USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

З монетизацією пільг в Україні запізнилися на 20 років, – міністр соцполітики

23 Квітня 2018 09:00
Одним з болісних, але необхідних кроків цьогоріч стане монетизація пільг на проїзд в громадському транспорті, а наступним кроком буде монетизація субсидій, - повідомляє міністр соціальної політики Андрій Рева.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра з представниками регіональних ЗМІ у Києві.

Щодо монетизації пільг на проїзд, міністр зазначив, що ще рік тому Верховна Рада вирішила передати ці видатки на місцеві бюджети і гроші для компенсації проїзду стали відповідальністю місцевої влади. Місцева влада це могла робити лише у визначеному порядку: перевізники «малювали» цифри перевезень пасажирів і отримували відшкодування – як завжди, коштів не вистачало.

У 2016 році ухвалили закон, що передбачив право Кабміну розробити порядок монетизації пільг. Оскільки порядок розробляли не для держбюджету, а для місцевих бюджетів, уряд не може до чогось зобов’язувати владу на місцях. Нині триває період, коли облдержадміністрації повинні зробити розрахунки вартості поїздки, а місцеві ради повинні приймати рішення про категорії людей, які можуть користуватися пільгами на проїзд, соціальні нормативи (кількість поїздок) тощо. Остаточного результату поки немає, тому що місцеві ради наразі опрацьовують це питання з місцевими адміністраціями.

«Для мене це буде дуже важливим показником – хто піде на монетизацію, а хто не піде. Адже тоді кожна з місцевих громад зможе оцінити, де влада зацікавлена в прозорості, а де зацікавлена в збереженні старого механізму», - відзначив міністр.

Він зауважив, що за часів СРСР комунізм обіцяли як «величезну халяву», а оскільки його побудувати до певної дати ніяк не вдавалося, людей почали втягувати в нього поступово. Спочатку туди втягнули номенклатуру, а згодом почали визначати певні групи людей, яких почали звільняти від необхідності платити за ті чи інші товари і послуги. За радянських часів перелік цих людей був невеликим але за часів незалежності України ті, кого не вдалося втягнути в комунізм раніше, розвернулися на всю потужність у 1990-ті роки і прийняли таку кількість законів, що нині майже ніхто не ходить без якоїсь пільги.

«Коли я працював у Вінниці і люди до мене приходили на прийом, перше, що вони казали: «я інвалід 4-ї групи», «я дитина війни», «я з багатодітної родини». Спочатку перераховували свої титули, а тоді переходили до суті питання», - розповів Андрій Рева.

З його слів, навіть найбагатші країни світу не зможуть виконати тих законів, які нині є в Україні. Отже, спочатку потрібно визначити межі користування пільгами. Наприклад, щодо пільг на проїзд до прийняття постанови, існував комунізм – «їжджу скільки хочу і за це не плачу». Тому ввели нормування, яке, втім, викликало неоднозначну реакцію громадян. Це важливо, щоб люди, які планують фінансові видатки, знали, в яких межах це потрібно робити. В цілому, на думку міністра, з монетизацією пільг в Україні запізнилися на 20 років. Якби 20 років тому пільги вдалося монетизувати, не було б такої кількості пільг, адже всі рахували б гроші і розуміли, що якщо ти людям обіцяєш щось, ти повинен це забезпечити матеріально. Отже, цього року рухатимуться у напрямку монетизації пільг, а наступним кроком стане монетизація субсидій.

Нагадаємо, міністр також жорстко засудив спроби газовиків вимагати, аби газові лічильники встановлювали за власні кошти споживачі.

Андрій Рева стверджував, що існуюча система соціальної допомоги спонукає українців не укладати шлюб.

Окрім цього, він вважає, що розмір мінімальної заробітної плати потрібно підвищити до 5 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ігор луцький Показати IP 23 Квітня 2018 10:33
...існуюча система спонукає українців не укладати шлюб,не народжувати багато дітей ітд.А ще Рева сказав,що українці багато їдять і довго живуть після виходу на пенсію.Толковий міністр!
Анонім до ігор луцький Показати IP 23 Квітня 2018 12:14
Якби 20 років тому пільги вдалося монетизувати, не було б такої кількості пільг, Якби с*ки за роки незалежності не крали,то булиб і дороги, і ..., а то під*рюги ніяк понажиратися не можуть.
Активіст Показати IP 23 Квітня 2018 11:00
Реальніше було зробити доступну ціну на газ, як була при "злочинній владі". Всі б платили скільки використали і не заморочувались з субсидіями. Але не неприйнятно, бо немає що вкрасти.
К.лучанин Показати IP 23 Квітня 2018 12:06
Як добре бути "розумним" заднім числом! А цей пан РЕВА не хоче згадати про заощадження людей із 90-х років, куди вони поділися і чому досі не повернуті та не компенсовані. На них нажилися і тупо не повернули. Юліна тисяча була виплачена і то не всім , а Вітіна - нуль виплат, я лише картку отримав. Я лише чекаю виборів у 2019році, коли цю владу переоберуть і цього " розумного" міністра " реформатора" РЕВУ теж!!! Їх треба просто гнати. Українці стали злидарювати і поневірятись по ЄВРОПІ у заробітках. РЕВА засудив " спроби " газовиків встановлювати споживачами лічильники власним коштом, а про ДЕРЖАВНУ програму встановлення лічильників - НІ СЛОВА. ЯКЕ лицемірство і брехня з його сторони. Гнати треба цього "міністра".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus