USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У таборі волинським дітям дозволяли митись тричі на тиждень. ВІДЕО

6 Липня 2013 13:47
Це – просто тюрма, - назвала табір для відпочинку юна волинянка Оксана Осипова, якій довелось пережити так звані «канікули строгого режиму». А керівництво закладу відпочинку як «исключение» робило дітям послугу: «буде ваша Волинь купатися щоденно.

Відео, як визволяли волинян з скандального табору, опублікували на сайті каналу СТБ.

Як інформували «Волинські новини», 60 волинських дітлахів поїхали відпочивати у бердянську здравницю «Оріон», а потрапили неначе у зону. У санаторії не було світла, зі стін стирчали оголені дроти. В одну кімнату «напихали» по 11 дітей, а годували тільки бутербродами.

Це... як тюрма

Замість обіцяних комфортабельних номерів, дітей заселили у справжній «волоцюжні». Кімнати без світла, з прогнилою підлогою, зі стелі під час дощу ллє.

Відпочивальниця Оксана Осипова зауважила: «Це я навіть не знаю, як назвати, це просто… тюрма. Постіль була забруднена, ми навіть не могли розстелити свої ліжка, щоб поспати. В кімнаті жило по 11 людей, а в на одну кімнату - три тумбочки».

Оксану мама відправила до табору підлікувати хворе серце. Донька обіцяла щодня висилати морські світлини. А натомість матір отримувала фото немов із фільму жахіть. Жінка зізнається, побаченим зніманням та почутими телефоном скаргами була просто шокована. Донька плакала і благала забрати її додому.

«Ми, як поглянули на ці фотографії, то жахнулися. Ось на такому матраці мусила спати моя дитина», - бідкається мати.

Діти у таборі ще й худли

Окрім зонівських умов проживання, дітей у таборі ще й на голодному пайку тримали.

«Наших дітей там годували одними бутербродами і дали жменю цукерок Рачки», - розповідає ще одна мати Тамара Шумік. Діти, за її словами, там навіть худли.

Зарадити становищу на місці спробувала Ніна Чура, вона, як супроводжувач групи маленьких волинян, пішла скаржитися до директора табору. Той пообіцяв умови трохи поліпшити. Та далі від обіцянки справа не пішла.

Купатись в душі щодня? Ні, не чув

«Він сказав, що привезе нову постіль - 108 простирадл и 64 наволочки й дозволить щодня купатися у душі. Хоч душ нам запропонували зразу для всіх, там так і залишилося - 3 рази на тиждень. Не дивлячись на те, що діти купаються в солоній воді. То він сказав, що для вас ми зробимо «исключение» - ваша Волинь буде купатися щоденно», - розповідає вчитель Камінь-Каширського ліцею Ніна.

Шоковані почутим та побаченим батьки рушили з’ясовувати стосунки до волинських урядовців, які й надали безоплатні путівки. Посадовці лише руками розвели. Мовляв, про реальні умови табору нічого не знали. А путівки для дітей-чорнобильців отримали з Міністерства соціальної політики.

Що казала влада

Голова Камінь-Каширської РДА Іван Вовк зауважив: «Нам ці путівки прийшли з Києва, цей заклад виграв тендер, от ми і відправили туди діток».

Як інформували «Волинські новини» раніше, скандал дійшов столиці. Відповідальне за дитячий відпочинок мінсоцполітики - маленьких волинян після трьох пекельних днів таки переселило до іншого оздоровчого закладу. Тим часом у жахливих умовах в бердянському таборі лишається понад 4 сотні юних відпочивальників з усієї країни.

Діти до жахіття вже пристосувалися. Під зламані ліжка підкладають валізи, щоб не провалитися на підлогу. А під дірки у стелі, де ллє вода, підставляють відра. Керівництво табору на питання реагує неохоче. А директор такі умови вважає нормальними, а дітей, вередливими.

Зокрема директор оздоровчого табору «Оріон» Генадій Бутилкін зазначив: «Дети у нас отдыхают нормально, условия нормальные, питание 5-разовое. Волынские дети приехали сюда, зная, что приехали в санаторий, а у нас детское заведение оздоровлення. Поэтому пошла недоработка».

З юридичної точки зору

За оздоровчий табір узялися санепідслужба та прокуратура. Результати попередньої перевірки показали низку порушень санітарних норм. Також виявили, що керівництво табору, не маючи на те права, заселило на 15% більше дітей.

Прокурор Бердянську Денис Керман прокоментував: «Дозвіл надавався на 420 місць, а фактично до дитячого оздоровчого центру прибуло набагато більше осіб. Майже на 15 відсотків перевищення. Оце є порушенням. Фактичними перевірками, у кожному корпусі повинно було розміщатися до 5 спальних місць. А фактично - від 7 до 9. Норми площі на одну дитину явно порушені».

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статею 325 «Порушення санітарних норм та правил». Відповідальність за це - штраф у понад 2 тисячі гривень або ж ув'язнення на 3 роки. Результати слідства правоохоронці обіцяють оприлюднити за кілька тижнів. Тим часом, вихованці табору масово просяться додому, аби нарешті відпочити від відпочинку по-бердянському.

Нагадаємо, дитячий оздоровчий табір «Оріон» має ліцензію Міністерства охорони здоров’я на здійснення медичної практики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мда Показати IP 6 Липня 2013 13:59
жах. нехай би київських дітей мажорів туди послали.
Окс Показати IP 6 Липня 2013 21:24
Можливо, наш санаторій "Згорани" дещо ліпший, хоч тут також можна знайти кучу відхилень. Але чому Королевська не контролює оздоровлення дітей, чи її цікавить лише благодійна допомога?
Мда Показати IP 31 Травня 2015 21:35
Жеесть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus