USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Дитячі медогляди в луцькій поліклініці: що робити з чергами

16 Серпня 2016 19:00
Батьки, чиї діти цьогоріч йдуть в перший клас, або ж розпочнуть навчання у дитсадках, мусять заповнити картку про проходження медогляду своїх чад. Для багатьох лучан такий процес став тестом на витривалість. Адже треба пройти декілька кабінетів вузькопрофільних спеціалістів, а приймають вони за різним графіком, у різний час, також треба здати загальні аналізи, отримати заключення педіатра. А тільки майбутніх «першачків» у Луцьку цьогоріч – майже 2,5 тисячі. Тож без черг у поліклініках – не обходиться.

«Медоглядовий бум»

Схема «сходіть туди, там візьміть талончик, поверніться до нас, ми вам напишемо, а у сусідньому кабінеті вам поставлять печатку» - знайома чи не кожній мамі з татом. Крім того, до деяких фахівців треба записуватися наперед у листках самозапису, а до частини з них зошит для запису приносять лише у конкретні дні тижня. Одні спеціалісти приймають в поліклініці на вулиці Чорновола, інші – в поліклініці по проспекту Волі. Щоб, до прикладу, здати аналіз крові треба а) прийти записатися, б) прийти здати аналіз, в) прийти забрати результат.

Тож питання проходження медоглядів дітьми в піковий період – а саме липні-серпні стало предметом виїзного засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 16 серпня.

Найперше головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська вирішила провести екскурсію закладом: показала відремонтоване інфекційне відділення, відремонтований басейн, одразу ж завела в маленький басейн, який потребує ремонту.
Та екскурсію вирішили припинити: мовляв це не день депутата, а засідання комісії, причому з конкретного питання. Отож рушили до зали, де зібралися й представники колективу.

До слова, напередодні екскурсії депутати таки ознайомилися з «листками самозапису» - списками, в яких батьки записують свої дані і визначають годину прийому вузькопрофільного спеціаліста. В деяких папках – майже порожні сторінки, а до деяких спеціалістів – листки заповнені на декілька днів наперед. Зокрема, до хірурга. Натомість до офтальмолога сьогодні зошита не було. «Не знаю, може, забрати в кабінет», - знизує плечима головний лікар.
Вже згодом, після доповіді Оксани Лєщинської, присутня секретар міськради Юлія Вусенко зауважила: записатися до офтальмолога можна лише у п’ятницю, а не в будь-який день тижня. Мовляв, нині вона також опинилася в числі батьків, хто з дитиною проходить медогляд. Вона прийшла в четвер, щоб обрати годину прийому до окуліста і не змогла: запис по п’ятницях. «Чому це так?» - запитала. Та конкретної відповіді, чому до окуліста записують лише в п’ятницю, ніхто не отримав.
Натомість медики одразу ж почали розповідати, що попередній запис – це дуже дієва річ, яка і дисципліновує лікарів, і організовує їхній час. Якщо ж є хвилини, коли біля їх кабінету нікого немає, а вони без запису не приймають, то не через забаганки, а просто через те, що в них з’явилася просто хвилинна перерва між пацієнтами. А за ці 2 хвилини кваліфіковано дитину не оглянуть. Тому й відмовляють, пропонуючи записатися. але й без того вистачає тих, хто поза чергою. «Інвалідам, дітям до року, сиротам ми не можемо відмовити – приймаємо без черги. А ще ж лікарі приводять то знайомих, то родичів», - додають медики.

Як знайти рішення?

Головний лікар поліклініки пояснює: можна було б здійснювати попередній запис онлайн, автоматизовано, але програмний продукт дуже вартісний. Адже якщо робити – то «на совість», об’єднавши всіх спеціалістів у єдину базу з доступом кожного педіатра, який би направляв дітей на огляд. Чом би не зробити, аби результати аналізів приходили на електронну пошту, як це давно роблять приватні лабораторії? Оксана Лєщинська каже, що це хочуть впровадити. А ось з системою запису складніше. Добре, мовляв було б, якби на електронну пошту надходили нагадування «Завтра вам до лікаря», та все коштує грошей.

Депутат міськради, голова профільної комісії Алла Надточій, своєю чергою поділилася власним досвідом проходження медоглядів: разом з дитиною мусила по кілька разів «курсувати» між двома поліклініками: «на Чорновола» і «на Волі». Більш того, пройшовши медогляд, дитина мусить ще раз окремо прийти до свого дільничого педіатра за довідками на танці чи в спортивну секцію. Мовляв, чому не видати всі довідки одразу?

«Мені теж не хочеться когось просити, щоб позачергово приймали. Стикалася з всяким. Але хочеться, щоб кожен лучанин зміг прийти і не витрачати багато часу на профогляд дітей, які йдуть вперше в садочок чи у школу», - пояснює депутатка.
Отож проблема з медоглядами залишається, особливо наприкінці літа, коли лучани масово ведуть своїх дітей, напередодні навального року. Уже в робочому порядку Оксана Лєщинська запропонувала: медогляди дітей 5-6 річного віку, які йтимуть в школу, можна починати з листопада. Для цього, каже, варто поговорити із завідувачами садочків. А ось щодо медоглядів школярів, то можна буде повернутися до планової системи: визначати дні, в які школярі певних закладів зможуть прийти до лікаря. Та тут є нюанс: медогляди школярів мають проводитися лише за присутності батьків. А батьки, своєю чергою, можуть приводити дітей на огляди у зручний для них час. Як це все узгодити – в поліклініці обіцяли поміркувати і за декілька тижнів надати конкретні пропозиції.

Чому із державник та комунальних структур ідуть фахівці

Але найбільша проблема поліклініки, бідкається Оксана Лєщинська – відсутність кадрів і перевантаження працюючих лікарів. Приміром, у хірурга навантаження втричі більше за норму, бо він один, у окулістів – майже вдвічі. А коли доводиться надавати своїх фахівців у військкомат для огляду 16-річних юнаків, то взагалі не вистачає спеціалістів.
Причина таких негараздів - проста: чимало фахівців переходять у приватні клініки, де можуть заробити набагато більше, аніж в державній структурі, причому з меншим навантаженням. Якщо нові лікарі після інтернатури приходять відпрацьовувати, то немає гарантії, що після цього терміну вони залишаться тут же працювати.

До прикладу, в закладі може скоро працюватиме один з фахівців з міста Ковель, але за умови, що знайде доступне житло в Луцьку. Так само приватні клініки переманюють педіатрів, які перевантажені.

Тож, для того, аби не було тих же черг, заклад потребує більше працівників. І хоч щороку заявки подаються, та працювати в системі охорони здоров’я на нинішні зарплати мало хто бажає. А в поліклініці – чверть працівників уже пенсійного віку.

Очевидно, питання, як мотивувати фахівців йти працювати в комунальні заклади – має стати головним болем органів місцевого самоврядування. Вже так, наче між іншим, прозвучали фрази про заохочення кращих медиків, про гіпотетичні гуртожитки. Але ці питання вже переходять в площину, яка вимірюється національною валютою, а не дозами медпрепаратів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
валентина Показати IP 16 Серпня 2016 21:25
частково медогляди можна проводити в садочках чи школах на місцях. один тиждень в одній школі, туди прийшли першокласники цієї школи, потім друга. просто потрібно конкретизувати час і місце.
Марина Показати IP 16 Серпня 2016 23:49
Если б врачи начинали приём во время и не обедали 15 раз в день а занимались прямыми своими обязанностями то было бы все ок
Аліса Показати IP 17 Серпня 2016 00:21
В мене дитина також іде в перший клас, але я пройшла медогляд ще в травні і без проблем пройшла всіх лікарів)))
Світлана до Аліса Показати IP 17 Серпня 2016 09:55
Не знаю, які там у вас проблеми з поліклінікою на Чорновола, я якось, записалась до окуліста, але захворіла дитина, то мені передзвонили і нагадали, що черга проходить, а мене не має, порекомендували записатись на інший день, я так і зробила, без проблем.
лучанка Показати IP 17 Серпня 2016 07:30
приходиш до окуліста своєчасно, а воно запізнюється, бо ще не зробила манікюр
М до лучанка Показати IP 17 Серпня 2016 13:47
Своєчасно? Мову рідну вивчи
Оксана Показати IP 17 Серпня 2016 07:37
Запис у школу починався з 1 лютого, тоді ж і медогляд можна починати проходити. Звісно поліклініка не може прийняти всіх у серпні. І щоб не створювати ажіотаж, треба було інформувати батьків першокласників, просити заздалегідь пройти медогляд.
Анонім Показати IP 17 Серпня 2016 11:25
А хто не дає пройти медогляд раніше???всі тянуть до останнього.а потім лікар винний у всіх бідах
мама зі стажем Показати IP 17 Серпня 2016 12:31
"Отож проблема з медоглядами залишається, особливо наприкінці літа, коли лучани масово ведуть своїх дітей, напередодні навального року. Уже в робочому порядку Оксана Лєщинська запропонувала: медогляди дітей 5-6 річного віку, які йтимуть в школу, можна починати з листопада." У статті є помилка "навального року", але я вважаю, що завдяки цій помилці - рік отримав правильну назву.
Лучанка Показати IP 17 Серпня 2016 12:42
Пройшли медогляд наприкінці липня за 2 дні. Всі прийняли, хто по запису, хто по талончику. Можливо, потрібно вміти себе організувати себе і дітей вчити так само?
мама до Лучанка Показати IP 17 Серпня 2016 19:19
повністю згідна з Лучанкою
Yf Показати IP 17 Серпня 2016 14:04
а чого не можна записатись по телефону в реєстратурі, чому треба обов"язково пертись в ту поліклініку, щоб особисто ручкою в листочку записатись, у нас що кам"яний вік на дворі, чи ця дурість особиста фішка керівника медичного закладу? Чому в усіх приватних клініках і медкабінетах можна без проблем записатись по телефону, та навіть в міську стоматполіклініку це можна зробити по телефону без проблем,а от в дитячі поліклініки необхідно, ну просто необхідно пертись особисто, або з разом дітьми, або когось просити на цей час щоб приглянули за дітьми,або відпрошуючись з роботи, щоб мати задоволення поставити закарлюку в листках самозапису. Та ТЬФУ! дебілізм!!!!
Вам до Yf Показати IP 17 Серпня 2016 15:30
А ви прогуляйтесь з дітьми - і "закарлюку" поставите, і діти свіжим повітрям подихають, і Ви розімнете свої запрацьовані частини тіла. "Закарлюки" аж до 20:00 можна ставити! Не обов'язково з роботи відпрошуватись.
Та до Вам Показати IP 17 Серпня 2016 17:10
що ви кажете?! просто чудова і корисна прогулянка для дітей зайвий раз теліпатись в громадському транспорті та ще й в полікліну де діти приходять не лише здорові на профілактичні огляди, а й з соплями, кашлями, поносами і т. д., а після закінчення робочого дня у працюючої жінки- мами турбот вистачає і нема чого витрачати годину спеціально для поїздки в поліклініку для дебільного самозапису , чи ви думаєте, що всі живуть і працюють виключно по сусідству з поліклінікою? Ні ,ви все таки скажіть, чому запис не можна проводити по телефону, як у всіх нормальних людей, що за бзик такий з цим особистим, власноручним, прибабаханим самозаписом?
лучанка до Та Показати IP 17 Серпня 2016 21:04
Було б бажання.а не тянути до останнього.а потім стоїмо всі під кабінетами.і нерви портимо
мама до Вам Показати IP 20 Серпня 2016 08:04
не всі хочуть зайвий раз пертися з дітьми в поліклініку , там же й хворих повно... так можна і до медогляду підчепити щось і черга пройде...
мама Показати IP 17 Серпня 2016 21:02
А тому що нереально додзвонитись.сама подумай.в приватній яка кі-сть людей.і тут яка.це не дільничого викликати.і то не дозвонишся.а скільки дітей іде в школу і садки???
Yt до мама Показати IP 18 Серпня 2016 09:53
Ну тоді і в довідкову службу, і на вокзали, і в швидку за твоєю логікою не дозвонишся, бо ж багато людей дзвонить, але от якось дозвонюємось, і в філіал дитячої поліклініки, що на Львівській, де народу тьма завжди, дозвонюємось, і в стомат поліклініку, тільки в поліклініках на Волі то Чорновола просто таки Смольний в революцію і ноу-хау з самозаписами.
Анонім до Yt Показати IP 18 Серпня 2016 21:54
Зрівняла Львівську і Чорновола.не сміши.а в довідковій службі скільки операторів сидить.ти хоть знаєш.
Лучанка 2 Показати IP 17 Серпня 2016 23:26
Ви сходіть в поліклініку на пр.Волі і попадіть на прийом до ортопеда. І тоді будете говорити про самозаписи до окуліста і медогляд.
А до Лучанка 2 Показати IP 18 Серпня 2016 09:55
що там з ортопедом ? бо мені малу після травми коліна треба на прийом вести.
МАМА Показати IP 8 Червня 2017 16:17
А в якому кабінеті здаються аналізи крові, сечі, калу і ще якийсь зішкрябок у поліклініці, що на Волі? Проходим медогляд у садочок) Чи теж потрібно записуватись?
Луцьк Показати IP 12 Березня 2024 19:52
Головне не попадіть до ендоскопіста мерзлова. Шизік ще той.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus