USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Два тижні замість десяти хвилин: як українці реєструються у сімейного лікаря

6 Червня 2018 20:55
Троє українців розповіли, чи дійсно зареєструватися у сімейного лікаря так просто, які "приховані бомби" можуть очікувати вас в процесі, і з якими порушеннями процедури вони зіткнулися. Про це йдеться у матеріалі Нового времени.

У Міністерстві охорони здоров'я українців закликають скоріше вибирати собі сімейного лікаря і переходити на нову модель обслуговування в державних поліклініках. Зробити це бажано до 1 липня - саме з цього дня система запрацює на повну.

Згідно з інструкцією, процедура реєстрації повинна бути максимально простою і займати мінімум часу: вибрати лікаря, прийти в реєстратуру, заповнити декларацію, підтвердити реєстрацію кодом в смс, забрати свій екземпляр документа. Передбачається, що все це - без очікування в чергах і без необхідності нести купу ксерокопій і довідок. Однак раз на раз не припадає - в той час, коли одним дійсно вдається зареєструватися за півгодини, інші змушені ходити в поліклініку по кілька разів.

Марина Калініна:

Я дуже чекала цю реформу, незважаючи на деякий скептицизм. Насамперед, була гостра необхідність змінити дільничного лікаря. Дзвонила в поліклініку з листопада минулого року. З другого квітня штурмувала свою амбулаторію щодо цієї теми.

Живу в новому густонаселеному мікрорайоні на Позняках. Нас тут приблизно 50 тис. осіб на три амбулаторії, які розташувалися приблизно на 150-200 квадратах в будівлі гімназії Міжнародних відносин, що на вулиці Мишуги, 5.
Передбачала, що все займе десять хвилин, але насправді, весь процес зайняв близько тижня. В одному приміщенні розташовані три амбулаторії і тільки один оператор - жінка у віці, якій важко працювати з комп'ютером. І це не її проблема, насправді, адже вона - лише співробітник реєстратури. Пенсіонери займали чергу з 7-8 ранку.

Пропускна здатність - 3-4 особи на годину, тому що приходить мама з дітьми і з п'ятьма паспортами членів сім'ї. Або база висить, або людині вводити дані важко.

Так я ходила десь з тиждень. Але я працюю, і проводити цілий день в черзі не можу. Дуже важко пройти процедуру, коли тобі потрібно на роботу. На шостий чи сьомий день я просто не витримала і в телефонному режимі подала три скарги: на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я, київського міського управління охорони здоров'я та районного відділу охорони здоров'я. Дзвонила вже як журналіст.

Через кілька днів мене запросили до районної поліклініки, адже, виявляється, можна укласти договір в будь-який з поліклінік по всьому району. Там за 10 хвилин зареєстрували мене і сім'ю. Але тут виникла інша проблема. До лікарів, у який низький рівень професіоналізму, [за записом] людей немає. А хороші лікарі розлітаються, як пиріжки. Я вибрала трьох лікарів і вирішила записатися до когось з них. Але всі вони відмовили мені під приводом, що моя вулиця далеко від їх поліклініки, і якщо я раз на півроку викличу їх на високу температуру, то вони до мене не поїдуть. Я залишила три скарги. Після тижня нервів мені все-таки вдалося укласти договір з лікарем з медустанови, яка прилягає до мого дому.

Я ставлюся до медреформи критично, тому що для її впровадження зовсім не підготували медицину. Три амбулаторії в одному маленькому приміщенні – це занадто. Кілька амбулаторій Дарницького району вже років вісім поневіряються по кутах в очікуванні того, коли ж на вул. Бориса Гмирі, 8 розпочнеться будівництво нової, зручної для них будівлі. Я не хочу, щоб держава платила за мене 400 грн людям, які надають неякісні медпослуги. Медики злі на міністерство, а негатив зривають на пацієнтах.

А за цей тиждень без лікаря я встигла перехворіти ларингітом, самій собі призначити антибіотики й одужати.

Анастасія Крістель Домані

Напевно, я - одна з перших трансгендерних жінок в Україні, які уклали такий договір.

У черзі стояла, як жінка, а потім, коли дала паспорт - таке здивування було. Мовляв, ви для кого оформляєте? Але потім все було нормально, мені попалася дуже лояльна до цієї справи співробітниця поліклініки, з френдлі-ставленням.

Я оформлялася в поліклініці Солом'янського району. Довелося приходити двічі, тому що в перший день зависла система на комп'ютері. Ще виявляється, що не всі жінки - співробітниці реєстратури - вміють працювати з комп'ютером в принципі, ну або вони не знали, що взагалі робити, якщо раптом все зависло.
Процедура ця виглядає досить підступно: заходиш - начебто людей небагато, але потім починається, хтось тут не стояв, а хтось відійшов, ну і так далі. Прочекала в черзі півтори години, а потім дві бабусі влізли перед самим носом - як з'ясувалося, без запису. Мені, "як молодій", довелося їх пропустити, хоча це неправильно.

Все це відбувається в такому загальному коридорі, в спеціальному залі, тобто, коли приходить твоя черга, тебе запитують тут же, а не просять зайти в кабінет. Виходить, що вся черга чує твої персональні дані, все, що ти озвучуєш. Як з'ясувалося, так не повинно бути - медики зобов'язані гарантувати медичну таємницю і не повинні розголошувати приватні дані при сторонніх.

Ускладнює ситуацію і те, що може прийти один член сім'ї, а приносить документи за всіх відразу: бабусь, дідусів, дітей... Це така прихована бомба. Ніби в черзі перед тобою фактично одна людина, а за часом - ніби всі п'ять. Такого, за правилами, теж не повинно бути. Не повинні були і просити принести ксерокопії мого паспорта та коду - але попросили. Повідомили, вже коли я прийшла на місце.

Ще одна проблема оформлення - довгі очікування СМСки на телефон клієнта. Коли бабуся оформляє діда заочно, а той залишився вдома і не чує сигнал СМС, "тому що дід глухий вже", тоді і вся черга чекає, поки комусь все таки вдасться з ним зв'язатися. Або - переповнена пам'ять телефону, через що не приходить СМС, або бабуся забула вдома окуляри і не бачить не тільки код в СМС, а не в силах прочитати вже готовий бланк декларації для перевірки своїх даних перед фінальною роздруківкою.

Олекса Ярославцев

Так вийшло, що я зараз живу разом з сім'єю в нежитловому фонді - тобто, в готелі. Не за своєю пропискою і не за пропискою дружини. У нас двоє дітей. Коли народилася молодша дитина, до нас за правилами повинен був прийти з візитом лікар-педіатр з поліклініки, яка розташована найближче до місця нашого проживання. У поліклініці сказали, мовляв, ні, ми туди не підемо. З цього все й почалося.

Я почекав близько місяця, прийшов туди, але зі мною не захотів розмовляти заступник завідувача. Я не вступав у конфлікти, просто сказав, що ми поспілкуємося пізніше, і пішов. Зв'язався з Уповноваженим з прав людини, з представниками районної ради - це був Святошинський район міста Києва. Через якийсь час з поліклініки мені передзвонили самі - запропонували прийти, зустріли в дверях з розпростертими обіймами.
Півроку ми ходили в цю поліклініку, але це ще було до появи декларацій. Я реєструвався через систему Helsi.me - електронний запис до терапевта на певний час через спеціальний сайт. Просто вибираєш лікаря, дивишся на календарику дні прийому і вільний час, записуєш себе або когось із членів сім'ї і приходиш.

Але десь з місяць тому наша лікар-педіатр запитала, чи не хочемо ми вже вибрати сімейного лікаря та оформити декларацію. Я ще вибирав: справа в тому, що наша педіатр у віці 85-ти років, вона іноді забуває, куди тільки що поклала потрібний папірець, і у мене виникали сумніви щодо неї, чи варто вибирати її як свого лікаря.

За допомогою все того ж Helsi.me знайшов молодого хлопця - йому ще немає тридцяти років, він сімейний лікар. Зареєструвався, сходив до нього на прийом сам, познайомився з ним, переконався, що він розумний і ввічливий. Він мені сподобався тим, що ставить грамотні запитання, все робить без пафосу, не намагається принизити тебе - деякі лікарі намагаються принизити пацієнтів, щоб тим здавалося, що вони тут комусь щось винні. Загалом, я повідомив, що хочу укласти з ним договір як з сімейним лікарем.

У нашій поліклініці обслуговуються і дорослі, і діти, тому потрібно відстояти дві черги для реєстрації - одну, щоб зареєструвати себе і дружину, другу, щоб внести в базу наших двох дітей. Це дві різні бази, тому і дві черги. Все зайняло хвилин сорок без черги, але я приходив під вечір - вранці ж була черга. Моя дружина має паспорт нового зразка - id-карта, тому вони спершу не знали, куди вводити ці дані, але потім розібралися.

Плюс сімейного лікаря в тому, що ти вибираєш його "до глибокої старості" - надовго. Мінус - в тому, що на дітей і дорослих працюють дві різні бази, але, я думаю, з цим розберуться.

Як вибрати сімейного лікаря і підписати з ним договір. Інструкція

З 1 липня цього року в Україні запрацює нова модель обслуговування в державних медустановахПерший крок - це, власне, вибір медика, якому ви довірите своє здоров'я. Нововведення полягає в тому, що вам більше не потрібно прив'язуватися до дільничного - ви можете вибрати будь-якого лікаря в будь-якій поліклініці незалежно від того, де прописані. Це дозволить вам спостерігатися у того, кому ви дійсно довіряєте.

Перевірте, чи є поліклініка, в якій працює обраний вами лікар, в електронній системі. Це можна зробити тут. На дверях медустанови повинна висіти синя трикутна наклейка з написом: "Тут можна вибрати свого лікаря". Пам'ятайте, що лікар може відмовити вам тільки в двох випадках: якщо у нього вже занадто багато пацієнтів і якщо установа поки що не підключена до єдиної електронної системи.

Візьміть з собою паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про народження для дітей, яким ще немає 14-ти років. Не забудьте захопити з собою мобільний телефон.

З усім цим ви приходите в реєстратуру обраної поліклініки, просите зареєструватися і підписати декларацію. Дізнайтеся, хто є уповноваженою у цій справі особою – це може бути медсестра, лікар, працівник реєстратури.

Уповноважена особа реєструє вас в електронній системі. Як підтвердження вам на мобільний телефон прийде СМС з кодом, який потрібно повідомити тому, хто вас реєструє.

Після реєстрації в системі вам роздрукують документ - декларацію, де вже будуть ваші дані. Уважно перечитайте їх і перевірте, чи все правильно. Якщо помітили помилку - попросіть співробітника поліклініки її виправити і надрукувати декларацію заново.

Готовий документ повинні видати вам на підпис у двох примірниках - ви підписуєте обидва, один залишаєте собі, а другий віддаєте співробітникам поліклініки. Вони запевняють декларацію електронним підписом, тим самим підтверджуючи, що ви вже є в базі.

Згідно із законодавством, укладення договору з сімейним лікарем дозволить вам вже з 1 липня безкоштовно користуватися цілим спектром послуг: щеплення вчасно, за спеціальним календарем, діагностика та лікування найпоширеніших захворювань, отруєнь і патологічних станів, спостереження за здоровими дітьми, ведення вагітності з можливістю перенаправити пацієнтку до акушера-гінеколога в разі потреби, консультаційна допомога з ряду питань і багато іншого.

Крім того, тепер ваш сімейний лікар зможе приймати рішення про те, чи варто виїжджати додому, або ж питання можна вирішити іншими способами. Наприклад, запросити пацієнта в амбулаторію або дати консультації в телефонному режимі.

Впровадження такої системи в сукупності з електронною чергою має вирішити найпоширеніші проблеми сучасної державної медицини в Україні: корупцію і бюрократію. Кожен користувач системи знатиме свого лікаря і позбудеться необхідності міняти фахівця після переїзду, наприклад, в інший район міста.

Електронний запис повинен позбавити пацієнтів від тривалого очікування в черзі, а нова єдина база медзакладів - від корупції. Тепер фінансування буде розподілятися по-іншому: раніше держава виділяла кошти конкретно на кожен медзаклад, тепер, згідно з новим законодавством, фінансуватися буде кожен пацієнт окремо. Тобто, чим більше пацієнтів показує база в поліклініці, тим більше грошей на неї виділять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ааа Показати IP 6 Червня 2018 21:48
не у кожного пенціонера є мобільний,цікаво,як код підтвердити?
Док до ааа Показати IP 6 Червня 2018 22:18
Зате в кожного лікаря є окрема сімка на яку можна скерувати смс.
ще не зовсім свідоми Показати IP 6 Червня 2018 22:02
Файл стейт
хехъ Показати IP 7 Червня 2018 07:33
(эксперименты) Х (эксперименты) = Экскременты
Рррр Показати IP 8 Червня 2018 09:46
Реєстрація проходить за 10 хвилин, проблем не виникає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus