USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи діляться волинські лікарні грошима з центрами «первинки»

16 Січня 2015 16:16
У волинських районах розпорядниками грошей, виділених на медицину, є центральні районні лікарні. Водночас в районах діють і центри первинної медико-санітарної допомоги. Кошти на них передбачені в рамках цієї субвенції. От лише поділ грошей залежить чи то від порядності головного лікаря, чи то від усних домовленостей.

Яким чином розподілити гроші, виділені на медицину між закладами, міркували під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства сьогодні, 16 січня.

Власне, всі кошти, виділені на центральні районні лікарні та місцеві центри первинної медико-санітарної допомоги, зосереджені в руках головних лікарів ЦРЛ. І як з’ясувалося, не всім вдається домовитися про пропорційний розподіл коштів між ЦРЛ та ЦПМСД.

Приміром, коштів, обіцяних для ЦПМСД в Горохівському районі в обсязі 30% від загальної суми фінансування не вистачає. Про це розповіла голова комісії облради Галина Майко. Жінка працює головним лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги в Горохівському районі.

«Мене поставили перед фактом, що поділять гроші. А я з таким фінансуванням не зможу працювати. Торік було фінансування на рівні 35% - то це мінімум, який потрібен», - каже депутат облради.

Відтак, вона попросила прийняти якийсь документ, яким би врегулювали цю процедуру. Приміром, затвердити розподіл коштів між ЦРЛ і ЦПМСД в рамках 65% і 35% відповідно.

Натомість у Ратнівському районі, ділиться досвідом депутат облради, головний лікар Ратнівської ЦРЛ Михайло Бегаль, гроші розподілив так, що всім вистачає, і Центр первинної допомоги отримав менше 35%. Тож так огульно ділити гроші не можна. Мовляв, треба враховувати і кількість населення, а не просто поділити у відсотках.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, своєю чергою, зауважив, що згідно з чинним законодавством, облрада не може зобов’язати головних лікарів ЦРЛ здійснити фіксований поділ коштів. На це має повноваження лише Міністерство. Але оскільки відповідних нормативних документів не прийняли централізовано, то всі повноваження в головних лікарів ЦРЛ і тільки.

Однак члени комісії більшістю голосів проголосували за те, аби управління охорони здоров’я підготувало рекомендаційне рішення профільної комісії про те, що головним лікарям центральних районних лікарень радять розподілити кошти між своїм закладом і районним центром первинної медико-санітарної допомоги пропорційно: 65 і 35%. Департамент фінансів, своєю чергою, обіцяє завізувати таке рекомендаційне рішення. Адже зобов’язати його виконувати комісія не може, як не може винести на розгляд сесії, бо «вище голови не стрибнеш».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
медик Показати IP 16 Січня 2015 16:23
Головні лікарі, начмеди, заввідділеннями та лікарі-хірурги, акушер-гінекологи, стоматологи мають ДІЛИТИСЯ з первинною ланкою.
аяяй Показати IP 16 Січня 2015 17:37
Снова главврачи смогут манипулировать деньгами в собственных интересах,никакой управы на них нет.
123 Показати IP 16 Січня 2015 18:04
Кошти у районах між ЦПМСД та ЦРЛ розподіляє головний розпорядник коштів. Лише у Горохівському районі на сьогоднішній день ЦРЛ є головним розпорядником, в інших районах це райдержадміністрації, районні ради, відділи та управління ОЗ.
321 Показати IP 16 Січня 2015 18:54
Попридумували всяке там ПМСД, То як ЦПХ, Був один головний лікар ЦРЛ, а стало з цими центрами, як мінімум два головних лікарі! А гроші залишились ті ж. Ніякі гроші.
ага Показати IP 16 Січня 2015 19:54
головні лікарі -відповідні оклади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus