USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Веселі старти: скільки українці заробляють на Kickstarter і Indiegogo

16 Вересня 2017 07:00
У 2017 році українські стартапи запустили 35 проектів на провідних краудфандінгових майданчиках і залучили майже $ 2 млн інвестицій.

Про це пише Новое Время.

Найбільший інтерес викликали ідеї наших співвітчизників зі створення екологічної фотокамери для миттєвих знімків, модний кулон для перетворення голосових нотаток у письмові і механічні музичні моделі

Українська асоціація венчурного капіталу та прямих інвестицій (UVCA) підрахувала, що в січні-липні 2017 році українці запустили 35 краудфандінгових кампаній і залучили $1,89 млн. Про це свідчать підсумки дослідження, які оприлюднила UVCA.

Експерти проаналізували дані з двох найбільших майданчиків, Kickstarter (українці віддавали перевагу саме йому, про що свідчать результати шести кампаній-лідерів) і Indiegogo. Більшість із проведених кампаній (83%) пройшли успішними.

Найбільшу суму вдалося зібрати екологічній фотокамері для миттєвих фотознімків Jollylook. Вона замість $15 тис. залучила $377 тис.

Другим за успішністю після Jollylook став стартап Senstone. Ідея кулону для автоматичного перетворення голосових нотаток у письмові зібрала $302 тис. при цілі $50 тис.

На третьому місці з $288 тис. (потрібно було $15 тис.) – Ugears Hurdy-Gurdy з унікальними моделями музичних інструментів, які можна зібрати самотужки.

Творці магнітного конструктора в піксельному стилі Pixio мали намір зібрати $75 тис. Натомість отримали $167 тис.

Межу у $100 тис. подолали ще два українських стартапи: Rinsten Spring ($136,5 тис.) і SolarGaps ($102 тис.) при цілях, відповідно, $15 тис. і $50 тис.

Rinsten Spring – це велосипедне сідло з таким амортизаторами, які, як запевнили розробники, пом’якшать всі дорожні вібрації та удари.

SolarGaps – жалюзі з фотоелектричними елементами, які, згідно з заявою виробника, допоможуть зменшити рахунки за електроенергію ледь не на 70%.

За словами Андрія Колодюка, керуючого партнера AVentures Capital, перевагою краудфандингової моделі виходу на ринок є не тільки збір коштів, а й отримання першого відгуку про продукт.

Він відзначив, що масштаби краундфандінового ринку збільшуються з кожним роком. Якщо в 2012 році загальна сума зібраних коштів у світі склала лише $2,7 млрд, то вже в 2015 році ця цифра досягла близько $35 млрд.

Однак "інвестор краще краудфандінга", переконаний Колодюк. Адже перший спосіб – це одноразове залучення коштів, найчастіше – на етапі попереднього замовлення продукту. Натомість інвестор, окрім грошових інвестицій, зазвичай стає партнером для проекту. Він допомагає з партнерами, розвитком, залученням клієнтів, PR і т.д., розповів керівник AVentures Capital.

Часто команда зосереджується на розробці продукту, технології та вдосконаленні, забуваючи про бізнес-складові стартапу – маркетинг і продаж. З цієї ж причини стартапи часто опиняються в "Долині смерті", не зумівши залучити черговий раунд інвестицій. Якщо ж у компанію інвестує венчурний фонд, то він у більшості випадків допоможе уникнути цього, вважає Колодюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 16 Вересня 2017 11:31
Я вже майже не розумію таку "українську мову"... Половина слів або запозичені, або взагалі англійською. Вже важко усвідомлюєш зміст інформації. Читаю зі словником...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus