USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українців захистили від невиплат зарплат через простій

18 Жовтня 2013 09:58
Українці отримали хороший захист від невиплат заробітних плат через простій, що виник не з їх вини, - повідомляє «Економічна правда».
Так, 17 жовтня Конституційний суд оприлюднив своє рішення, роз'яснивши, що до поняття «належна працівникові заробітна плата» слід відносити всі виплати, на які працівник має право відповідно до умов трудового договору та у відповідності з державними гарантіями, встановленими законодавством, - йдеться у повідомленні.

До них, зокрема, віднесли і виплати за час простою, який мав місце не з вини працівника.

Судді КС також роз'яснили, що у разі порушення роботодавцем законодавства про оплату праці, звернення працівника до суду з позовом про стягнення зарплати не має строків давності. Рішення суду є обов'язковим і не може бути оскаржене.

Як повідомляється, приводом для розгляду стало звернення до КС громадянки Людмили Присяжнюк, яка просила роз'яснити положення частини 2 статті 233 кодексу законів про працю і статті 112 закону «Про оплату праці», посилаючись на неоднозначне трактування цих норм судами, зокрема, поняття «належна працівникові заробітна плата».

Стаття КЗпП говорить, що в разі порушення законодавства про оплату праці працівник може звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому зарплати без обмежень будь-яким строком. Однак у цій статті не зазначено, чи відноситься виплата за простій до заробітної плати.

Згідно зі статтею 34 КЗпП , простій - це «зупинка роботи, яка була викликана відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для її виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами».
Наприклад, підприємство може бути зупинене через відсутність сировини або комплектуючих; через несплату рахунків за світло, газ, що призвело до їх відключення; у зв'язку з «виникненням ситуації, небезпечної для життя чи здоров'я працівників», - зазначається у повідоменні.
Юристи пояснюють, що до цього часу суди неоднозначно трактували КЗпП щодо строків давності звернення позовів про стягнення виплат за час простою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus