USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Західінкомбанк» пропонує Волиньраді порушити закон

31 Жовтня 2013 20:02
В обласній раді вкотре вирішували, що робити вкладникам ПАТ «Західінкомбанк»: як повернути їм гроші.
Нагадаємо, вже декілька років вкладники банку не можуть повернути свої депозити. Дехто з клієнтів уже померли, так і не отримавши назад свої гроші. Вкладники пікетували Луцьку міську раду на останній сесії. До цього питання долучалися й депутати обласної ради.
Під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю, сьогодні, 31 жовтня, депутати обласної ради розглянули проект рішення, що стосувався ситуації з поверненням депозитів.

Пігулка перша. Рецепт від обласної ради
Голова комісії, депутат Володимир Навроцький зазначив, що днями він вкотре отримав чергове звернення від ошуканих вкладників. І хоч це питання виникло не один місяць тому, досі, зі слів обранця громади, не надійшло пропозицій ні від банку, ні від прокуратури, ні від управління юстиції.
«Уже минув місяць після чергового запиту, але відповіді ми не отримали від правоохоронних органів. Це черговий раз показує відношення прокуратури й управління юстиції, які не просто формально реагують, а просто ігнорують рекомендації обласної ради», - зауважив депутат.
Спосіб, як облрада може втрутитися у справу, запропонував депутат Сергій Слабенко.
«Банк повинен нести юридичну відповідальність за вчинені дії. Організація, яка позичила гроші, повинна повернути їх людям, бо це майно фізичних осіб. Сьогодні банк презентує себе, говорячи, що він надійний, повернув кредит, розрахувався з Луцькою міською радою, повернувши депозит. Проте, більше 15 тисяч людей досі не можуть отримати свої гроші. Крім того, тепер уже держава в небезпеці. Виконавча служба не сплачує своїх 10 відсотків в бюджет, на державний фонд покладається відповідальність гарантування повернення вкладників, якщо банк стане недіючий, і не відшкодовуються судові витрати», - пояснює депутат.
З його слів, в Україні успішно діє схема неповернення банківською установою грошей вкладникам. І це може згодом повторитися у будь-якій фінустанові держави.
У запропонованому ним проекті рішення, зокрема, обласна рада рекомендує обласній прокуратурі, Головному управлінню юстиції та управлінню Національного банку в області здійснити комплексні перевірки діяльності банку та виконання судових рішень.

Пігулка друга. Національний банк
Як з’ясувалося, національний банк цього року уже перевіряв діяльність ПАТ «Західінкомбанку». Тож підстав для ще однієї позапланової перевірки немає.
Заступник начальника управління Національного банку у Волинській області Тетяна Севко запевнила, що банк уже найближчим часом зможе повернути гроші вкладникам.
«За результатами перевірки, розробляються заходами по оздоровленню банку, щоб він міг повернув вклади. Уже провели переговори з інвестором. Управління Нацбанку може сказати, що акціонери ПАТ «Західінкомбанк» у змозі провести оздоровлення банку», - запевнила вона.
З її слів, за останні три роки стан справ у банку покращився, борг перед вкладниками зменшився на 109 мільйонів. Всі необхідні заходи щодо оздоровлення банк має вжити до 1 січня 2014 року. Так зобов’язав Нацбанк, стверджує Тетяна Севко. Крім того, вона зазначила, що кошти вкладникам може повернути лише «Західінкомбанк», а не Нацбанк.

Пігулка третя. «Західінкомбанк» захищається
Представники ПАТ «Західінкомбанку» свої позиції не здають. Більше того, вони пропонують депутатам порушити закон.
Голова правління банку Галина Скиба запевнила, що під час погашення заборгованості, установа ставиться однаково до всіх вкладників, не залежно від того, чи зверталися в суд. З її слів вже діють різні схеми погашення боргу – чи то продовження депозитів, чи безготівкові розрахунки.
«Банк працює, повертає вклади, заборгованість не збільшується. Ведеться потужна претензійно-позовна робота, банк не сидів склавши руки. Ті, кому дали в кредити, їх уже притиснули до стіни і справа переходить у кримінальну площину. Ми зараз впритул підійшли до проблеми. Ми не хочемо щоб ви вибивали гроші з боржників, щоб ви проконтролювали прокуратуру, Мінюст», - зазначила голова правління банку.
Вона повідомила, що банк шукає додаткові шляхи розвитку банку, залучає додаткові інвестиції. А до 1 січня 2014 року мають бути лише розроблені і погоджені заходи.
Крім того, їхня юридична служба запропонувала альтернативний проект рішення обласній раді.
Втім, цієї пропозиції комісія слухати не стала. Оскільки контролювати прокуратуру та Міністерство юстиції обласна рада не може, це перевищення повноважень і пряме порушення закону.

А люди зі своєю бідою
Зі слів голови правління банку, якщо фінустанову ліквідують, то кредитори залишать собі привласнені гроші, бо не буде кому їх віддавати, а вкладники стоятимуть в чергах ще й у Нацбанку.
Голова комісії, депутат Володимир Навроцький у відповідь зазначив, що банк своїми діями спонукає вкладників ставити питання у вигідному фінустанові ракурсі.
Мовляв, всю вину банк переклав на тих, хто взяв кредити і не повернув. Тож прості люди мусять добиватися того, щоб клієнти повернули кредити. Крім того, втягують і обласну раду у процес вибивання боргів.
«Західінкомбанк» ставить в основу всіх питань повернення кредитів певними особами. Це неприпустимо, що вкладники вимагають повернення кредитів, щоб ви повернули їм кошти. І управління юстиції зайняло не зовсім правильну позицію. І виконавча влада області. Є правоохоронні органи, розбирайтеся з кредиторами, саджайте їх в тюрму. А ви хочете це зробити руками обласної ради», - зазначив депутат.
Зі слів депутата обласної ради Олександра Пирожика, ця проблема мусить пройти через обласну раду, бо вона озвучена на загальноукраїнському рівні.
«Простих людей не цікавить де банк візьме гроші. Багатьом ці гроші потрібні на лікування. Є офіційний документ підписаний прем’єр-міністром Миколою Азаровим, де вказано, що підприємство «Скорпіон-буд» боргує 33, 332 мільйона гривень. Було заарештували майно – землю під ТЦ «Ювант» у Ковелі, інший суд цю постанову скасував. Ще один з боржників - донька колишнього мера Луцька Кривицького. Давайте робити так, щоб юридично банк посилив свою роботу. Якби хоч третину кредитів банк вибив, вкладники б отримали свої гроші», - зауважив депутат.

Після усіх словесних перепалок, члени комісії вирішили рекомендувати депутатам обласної ради підтримати проект рішення, запропонований депутатом Сергієм Слабенком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
саша Показати IP 31 Жовтня 2013 20:14
Значить так народ, на вибори президента ніхто з Лучан не йде, поки не повернуть гроші вкладникам. Якщо Вас це не торкнулося то будьте просто солідарними з вкладниками. Це потрібно озвучити, і не відступати. Явка на вибори президента в Луцьку повинна бути 0%
Александр до саша Показати IP 31 Жовтня 2013 20:33
Умничка! Возьми с полки пирожок! Год выборов знаешь?
поліщук до саша Показати IP 31 Жовтня 2013 22:02
більш смішнішого та дурнішого ще читати не приходилось. )))
олександр Показати IP 31 Жовтня 2013 21:33
ти умничка ати знаеш коли день виборов ,
олександр Показати IP 31 Жовтня 2013 21:42
та що там порушувати всих их за шкуру и на коврик в першу чергу начинаючи з облради там перши хапуги яки обкрадають людей оти питьки депутати два до кучи два незнае авоно сидить там
Александр до олександр Показати IP 1 Листопада 2013 08:07
Тезка, не изводи так себя!
Бельбас Показати IP 1 Листопада 2013 09:57
Колись таке питання вирішувалось просто. В центрі міста ставились великі бочки з лайном, в яких поміщали боржників,і вони знаходилися там до тих пір поки не розрахуються. І кожен міг прийти і плюнути їх в лице. Чому не зробити це в Луцьку стосовно керівництва банку і його боржників.
Rita Показати IP 1 Листопада 2013 10:14
А інвестори цього банка, що такі бідні ?
спостерігач Показати IP 1 Листопада 2013 10:22
В цій ситуації шкода людей,які вкладали гороші з надією на майбутнє, а тут знову їх ушукали, ці всі статті, коментарії, ВСЕ ЗАКАЗНЕ ... в них свої інтереси цілі, ось і все, а люди ошукані!!!!!!
Київ Показати IP 1 Листопада 2013 14:03
Rita,повірь мені, що інвестори цього банка дуже і дуже заможні люди, які давно могли виплатити вкладникам кошти, але у них інша мета................ !!!
222 Показати IP 1 Листопада 2013 15:15
Янукович, ЗЕЧАРА, кришує цей ОБЩАК ублюдків ПР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus