USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мандросвіт з Луцька: Україна – це (не) Європа

4 Листопада 2014 22:30
Мандросвіт спільно з ІА Волинські Новини реалізує проект «Європейські ініціативи в Україні, аби з’ясувати, наскільки «їстівні» для українців європейські цінності.

Для тих, хто щойно приєднався до Мандросвіту, я коротко представлю авторів цього блогу. Ми – двоє лучанок – Юля Камінська та Олена Сідімянцева, вирушаємо в піврічну мандрівку-експедицію «За півроку до Марокко», під час якої будемо пересуватися автостопом Європою, житимемо в місцевого населення і плануємо дістатися до африканської країни Марокко. На власному прикладі ми не лише покажемо, що в такому форматі можна якнайкраще пізнати країни зсередини, але й спільно з ІА Волинські Новини реалізуємо проект «Європейські ініціативи в Україні».

Нагадаємо, що 1 листопада 2014 року частково почала діяти Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Ми з Оленою не політологи й не фінансисти, тому не беремося прогнозувати економічні та політичні наслідки її ратифікації. Ми - мандрівниці й звичайні громадяни своєї країни, нас більше цікавить соціокультурний аспект наближення України до Європи.

Тому ми вирішили не просто їздити Європою від міста до міста півроку, а досліджувати життя європейців, аби зрозуміти, чи прийнятні для нас, українців, європейські цінності.

Звісно, ми б могли цього й не робити, але, протягом чотирьох місяців готуючись до подорожі, перечитали багато блогів інших мандрівників і зрозуміли, що мандрівка заради мандрівки – не для нас. А нещодавно наша хороша подруга-дизайнер, яка теж багато подорожує, коротко і чітко підтвердила наші міркування: «Я в якийсь момент відчула, що якщо ти в подорожах нічого не створюєш, то це «попахує» ескапізмом. Консюмеризм той самий, тільки не речей, а вражень».

*Довідка:
Ескапі́зм (від англ. escape — втеча; втекти, врятуватись) — втеча від дійсності, втрата реальності. В психології та психіатрії — важливий захисний механізм людської психіки, характерними для якого є бажання ухилитися, втекти, сховатися від безрадісних фізичних і психічних аспектів реального життя в світі примарному, вигаданому.
Консюмеризм (споживацтво) – уклад суспільства, що потурає купівлі товарів та послуг у великих кількостях, понад усяку необхідність.

В українському суспільстві ще не сформувалося єдиного ставлення до зближення з Європейським Союзом. Одні з нетерпінням чекають вільних кордонів та радіють перспективам українських товарів на європейському ринку, інші бояться зростання цін та міфічної «гей-пропаганди». При тотальній технократії та загальному доступу до мережі Інтернет, нам усе ще бракує достовірної, живої інформації про життя в Європі, що й породжує стереотипи. От я, наприклад, уявляю європейців такими собі свідомими, сумлінними й толерантними людьми, а Олена вважає їхнє життя нуднувато-стабільним, надбезпечним і дорогим.

А яким є насправді це європейське життя?

Якими є відносини між людьми Європейського Союзу? Як вони ставляться до гостей з-за кордону та до емігрантів? Як пильнують зону свого комфорту? Наскільки екологічно вони споживають природні ресурси? Чи пропагується в них здоровий спосіб життя? Як в Європі захищають пам’ятки, природу і тварин? Чи сумлінно європейці працюють і сплачують податки? Скільки тривають декретні відпустки в різних країнах ЄС і хто їх бере – мама чи тато? Чи складно влаштувати дитину в дитячий садок? Скільки коштує вища освіта і яка її якість? Чи задоволені європейці платним медичним обслуговуванням? Яке місце в їхньому житті займає релігія? Як підтримуються традиції та сімейні цінності? Як забезпечуються права ЛГБТ? Як живуть європейці на пенсії? Який рівень громадянської відповідальності кожного європейця?

На всі ці питання ми прагнемо знайти відповіді в живому спілкуванні з кожним європейцем, якого зустрінемо на своєму шляху. Будемо брати бліц-інтерв’ю у водіїв, поліцейських, держслужбовців, молодих мам, велосипедистів, безробітних, дизайнерів, емігрантів, охоронників, студентів, пенсіонерів - всіх-всіх-всіх.

Нам цікаво з’ясувати, які механізми забезпечують європейцям мирне співіснування в тісному просторі. Що корисного в них можна запозичити, а чого краще остерігатися? Наскільки правдивою є сентенція «Україна – це Європа» і чи не обмежується вона суто географічними координатами нашої держави?

Ви маєте знати більше!
Слідкуйте за Мандросвітом. Ми вам іще покажемо!

Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
АСЯ Показати IP 4 Листопада 2014 23:47
це проституція по новому ...... вирушаємо в піврічну мандрівку-експедицію «За півроку до Марокко», під час якої будемо пересуватися автостопом Європою, житимемо в місцевого населення і плануємо дістатися до африканської країни Марокко. На власному прикладі ми не лише покажемо, що в такому форматі можна якнайкраще пізнати країни зсередини...
хех Показати IP 5 Листопада 2014 18:22
Проституція полюбасу.на які шиши?
Назар до хех Показати IP 5 Листопада 2014 21:23
Хіба дівчата писали, що їдуть подорожувати без грошей? Вони мені особисто казали, що збирали на цю подорож півроку.
Анна Показати IP 7 Листопада 2014 16:50
Критика завжди неприємна, але вона робить нас сильнішими. Головне сприймати її правильно, адже є люди, які своєю критикою дають нам поштовх стати кращими, а є такі, на чиї слова не варто звертати увагу. Бо останні або не розбираються в темі, або заздрять, або знаходяться на низькому рівні духовного розвитку, тому замість хороших фраз говорять погані, намагаючись комусь зіпсувати настрій або життя. Вам ж, дівчата, ми бажаємо ігнорувати подібні вислови, адже це тільки початок. Чим більше популярними ви будете та чим більше ви будете робити таких речей, які виходять за межі розуміння звичайної середньостатистичної людини, тим більше буде з"являтися тих, хто не буде вас розуміти. В такі моменти найкраще згадувати про хороше, перечитувати позитивні коментарі від добрих та розуміючих людей, спілкуватися з однодумцями. :) Бажаємо вам чудової неповторної мандрівки та найгостинніших людей на шляху! :)))
Богдан Показати IP 7 Листопада 2014 16:58
Молодці, дівчата! Я дуже радий, що ви розвиваєте свідомість українців таким чином! А на перші два коментарі не звертайте увагу - то недалекі люди, які не знають, що таке справжні подорожі. Таких людей, навіть, шкода, бо вони живуть у своєму крихітному світі з чотирьох стін і не підозрюють про ті можливості, які ховаються від них!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus