USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські міста остерігаються брати мільйонні кредити

9 Жовтня 2013 10:38
Волинським містам пропонують вирішити наболілі питання за рахунок мільйонних кредитів. Можливість втілювати важливі проекти соціально-економічного розвитку своїх територій дає залучення кредитних коштів під державні гарантії на пільгових умовах, що зафіксовано в Урядовій Постанові № 404.

Про основні механізми документа говорили у вівторок, 8 жовтня, на нараді голови облдержадміністрації Бориса Клімчука з головами райдержадміністрацій та міськими головами області, яка відбулася у Ковелі, - повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Олександр Блащук розповів, що на 2013 рік загальний розмір державних гарантій запланований на рівні 50-ти мільярдів гривень. А загалом же запозичення здійснюються на 10 років з мінімальними відсотками.

Як зауважив голова облдержадміністрації Борис Клімчук, такої можливості містам вирішити свої наболілі питання не було впродовж останніх двадцяти років. «Держава підтримає вас. Хто перший розробить і подасть проект на затвердження – той буде в пріоритеті, тому не варто гаяти час. Це – стимулюючі кошти, які допоможуть містам», - підкреслив він.

З основними вимогами до проектів соціально-економічного розвитку учасників наради ознайомив директор державного підприємства «Центр розвитку державно-приватного партнерства» Євгеній Радченко. Він звернув увагу на головний аспект: правильне техніко-економічне обґрунтування проекту.

Також Євгеній Радченко зазначив, що іноді міста не поспішають використовувати таку можливість, дану державою, бо остерігаються залучати кредити у розвиток інфраструктури: «Не треба боятися цього ресурсу. Уряд гарантує й підтримує програму. Варто скористатися світовим досвідом вирішення наболілих питань сьогодні і самостійно, а не чекати бюджетного фінансування. Потім держава допоможе погасити кредит, але місто вже матиме модернізовану тепло- чи водомережу, освітлення тощо».

Радник народного депутата України Степана Івахіва Валерій Черкаска зауважив, що Волинь може і повинна бути в колі найактивніших регіонів, які подають свої проекти на затвердження. «У нашої області - потужний потенціал та багато проектів, які потребують залучення коштів. І ми можемо бути лідерами тут, адже й голова облдержадміністрації Борис Клімчук, який ефективно працює на благо краю, завжди підтримує й просуває такі потрібні області проекти на найвищому рівні», - наголосив він.

Своєю чергою Борис Клімчук нагадав учасникам наради, що всі проекти, які подаються на кредитування, мають бути окупними, а їх впровадження в майбутньому зекономить місцеві кошти.

Окремі міста, зокрема Луцьк і Нововолинськ вже підготували низку пропозицій.

Довідка. Відповідну Постанову Кабінет Міністрів України прийняв 3 червня 2013 року №404 «Деякі питання здійснення головними розпорядниками коштів капітальних видатків понад обсяги встановлених бюджетних призначень». Згідно з Постановою Уряд створив фінансово-кредиту раду з відбору проектів, яку очолив Віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов.

Запозичення здійснюватиметься на 10 років. Важливим аспектом у цьому проекті є те, що відсоткову ставку за погашення кредиту сплачує не позичальник, а держава. Основними напрямками кредитування є: впровадження енергоощадних заходів, реконструкція чи ремонт житлових будників, установка систем доочистки води на об’єктах соціальної сфери, розвиток ліфтового господарства та інші.

Постанова визначає, що отримувати державні гарантії та здійснювати запозичення можуть головні розпорядники коштів держбюджету, зокрема: центральні органи виконавчої влади та головні розпорядники бюджетів міст, сіл та селищ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus