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ахванасій Показати IP 17 Лютого 2017 23:35
В Криму і ордло локті собі кусають - така втрата, від такого добра відмовились.
Йопрст Показати IP 18 Лютого 2017 01:09
Особливо Волинь-зтакими керовніками облость стоїть ,нічого не розвивається
Робітник заводу Показати IP 18 Лютого 2017 08:45
Не Україна опустилася на чотири позиції, на 166-е місце серед 180 країн світу. Це опустився наш " нородно- обраний " Президент ,уряд і Верховна рада . Машина їде так , як нею керує водій ...!!!
Корінний лучанин Показати IP 18 Лютого 2017 09:53
ДО РОБІТНИКА. Шановний, ти очевидно ПЕРЕПРАЦЮВАВСЯ. Президент РОШЕН зі своїм вінницьким Премєром не можуть ОПУСТИТИСЯ і низько впасти ЗІ СВОЇМИ СТАТКАМИ, тому що ці СТАТКИ які вони НАБАШЛЯЛИ за рахунок збіднілих українців дозволяють їм триматись у верхніх позиціях! Їм по барабану як живе НАРОД, я думаю ви це розумієте. ВІЙНА , чи то АТО, як вони назвали , їм дуже ВИГІДНА. Вони цю війну і не збираються ПРИПИНЯТИ, як це не парадоксально звучить бо ЗБАГАЧУЮТЬСЯ на ній. Мені дуже шкода загиблих наших ВОЇНІВ на цій ВІЙНІ. І це ще не останні жертви.
Хобот Показати IP 18 Лютого 2017 12:43
А чому опинилася ? Вона була є і буде серед країн третього світу !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus