USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Укргазвидобуванню» не дали надр через відсутність волинської реєстрації

10 Жовтня 2016 14:13
Депутати відмовилися надати у користування надра газопромисловому управлінню «Львівгазвидобування», яке входить до структури ПАТ «Укргазвидобування», через те, що воно зареєстроване у Львівській, а не Волинській області.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів.

Газові свердловини на Волині є тільки в одному районі – Локачинському. Розташовані вони за два кілометри від села Марковичі. Люди, які проживають тут, скаржаться на постійний головний біль, алергічний кашель та високий тиск. Разом з тим, для своїх потреб місцеве населення використовує тутешній газ.

Роками громада пише звернення і в органи влади, і в компанію «Львівгазвидобування», яка розробляє свердловини, з проханням надати їм пільги на оплату блакитного палива, через видобування якого вони так страждають. Однак домогтися нічого не можуть.

Заступник директора газопромислового управління «Львівгазвидобування» Віталій Супрун заявив, що «Укрзагвидобування» є на 100% державною компанією і видобуває 75% всього газу в країні та наголосив, що завдяки видобутку на території Локачинського району в рік сплачують близько 800 тисяч гривень податків. Також додав, що мова йде про площі, а не родовища. Адже для початку треба провести сейсморозвідку, вартістю 3 мільйони доларів, та пробурити свердловину, що обійдеться ще в 25 мільйонів гривень.

Проте, члени комісії були одностайні в рішенні: чи не єдиною, проте вкрай важливою, причиною відмови у виділенні надр є те, що підприємство зареєстроване у Львівській, а не Волинській області.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГАЗОВІ СВЕРДЛОВИНИ НА ВОЛИНІ: ГОЛОВИ БОЛЯТЬ, А ПІЛЬГ НЕМАЄ

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що «Укргазвидобування» - великий платник податків, і у випадку реєстрації на Волині сплачувалось би додатково 10% з податку на прибуток в місцевий бюджет, а це – чималі кошти.

«Чому за півроку ви не могли перереєструватись на Волині?», – поцікавився Гунчик в Супруна, на що той відповів, що у Львівській області видобувають набагато більше газу, ніж на Волині. На це директору «Львівгазвидобування» зауважили, що на Волині достатньо створити філію, а це, своєю чергою, вирішило б питання.

Депутат Ігор Лех додав, що якби питання виділення надр проводили б через комунальне підприємство облради «Волиньприродресурс» відповідно до його ж умов, то в область можна було б залучити не лише 10% з податку, а набагато більше коштів.

Зрештою, депутати не рекомендували сесії облради погоджувати надання надр у користування ПАТ «Укргазвидобування».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus