USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни зможуть «купувати» страховий стаж

20 Серпня 2017 21:43
Можливість «купівлі» до 2 років страхового стажу передбачають зміни до пенсійного законодавства.

Про це йшлося під час прес-конференції з актуальних питань щодо пенсійного реформування у Львівському прес-клубі.

У рамках змін до пенсійного законодавства, які пропонує уряд, є можливість «купівлі» до 24 місяців страхового стажу. При купівлі стажу до 12 місяців мінімальний страховий внесок збільшуватимуть на коефіцієнт 2, а при купівлі від 13 до 24 місяців страхового стажу – на 1,5. Тривалість «купленого» стажу враховуватимуть лише для визначення права на пенсію (але не для підвищення її розміру).

Директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін розповіла, що наразі 25% зайнятого населення не сплачує єдиний страховий внесок (16,3 мільйона осіб – зайняте населення, тобто, ЄСВ не сплачують приблизно 4 мільйони осіб). Із 26 мільйонів населення віком від 16 до 60 років страхові внески на постійній основі самі сплачують 10,5 мільйона, за 1,5 мільйона сплачує держава.

Наразі право на пенсію за віком мають чоловіки, яким виповнилося 60 та жінки, яким виповнилося 58 років (60 років, починаючи з 2021 року), за наявності страхового стажу не менше 15 років.

З з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку у 60 років матимуть лише ті особи, у яких страховий стаж становитиме не менше 25 років. Вимога до мінімального страхового стажу поступово збільшуватиметься (щороку на рік) і у 2028 році становитиме 35 років.

Особи матимуть право на пенсію за віком у 63 роки за наявності на 1 січня 2018 року стажу від 15 до 25 років. У наступні роки цей показник щороку буде збільшуватися на 12 місяців і у 2018 році становитиме від 25 до 35 років. Тобто, у 2028 році право на пенсію за віком у 63 роки матимуть особи зі страховим стажем від 25 до 35 років.

З 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, встановлять на рівні 40% мінімальної заробітної плати. За наявності страхового стажу меншої тривалості , мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється пропорційно меншому розмірі, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб.
При цьому, законопроект передбачає перехідний період: ті особи, які мають 15 і більше років страхового стажу, зможуть звертатися за призначенням державної соціальної допомоги у період до 2021 року, аби мати джерело доходів для життя. Ті, кому бракує страхового стажу (25 років для призначення пенсії за віком), зможуть допрацювати необхідні роки, або ж «докупити» страховий стаж, що коштуватиме 1408 гривень за місяць стажу. Страховий стаж, зі слів урядовця, враховується як за період персоніфікованого обліку, так і за період діяльності до 2004 року.

Нагадаємо, що з наступного року планують скасувати інститут призначення пенсій за вислугу років (за деякими винятками для працівників сфер освіти, охорони здоров’я та соціального захисту).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Передпенсіонер Показати IP 20 Серпня 2017 22:18
Отак завжди держава обходиться з своїм народом. Мені зараз 54. До пенсії як до неба, а працюю проклято з 16 літ, стажу 38 років, а ще ж треба рабувати, бо тре ж за щось жити. То питання : навіщо я з дитинства набирав чесно того стажу?
Я Показати IP 20 Серпня 2017 22:34
Хто не вкрав,той хай живе,доживає як може,з голоду вмирає,або хвороба яка з'їсть,гарний стимул для молоді придумала наша держава...працюєш все життя і з голоду здохнеш,як собака,а той хто крав і "працював" той і гарно старість зустріне,якось так.П.С.моя думка
Просто мама Показати IP 21 Серпня 2017 07:39
Все то "кльово" придумувати тим, в кого є той стаж. А що робити, коли тобі 40, а всі хочуть прийняти на роботу молодих з приємною зовнішністю до 30 років? Де заробляти той стаж, коли ти для роботодавця вже пенсіонер.
Пенсіонер Показати IP 21 Серпня 2017 09:04
А у мене стажу 45 років, в пенсія 1600, а вони тут говорять,що 40 проц. мінімальної заробітної плати-це, що абсурд.А працював на заводв і мав заробітні плату 600 рублів.Вдумайтесь, яка це була сума. Зараз працівники культури мають по 2-3 тисячі пенсії-це справедливо. Для чого працювати,скажіть?Зараз по селах люди непрацють і не будуть працювати. А нащо. Працюють самі на себе по 50 кабанів держать,городу 20 га,сотні голів птиць.Та й ще субсидію мають абияку. А діти їх всі по Польщах ,а ми за них податки платим і субсидію бідним дають.Це просто дійшло до абсурду.Я платив все життя податки та важко працював, а вони мають сотні тисяч доходу, а неплатять ні грн.а пенсію на те вам.На 100 грн меншу,або ще й більшу,як у мене.Зараз скажете, вони важко працють, а також важко працював і платив на них.Чого в селі не рахують доходи від господарства,ніхто не працює, а живуть прекрасно.А пенсію будуть мати ще більшу,як я.Бо колгоспники,які не платили податків і працювали по півроку мають більшу пенсію ніж я,що горбатився за станком 45 років.Чого їм давати пенсію,коли вони не працюють і не платять податків.Ми в Європі вже одною ногою.Там,що таким людям дають пенсію?Ні. І ніхто багатим не дає субсидію і не платить психам по дві пенсії ще більших,як ми заробили.Опікун,доглядальникь і самому психу дають по пенсії.Хто таке придумав,вдно зовсім без мозгов.То значить в нашій країні краще бути психом,бо тобі і твоїм рідним дадуть ще по одній пенсії.Виходить так.А за що вчителям давати вислугу років.Бідні пашуть чорно,Шахтарям,ливарникам да, але не їм чи медицині-це хабарники і люди,які рота не розкриють,якщо туди не запхнеш бабло.Дійшли до ручки,нам краще подохнути .Бо за таку пенсію не жити, а здохннти ,на ліки мало

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus