USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Волиньагрохолдинг» боргує селянам

7 Грудня 2012 11:18
Фермерське господарство «Волиньагрохолдинг» не виплачує селянам гроші за колгоспне майно та орендовані паї.

Про це інформують «Відомості.ua».

Так, одна з мешканок села Бобли Турійського району розповіла, що підприємство «Волиньагрохолдинг» боргує її односельчанам гроші за колгоспне майно та паї, які воно взяло в оренду.

За словами жінки, декілька десятків сімей, зокрема і її родина, вважають себе ошуканими. Уже протягом року вони просять у керівництва «Волиньагрохолдингу» надати їм другий примірник договору оренди паю і розрахуватися з боргами.

Селянка розповіла і про деталі своєї проблеми. Так, минулого року фермерське господарство «Волиньагрохолдинг» зголосилося викупити у селян майно колишнього колгоспу імені Панасюка, сплативши кожному власнику майнового сертифіката 40% від оцінної вартості. Підприємство обіцяло віддати гроші до Різдва минулого року і люди погодилися. Вони зраділи швидкому розрахунку, не зважаючи навіть на те, що майно оцінювали ще у 2000 році.

«Взяли людей за слабке місце: хто ж не хоче п’ять-шість тисяч отримати? Потім почали щось мутити, заявили, що майно без паїв нічого не варте, і вмовили нас земельну частку здати в оренду», – каже мешканка Боблів.

Селяни були не проти й щодо того, що розрахуваватися з ними будуть зерном, а не грошима. Та проблеми у людей виникли і щодо цього. «Волиньагрохолдинг» оцінило один кілограм збіжжя майже вдвічі дорожче за ринкову вартість, що вплинуло на те, скільки зерна отримали селяни за свої паї.

Щодо цього голова ФГ «Волиньагрохолдинг» Руслана Корнійчук пояснила, що згідно з податковим законодавством, із 1111 гривень орендної плати за один рік користування паєм господарство зобов’язане сплатити 15% податку на прибуток, а отже, й сума, на яку видається зерно, стає меншою.

Однак, борги «Волиньагрохолдингу» стали проблемою не лише селян, а й сільської ради, до якої перестали надходити податки від господарства.

За словами Боблівського сільського голови Сергія Киселя, ФГ «Волиньагрохолдинг» орендує паї загальною площею 895 гектарів. Нині господарство боргує 12 тисяч гривень орендної плати за землі запасу та резерву та 41,6 тисячі гривень податків.

Пан Кисель каже, хоча договори були підписані між господарством і селянами на 310 паїв. А реально отримати орендну плату, тобто зерно, може лише половина власників державних актів на землю.

«Волиньагрохолдинг» аргументує це тим, що користування всіма паями не проводилося, на частині земель випасали худобу, облаштовували табори для молодняка та заготовляли сіно», – розповідає сільський голова.

Голова ФГ «Волиньагрохолдинг» Руслана Корнійчук намагалася пояснити ситуацію щодо виплат за майнові сертифікати. Вона зазначила, що минулого року, коли господарство починало роботу на Турійщині, попередня вартість майна, за оцінками райдержадміністрації, становила 800 тисяч гривень. Наразі селянам виплатили вже 900 тисяч, а майнові сертифікати пайовики все ще мають. Незважаючи на це, за словами Корнійчук, виплату коштів господарство не припинить.

Щодо розрахунків за оренду паїв, то, згідно з договорами, другі примірники яких, за словами голови господарства, частина селян уже отримала, видача зерна відбувається з 20 листопада до 15 грудня.

«Волиньагрохолдинг» обіцяє «вкластися» в ці терміни. Та отримають розрахунки лише ті пайовики, на землях яких проводилися господарські роботи. Інші ж одержать своє зерно вже наступного року, коли їхні землі почнуть розорювати.

Ситуацію прокоментував й адвокат Богдан Ульчак. За його словами, у пайовиків зв’язані руки, поки вони не отримають другий примірник договору. А отримати його можна трьома шляхами.

«Селяни можуть звернутися до суду з заявою про забезпечення доказів, а саме про витребування у господарства «Волиньагрохолдинг» другого примірника договору. Мотиви прості – люди бажають захистити свої права як орендодавці земельних паїв. Можна заявити до прокуратури з проханням витребувати оригінали їхніх договорів. Третій варіант – можна звернутися до адвоката, який має право надіслати запит до фермерського господарства, відповідь на який повинна надійти протягом п’яти днів», – пояснив Богдан Ульчак.

Роз’яснив адвокат і ситуацію з виплатою оренди землі. «За великим рахунком, селянам байдуже, оброблялася їхня земля чи ні. Якщо земля не розорювалася, то «Волиньагрохолдинг» мав би не підписувати договори з селянами, розірвати їх або ж відтермінувати оплату. Але знову ж таки треба читати договір. У ньому ми чітко побачимо умови права отримання орендної плати, її розмір, у якій формі здійснюється розрахунок. Якщо з’ясується, що умови договору не виконувалися, то селянам – пряма дорога до суду», – резюмував адвокат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Отбиватель долгов!! Показати IP 9 Серпня 2016 09:56
Зараз ведуться переговори з бідними потерпілими селянами від тієї мерзоти що засіла на 2 поверсі тереторії спортклуба ,Динамо '' в м Луцьк,про те щоби всіма можливими і не можливиими шляхами позбавити цю парочку земель с/г призначення тобто паїв.Чому селяни мають бути убогими батраками????Завдяки селу боло нагодоване місто а тепер вони ще ходять до власниці на поклон за своїм,такого навіть при планах не було,за рахунок землі виживали і процвітати всі наші покоління на усій земній кулі. Чи варто повернутися до феодалізму,чи не краще людям відібрати свої кровні паї та віддати в руки настоящим хазяям?????Варто над цим задуматися!!!!!! Жеве шайка не трудних
Отбиватель долгов!! Показати IP 9 Серпня 2016 10:29
Зараз ведуться переговори з бідними потерпілими селянами від тієї мерзоти що засіла на 2 поверсі тереторії спортклуба ,Динамо '' в м Луцьк,про те щоби всіма можливими і не можливиими шляхами позбавити цю парочку земель с/г призначення тобто паїв.Чому селяни мають бути убогими батраками????Завдяки селу боло нагодоване місто а тепер вони ще ходять до власниці на поклон за своїм,такого навіть при панах не було,за рахунок землі виживали і процвітати всі наші покоління на усій земній кулі. Чи варто повернутися до феодалізму,чи не краще людям відібрати свої кровні паї та віддати в руки настоящим хазяям?????Варто над цим задуматися!!!!!! Жеве шайка не трудних які живлятися за рахунок бідних селян.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus