USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі медики виходили 530-грамову дитину

12 Травня 2011 12:03
Дівчинку, яка три місяці тому з’явилася на світ вагою 530 грамів, успішно прооперували у неонатальному центрі обласного дитячого територіального медичного об'єднання і нині виписали додому.
Зараз вага дитини становить 2 кілограми 260 грамів, – пише Волинь-нова.
Мама Софія Неділько каже, що донька передчасно з'явилася на світ з її «вини»: раптово підскочив тиск, виникла смертельна загроза, і лікарі побоялися ризикувати життям багатодітної матері.
Тоді жінка була на 24-му тижні вагітності, і їй зробили кесарів розтин.
Дитина, за словами лікарів, була глибоко недоношена, важила всього 530 грамів. Ще кілька років тому в неї зовсім не було б шансів вижити. Офіційно такий «плід» навіть не реєстрували.
Діагноз, який поставили фахівці обласного дитячого територіального медичного об'єднання, а згодом підтвердили й столичні кардіологи, вимагав невідкладного хірургічного втручання.
Везти дитину до Києва не було змоги через її важкий стан і залежність від великої кількості апаратів, які забезпечували життєдіяльність вкрай незрілого організму.
Вирішили викликати спеціалістів Науково-практичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії до Луцька.
«Для такої операції потрібен спеціальний інструментарій, який кардіохірурги – кандидат медичних наук Олександр Романюк та Ярослав Іванов – привезли з собою. Серйозної уваги вимагала і підготовка дитини до хірургічного втручання. Суть операції полягала в необхідності закрити так звану баталову протоку – з'єднання між аортою і легеневою артерією, що передбачене природою для ембріонального живлення. З дозріванням плоду це з'єднання зникає. А наша пацієнточка, яка завчасно залишила мамине лоно, потребувала термінової допомоги в налагодженні нормального кровотоку», – пояснює заступник головного лікаря з хірургічної роботи Валентин Мартинюк, який брав участь в операції, а згодом щоденно тримав на контролі стан здоров'я дитини.
Дівчинку виходжували у відділенні анестезіології для новонароджених і недоношених дітей, яким завідує Степан Троцюк.
«Щороку надаємо допомогу більш як півтисячі недоношеним дітям і новонародженим зі складними вадами. У нашій практиці уже не дивина виходжувати малюків вагою менше кілограма. Кожного року таких є до двох десятків. А тих, які важать менше півтора кілограма, налічується за рік до 150», – розповів завідуючий неонатальним центром Микола Гнатів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus