USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Цукровий завод приховав 50-мільйонний дохід

14 Червня 2011 17:29
Головний бухгалтер одного з цукрових заводів Волині навмисно не відобразила 50-ти мільйонний дохід у декларації підприємства і таким чином свідомо ухилилася від спати 12,5 млн. гривень податку на прибуток.

Про це повідомили у прес-службі ДПА у Волинській області.

Як свідчать матеріали справи, цукроварня придбала у свого комерційного партнера, нафтогазової компанії із сусідньої області, цукор-пісок вартістю понад 50 мільйонів гривень.

Однак, не сплатила належні кошти, а розрахувалася з постачальником векселем на повну суму придбаного товару.

Ці операції належним чином відображені в податковому та бухгалтерському обліках заводу у І кварталі 2008 року. Відповідні суми зараховані до податкового кредиту та валових витрат у податкових деклараціях з ПДВ та прибутку підприємства.

Жодного криміналу в таких господарських оборудках не має, - кажуть правоохоронці.

Однак, за півроку комерційний партнер, у якого завод купував продукцію, був визнаний банкрутом. Господарський суд скасував його державну реєстрацію. За таких умов кредиторська заборгованість заводу за куплений цукор, згідно Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», вважається безповоротною фінансовою допомогою.

В декларації з прибутку цукрового заводу за третій квартал 2008 року цей момент не знайшов відображення. Натомість, ініційована податковою міліцією позапланова документальна перевірка зафіксувала факт несплати 12,5 млн.гривень податку на прибуток.

До речі, у своїх висновках про таке масштабне правопорушення податківці заручилися висновком експертного дослідження Львівського НДІ судових експертиз і передали матеріали на розгляд прокуратури.

Генеральна прокуратура України винесла постанову про порушення кримінальної справи за ч.3 ст.212 КК України відносно головного бухгалтера цукрового заводу за вчинення злочину, пов’язаного з умисним ухиленням від сплати податків у сумі 12 млн. 510 тис. грн., тобто в особливо великих розмірах. Її розслідує слідчий відділ податкової міліції ДПА в області.

Як стало відомо «ВН», мова йде про Володимир-Волинський цукровий завод.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Не податківець Показати IP 14 Червня 2011 18:09
Пояснюю, якщо розрахувались векселем за придбаний товар, то і немає кредиторської заборгованості, а є лише борг за виданим векселем. А підприємство-банкрут могло продати(а мабуть так і зробило) цей вексель третій особі. Висновок, ухилень від сплати податків немає, тому, що вексель може ще бути предявлений до оплати. Учіть діюче законодавство і Податковий Кодекс України.
Стрийко до Не податківець Показати IP 14 Червня 2011 19:14
Згідний. Податкова робить план. Виходячи з цієї ситуації питання: підприємство повинне постійно відслідковувати фінансовий стан усіх своїх контрагентів?
є тєма Показати IP 15 Червня 2011 08:24
Знаючи ХТО стоїть за цим цукрозаводом, задаюсь питанням - А ПРИ ЧОМУ ТУТ ГОЛОВБУХ? Відповідаю: реальний стрілочник. Загалом справа висмоктана з пальця, перспектива ст.6 п.2 КПК України. З чим ДПА і вітаю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus