USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Український ліс експортують в Румунію за мізерними цінами

5 Грудня 2016 23:30
Україна експортує ліс-кругляк за ціною в €27, оформляючи його як дрова. Головний покупець – австрійський гігант Schweighofer. Відповідно до документів, в вагонах дрова, ціною в €27 за метр кубічний. А ось в реальності – здорова деревина, ціна якої сягає €70-100, залежно від якості.

Про це йдеться у сюжеті ICTV.

В Україні діє мораторій, за яким заборонено вивезення за кордон будь-якого кругляка, окрім дров та сосни. Попри заборони, його вивозять цілими потягами. Вантаж в вагонах важче відслідкувати.

«Настає ніч, і в країні дурнів закипає робота. 6-метровий ліс рубається на 2-3 частини. Попередньо розмір узгоджується з румунами, куди й експортується деревина. Ліс оформляють як дрова», – розповідає голова організації «Ніхто Крім Нас» Юрій Ковалець.
Головний покупець так званих дров – різні румунські компанії. Але дерево все одно опиняється в австрійської Schweighofer, хоча вже з румунськими документами.

Мер Коломиї, де Schweighofer збирається відкрити деревообробний завод, про скандали добре знає, але запевняє – проблема не в компанії. В законодавстві є багато лазівок. Купу безглуздих обмежень (по вазі, довжині лісу) елементарно обходять деревообробні компанії.

«Схему намалювала держава, законодавство України. Фірма працює рівно так, як дозволяє законодавство країни», – коментує мер Коломиї Ігор Слюзар.

Єдине, чого побоюється очільник міста, що австрійській гігант відмовиться від будівництва, якщо мораторії на експорт українського лісу за кордон таки знімуть. Цього від нас вимагає ЄС.

Проблема вирубки лісів була і в Румунії. До слова, з тією ж компанією Schweighofer. Румунський активіст Габріель, провівши своє перше розслідування, з’ясував – із національного парку Румунії вивозять тисячі кубів лісу.

«Розслідування з діяльності Schweighofer знайшло 165 тис. м. кубічних нелегальної деревини. А ще, 27 компаній, які постачали ліс до Schweighofer, яких не існує. Величезна комісія розслідує цю справу і ми нині чекаємо на результат», – розповідає Гебріель.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на саміті Україна-ЄС з’явилася інформація, що Петро Порошенко може ініціювати скасування закону про мораторій на експорт лісу-кругляка. Така умова для виділення Євросоюзом кредиту Україні в розмірі 600 млн евро. У суспільстві вже встигла вибухнути дискусія з цього приводу. Так, одна частина українців готова погодитися зі скасуванням мораторію. Інша ж стверджує, що за «безвіз» і черговий кредит нам доведеться заплатити аж надто дорогу ціну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Панас Показати IP 6 Грудня 2016 09:22
Кватирко, рулить. Але не довго залишилось хробаку ліс нищити.
до Панас Показати IP 6 Грудня 2016 14:02
а що дотого часу ще в лісі щось залишиться .чи тільки згадка про те .що там був ліс?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus