USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк готовий утримувати дитячу залізницю і повернути на роботу всіх працівників

18 Травня 2021 11:30
Депутати Луцької міської ради направлять звернення до уряду та керівництва «Укрзалізниці» з проханням зберегти Луцьку дитячу залізницю.

Про це стало відомо 18 травня під час позачергового засідання сесії міськради.

Як нагадав міський голова Ігор Поліщук, починаючи з вересня 2020 року Луцька дитяча залізниця не працює. Зараз територія не обслуговується, занедбується, а майно руйнується.

Луцька дитяча залізниця за 66 років своєї роботи стала не просто одним із закладів позашкільної освіти, а й однією з атракційних родзинок міста, виховала не одне покоління юних залізничників, перевезла сотні тисяч дітей та їхніх батьків.

Міська рада неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України, АТ «Укрзалізниця» та її структурних підрозділів щодо збереження майнового комплексу дитячої залізниці та продовження її функціонування.

Луцькрада розпочала перемовини та листування з «Укрзалізницею» щодо подальшої долі дитячої залізниці. Вдалося домовитися з головою правління «Укрзалізниці» Володимиром Жмаком про купівлю і передачу місту всього майнового комплексу. Сума, у скільки обійдеться місту дитяча залізниця, поки невідома. Однак згодом на «Укрзалізниці» змінився керівник і процес учергове завмер.

«Зараз є незрозуміла пауза в переговорах і сьогодні для того, щоб це питання зрушити з місця, звертаємося до уряду та «Укрзалізниці», аби зберегти цей об’єкт. Це історія нашого міста. Ми готові утримувати цей комплекс, повернути на роботу тих працівників, які були переведені в інші підрозділи «Укрзалізниці», – сказав Ігор Поліщук.

І додав, що до 1 липня, згідно із Земельним кодексом, встановлюється ставка для земель, які використовує залізниця. Тому на червневій сесії не виключено, що міськрада підвищить ставку для «Укрзалізниці», якщо та не піде назустріч місту в питанні дитячої залізниці.

Депутат Андрій Білан відзначив, що ексголова правління «Укрзалізниці» Володимир Жмак отримував у місяць 625 тисяч гривень зарплати, а представники Наглядової ради за чотири місяці – понад мільйон гривень.

«Їхньої місячної заробітної плати вистачило б не тільки на підтримку Луцької дитячої залізниці. В Укрзалізниці» панують повний хаос і корупція», – сказав він.

Нагадаємо, у вересні минулого року колектив Луцької дитячої залізниці повідомили про новий штатний розпис та скорочення працівників. У листопаді «Укрзалізниця» повідомила листом міську раду, що не може передати в комунальну власність міста Луцьку дитячу залізницю та дві станції.

В «Укрзалізниці» пропонують місту розглянути можливість придбати або взяти в оренду дитячу залізницю та станцію. У грудні 2020 року п’ятьох із дев’яти працівників перевели на інші посади в «Укрзалізниці», а 514 дітей повідомили, що занять у гуртку юних залізничників більше не буде.

У квітні 2021 року із приміщення станції «Росинка» вивезли меблі, обладнання, стенди та форму гуртківців-залізничників. Обладнання, яке описали та забрали 31 березня, передали на баланс Рівненської дитячої залізниці та Рівненської дирекції залізничних перевезень.

У відповіді на запит Інформаційного агентства Волинські Новини, підприємство запевнило: майно просто перевозять задля збереження. Щоправда, про переїзд Луцьку міську раду не попереджали, хоч і були попередні домовленості щодо передачі дитячої залізниці місту.

16 травня лучани організували акцію на підтримку Луцької дитячої залізниці та її збереження.

Депутати одноголосно підтримали проєкт рішення з метою збереження унікального об’єкту та продовження його використання за призначенням. Міська рада готова прийняти комплекс споруд та матеріальних цінностей дитячої залізниці на баланс Луцької міської територіальної громади, взяти його в оренду чи розглянути інші варіанти співпраці.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus