USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Представили законопроект щодо узаконення видобутку бурштину на Волині

7 Березня 2015 21:52
В Україні «кришують» незаконний видобуток бурштину.Таку підозру висловив народний депутат Василь Яніцький. Він разом із нардепом Сергієм Євтушком представили сьогодні законопроект, мета якого - узаконити видобуток бурштину на Рівненщині, Волині, Львівщині і в інших західних областях України, де знаходяться родовища цього каменю. Про це повідомляє «Преса України».

Під час прес-брифінгу, присвяченому презентації законопроекту, Василь Яніцький сказав: «Сьогодні поліщуки мають велике багатство, але живуть бідно. Бурштин вивозять за межі України. І податки платять у Польщі, Китаї, Росії, але не в Україні. У нинішній ситуації — найгірше зволікати із прийняттям цього законопроекту. Влада змінилася, але люди бачать, що не змінилися люди у владі. Всі кришують, всі заробляють при владі, але не люди. Я сподіваюся, що колеги-депутати законопроект підтримають».

У разі прийняття законопроекту «Про бурштин» на територіях з родовищами бурштину створять комунальні підприємства, яким видаватимуть дозволи на здійснення видобутку цього каменю. Ці КП матимуть законне право на продаж ділянок з покладами бурштину на аукціонах, де їх зможуть придбати всі охочі. Продаж вже видобутого напівдорогоцінного каміння будуть здійснювати на біржі, керованій тими ж КП.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що видобуток «сонячного каменю» хочуть перевести в легальний спосіб заробітку на потреби волинського бюджету.

Нагадаємо, ІА Волинські Новини також писало, що поки депутати сперечаються, хто має розвідувати і видобувати бурштин на Волині – державні (комунальні) підприємства чи приватні, селяни не можуть зайти до лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛІСІВНИКИ ВОЛИНІ: САМОТУЖКИ З БУРШТИНОШУКАЧАМИ НЕ ВПОРАТИСЯ

Автори законопроекту ще працюють над його вдосконаленням, щоб найближчим часом представити у ВР для ухвалення.

Прийняттям такого закону депутати хочуть припинити незаконний видобуток бурштину у західних областях, який з потеплінням набере обертів. Камінь добувають усі, хто вміє це робити і хоче заробити, починаючи з одиничних шукачів і завершуючи приватними підприємцями, які наймають для цього людей. Це негативно позначається на екологічній ситуації в регіонах. Зокрема, такий варварський видобуток бурштину призводить до знищення лісів і шарів родючих ґрунтів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лісник Показати IP 7 Березня 2015 23:48
Тепер пісець кришувальному бізнесу Балицького і Ко...
Бурштиненко Показати IP 8 Березня 2015 07:35
Над бурштиновими комунгоспами буде височіти одноіменне "бурштинове" управління, а очолить його Богдан Колісник. Слава Україні!
Маневичі Показати IP 8 Березня 2015 12:46
Колісник вже його очолив!
`маневичам Показати IP 8 Березня 2015 15:45
Буква Г
стоп Показати IP 8 Березня 2015 18:13
просто пи
округ23 Показати IP 9 Березня 2015 21:53
прийняти закон пора давно.але не віриться що його приймуть найближчим часом.це написали щоб трохи збити гнів людей.а насправді далі будуть розкрадати бурштин.закон приймуть тоді коли все вигребуть і людей залишать ні з чим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus