USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому лікарів слід захищати від пацієнтів

17 Серпня 2013 13:03
У столиці пацієнт зламав травматологові тазову кістку. Інцидент стався в Київській лікарні швидкої допомоги під час нічного чергування. А дісталося на горіхи ескулапові лиш через те, що не прийняв хворого поза чергою, інформує НТН.
Лікар Михайло Агафонов лише нещодавно заново навчився ходити. Здатність нормально пересуватися травматолог втратив на робочому місці. А все через крутелика, якого серед ночі привезла «швидка». Пацієнт із простреленою ногою зажадав допомоги поза чергою.
«Бросил бутылкой с недопитой водой в ответственного дежурного и полез в драку с целью нанесения телесных повреждений, я пытался их разборонить. В результате чего получил множественные травмы, среди которых перелом таза», - розповідає Михайло Агафонов. «Сломал ему таз и добросовестно убежал, после чего был задержан сотрудниками милиции. Но в течение года никто ничего по этому делу не делал, поскольку данный молодой человек ходил и рассказывал, что он со всеми все вопросы порешал», - розповідає адвокат постраждалого Сергій Костира.
Втім, справа таки потрапила до суду. За завдання тілесних ушкоджень агресивному молодикові загрожує до 5-ти років ув'язнення. Напади на ескулапів у медичних закладах нині не новина. Півроку тому в Київській клінічній лікарні №17 пацієнт віддухопелив персонал, який намагався надати йому допомогу.
«Пациент вскочил и стал, как говорится, применять силу к сотрудникам. Он ударил врача одного, второго. Ударил медбрата», - каже керівник Київської клінічної лікарні №17 Микола Дьомин.
Бешкетника тоді змогли вгамувати лише уп'ятьох. Забіяку скрутили й передали правоохоронцям. А ось у Чернігові неадекватний містянин забрів до районної поліклініки з бойовою гранатою.
«Он начал угрожать, достал гранату и сказал - я вас всех сейчас тут взорву», - кричав він.
Та виконати свої погрози терористові не вдалося - вже за декілька хвилин його скрутив, викликаний медиками, наряд міліції. Лікарі впевнені - пацієнти бешкетують у медзакладах, бо там немає налагодженої системи охорони.
Голова ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська каже: «У нас бывают случаи неприятные не только в больнице скорой помощи. Бывают неприятные случаи с больными туберкулезными, психиатрическими, где идут активные нападения на медработников. 50-45 случаев, каждый год колеблется. Наши предложения какие были бы - прежде всего, чтобы была усилена охрана. Можна простейшие методы - кнопка и на камеру выведение - кто пришел, как пришел».
На думку ж правознавців, владнати проблему можна завдяки правильному фінансуванню.
«Хотелось бы, чтобы наши чиновники при подготовке нового бюджета для МОЗ заложили хоть минимальную сумму. ДСО и МВД готовы даже за мизерную сумму устанавливать тревожные кнопки и приезжать, спасать и помагать, а они говорят - нет», - розповідає правозахисник Едуард Багіров.
Щоби з'ясувати, чи має намір держава охороняти своїх лікарів, свідок звернувся до Міністерства охорони здоров'я. Там пообіцяли ретельно вивчити питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 17 Серпня 2013 13:24
А коли вже почне діяти система захисту пацієнта від лікарів? Коли вони почнуть відповідати за свої помилки? А краще думати перед тим що роблять!
Лучанка до Вася Показати IP 17 Серпня 2013 15:12
Погоджуюся!
ЛУЧАНИН ВІКТОР Показати IP 17 Серпня 2013 17:16
ТАКОЖ ЗГІДНИЙ
правдивий Показати IP 17 Серпня 2013 17:51
вася, я думаю захищати хворих треба не від всіх лікарів а від поганих(хамів,неуків,хапуг)і ввід них же захищати нормальних лікарів. Ці псевдескулапи зазвичай проривають собі шлях на верх хабарями, наклепами та плазуванням перед адміністрацією, а відбивають затрати(моральні та фінансові) на пацієнтах. А можливо їх приборкати буде лише тоді , коли вирішуватись про фаховий рівень кожного буде спільнотою лікарів та рейтингом пацієнтів, а не тим чий він родич, скільки заніс начальству, як вміє вихваляти владу іт.д.
Вася до правдивий Показати IP 18 Серпня 2013 02:20
Та, ні і Ви праві. Дійсно. І лікарів, як в даному випадку, обов'язково треба захищати! Але це поодинокі випадки, хоча останнім часом їх і почастішало. А частішають вони бо люди зневірились в професійності лікарів остаточно. Звичайно, є лікарі, є і такі, як кажуть "від Бога". Але гидоти то більше, набагато більше. 99% лікарів, які приходять молодими в медустанови через рік-два-три з спеціалістів, які ввічливо відносяться до пацієнтів, намагаються всерйоз доколупатися до проблеми хвороби кожного пацієнта, перетворюються на хамів-бухгалтерів, коефіцієнт корисної дії яких в декілька разів нижче баби Соні, яка в перший раз в пошуковій системі одним пальцем набрала назву своєї хвороби. Оце і є фаховий рівень. Я вже мовчу про випускників, які здобувають дипломи не отриманими знаннями, а грошима.
Тіна Показати IP 18 Серпня 2013 17:44
Коли ,нарешті, держава зверне увагу на цю проблему?Чи потрібно щоб кількість нападів на медичний персонал ще збільшилась.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus