USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Земля під луцькими пам’ятками національного значення досі не оформлена

17 Червня 2015 14:17
Незаконна реконструкція пам’яток, незаконна забудова, численні порушення законодавства щодо збереження національної спадщини – далеко не весь список проблем, які існують в історичній частині міста. І хоч історико-культурний заповідник «Старий Луцьк» розташований у межах міста, та розпоряджатися ним може тільки держава в особі облдержадміністрації. Але в місті все ж планують долучитися до розвитку Старого міста і вирішити проблеми в заповіднику.

Нагадаємо, у Луцьку створили депутатську контрольну комісію, щоб подолати протистояння дирекції державного історико-культурного заповідника та виконавчих органів міськради. Крім того, депутати пропонували створити громадську фокус-групу, яка б напрацювала пропозиції розвитку Старого міста.

Управління культури надало пропозиції щодо членів такої фокус-групи, до складу якої пропонують включити і екс-очільника заповідника Тараса Рабана, журналіста Василя Ворона, та кількох представників громадських організацій, які займаються питаннями розвитку Старого міста.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму сьогодні, 17 червня.

Однак, це - не остаточний список. Наступне засідання заплановане наступного тижня, де заслухають додаткові пропозиції щодо членів робочої групи від громадського середовища. Таке прохання голова депутатської комісії Павло Данильчук висловив Ігорю Левчуку, який є членом багатьох громадських організацій, але нині він прибув як представник комітету захисту національної спадщини і члена комісії при Міністерстві культури.

Власне, Ігор Левчук зауважив: історична спадщина Луцька руйнується небаченими темпами. Приміром, монастир бернадинів – пам’ятку національного значення перепланували і ремонтували без жодних дозволів і роблять там літнє кафе.

На кладовищі 12 століття на П’ятницькій гірці, за нинішнім ЦНАПом, облаштували парковку. На святій горі, звідки фактично розпочиналася історія Луцька – будинок без документів. І за кожним з цих об’єктів стоїть або чиновник, або депутат, каже Ігор Левчук. А відділі охорони історичної спадщини міської ради не складали жодного акту.

Власне, на території Старого міста, навіть під пам’ятками національного значення - не оформлена земля. Від початку заснування заповідника відчуджені і приватизовані декілька десятків земельних ділянок. До прикладу, 2 сотки землі віддані під садівництво в монастирі домініканців.

Власне, зі слів начальника земельного управління Сергія Шабали, заповіднику треба зробити документи на право користування землею під об’єктами національної культурної спадщини. Має бути організація території історико-культурного заповідника, територія поділена на охоронну, господарську зону, має бути проект організації території Старого міста, аби оформити право користування земельними ділянками за державою.

З його слів, обласна державна адміністрація має передбачити кошти в обласному бюджеті, і заповідник має добитися, щоб всі документи оформили за державні кошти. Коли ж будуть оформлені документи на право користування землею за державою, то на ці об’єкти можна фінансувати лише з державного бюджету, а не міського.

«Жодного документа в реєстрі державної культурної спадщини немає. Ми не знаємо навіть меж земельних ділянок. І поки так буде - хто хоче той і будуватиме», - каже чиновник.

Власне, першою чергою, адміністрація заповідника повинна оформити документи на земельні ділянку. Але є ще один момент: не на всі об’єкти національної культурної спадщини є технічні паспорти.

Депутати домовилися, що під час наступного засідання вони заслухають пропозиції адміністрації заповідника, громадськості і земельного управління з чого розпочати роботу заповіднику, аби припинити руйнування Старого міста і зупинити незаконну забудову.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus