USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білоруси можуть затопити волинян

9 Лютого 2011 11:52
Через передаварійний стан Вижівського водоспуску Білозерської водопостачальної системи Дніпро-Бузького каналу, який знаходиться на балансі білоруського підприємства «Дніпро-Бузький водний шлях» можливе чергове підтоплення Волині.
Про це під час виїзної наради Волинської облдержадміністрації за участю керівництва МНС повідомив начальник Волинського обласного виробничого управління водних ресурсів і водного господарства Юрій Бахмачук.
«Щорічно через цю споруду на територію Білорусії скидається від ста до п’ятисот кубічних метрів води. Якщо скид розвантажує Прип’ять і не наносить збитків Україні, то в паводковий період більшість води перерозподіляється на Західний Буг і Балтику, від чого страждають наші Дніпровські води і Дніпровські гідроелектростанції», - зазначив Бахмачук.
Бахмарчук каже, що споруда знаходиться в аварійному стані і ремонтувати її білоруси не хочуть, адже відсутнє рішення щодо власності на споруду і будівлю Білозерської водопостачальної ДБК, які знаходяться на території України і експлуатуються білоруським підприємством.
Водночас за словами посадовця білоруська сторона не виконує рішення Уповноважених урядом України і Білорусії щодо ремонту споруди для забезпечення безаварійного пропуску повеневих вод у 2011 році.
Якщо споруда вийде з ладу, у воді можуть опинитися села Залухів, Щитинська Воля та Забарише Ратнівського району.
«Потрібно у цьому році вирішити питання щодо передачі споруди у власність України і подальшого будівництва нової споруди пропускною здатністю не менше 50 кубічних метрів в секунду», - зазначив Бахмарчук.
Посадовець додав, що вже є попередні домовленості з білоруською стороною про відмову від цієї споруди. Окрім цього зі сторони Білорусії варто було би протягом найближчих років розчистити Оріхівський канал. Через замуленість і засміченість каналу він може підтопити чотири села Ратнівського району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
IgorOkCJ Показати IP 9 Лютого 2011 16:01
"Якщо споруда вийде з ладу, у воді можуть опинитися села Залухів, Щитинська Воля та Забарише Старовижівського району." - ці села не в Старовижівському районі знаходяться, а в Ратнівському!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus