USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Маленьких волинянин з ДЦП лікують поні

3 Квітня 2015 08:32
Проблемам реабілітації дітей з особливими потребами в педіатричному відділенні Ратнівської центральної районної лікарні приділяють особливу увагу. Уже понад два роки ратнівським медикам у цьому допомагають... поні: низькорослі коні Адам та Венді стали улюбленцями не лише дітей, а й дорослих. Про це інформує "Телевізійний Центр Ковель".

Із синьо-жовтою стрічкою у гриві поні на ім'я Венді виходить на роботу. Прогулянка верхи на конику — складова програми реабілітації дітей з особливими потребами у Ратнівській ЦРЛ. Іпотерапію тут успішно застосовують вже понад два роки.

“Найчастіше іпотерапію ми застосовуємо для реабілітації діток з захворюваннями нервової системи і захворюваннями опорно-рухового апарату: сколіози, порушення постави... особливо люблять кататися на поні дітки з неврологічними захворюваннями. Батьки просять, щоб обов'язково ми включали в реабілітаційну програму іпотерапію”, - розповідає заступник головного лікаря Галина Кліщевська.

Поні Адам та Венді — подарунок медикам від власника місцевого сільгосппідприємства “Ратнівський аграрій” Андрія Паннікова. Нині у пари вже є потомство. Низькорослі коники — улюбленці як дітей, так і дорослих.

“Поняття іпотерапії відоме дуже давно. Але конкретно я над цим задумався, коли прочитав статтю в газеті “Високий замок”, де розповідалося, що сім'я з хворою дитинкою покинули Львів і перебралися на село, купивши коника і почали займатися реабілітацією. Після того стан дитинки значно покращився. Більше того, до них почали їздити інші батьки з дітками, які мали схожі проблеми. Чому саме поні, а не дорослий кінь? Тому, що ця маленька тваринка цікава сама по собі. Дивишся на неї - і відразу виникає посмішка і думаєш про хороше. Вони мають ветеринарні паспорти. А зараз в нас вже є маленьке поненятко, якому в травні виповниться рік. Ми його будемо продавати...”, - каже головний лікар Ратнівської ЦРЛ Михайло Бегаль.

Для лікування дітей з особливими потребами в педіатричному відділенні Ратнівської ЦРЛ обладнали 3 реабілітаційні кабінети. Тут займаються також діти із захворюваннями опорно-рухового апарату та неврологічними проблемами. До послуг маленьких пацієнтів лікарні також спеціальна сенсорна кімната.

“Не всі дітки з такими захворюваннями можуть лікуватися в обласних центрах. Не всі можуть поїхати в клініку в Дачне. Тому вони, по мірі можливостей, лікуються в нашому відділенні. Дітки перебувають в палатах з мамами. Вони приймають такі процедури як ЛФК, масаж, іпотерапію. Відвідують заняття в сенсорній кімнаті. Також, в залежності від діагнозу, в нас є можливість приймати гідрованни. Коли ми бачимо, як дітки посміхаються, як радіють батьки — ми розуміємо, що робимо добру справу...”, - говорить старша медсестра педіатричного відділення Ратнівської ЦРЛ Лідія Хоцевич..

Ратнівські медики не зупиняються на досягнутому. І шукають нові орієнтири для реабілітаційної роботи з дітьми.

“В багатих країнах на це зовсім по іншому дивляться. Наприклад, в Ізраїлі діти із аутизмом або синдромом Дауна, вони служать в армії... Ми знаємо, що в Луцьку діти із синдромом Дауна навчаються в інституті. То чому б і нам не прагнути до такого і не розвивати реабілітацію? От ми і вирішили, тим більше, що така схема у нас працює. Ну і медперсонал так само - горить бажанням працювати... ”, - розповідає Михайло Бегаль.

За минулий рік послугами реабілітації в Ратнівській ЦРЛ скористалися понад 300 дітей. І не лише з Ратнівського району.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus