USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медичні картки незабаром замінять на електронні

20 Вересня 2013 07:01
Невдовзі паперові медичні картки увійдуть в історію. Адже у планах посадовців із міністерства охорони здоров’я - створити єдиний всеукраїнський електронний реєстр пацієнтів.

Про це повідомляє ТРК «Аверс».

Як пояснюють медики, позитив такої електронної системи безперечний, адже із будь-якого куточка України, де є лікарня, можна буде отримати інформацію про пацієнта. Торкнуться такі нововведення і Волині, - йдеться у повідомленні.

Міністерство охорони здоров’я серйозно взялося за комп’ютеризацію даних пацієнтів медичних закладів. Так, ще в 2012-ому році у Міністерстві охорони здоров’я України планували запровадити електронний реєстр пацієнтів. Це мала б бути єдина система збирання, реєстрації, зберігання та оновлення даних про всіх фізичних осіб, які будь-коли зверталися до медиків.

Нормативно-правові акти та всі положення, за якими функціонуватиме ця система, розроблятиме МОЗ. До електроної карточки медичний персонал вноситиме інформацію про особу, її паспортні дані, вид наданої допомоги, лікарські засоби та рецепти, згідно яких і лікували пацієнта. Щоправда, з слів лікарів, чітко встановленої форми такої електронної медкарти поки немає. Проте, вони «обома руками» за таку систему.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ВЗІРЕЦЬ ВТІЛЕННЯ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ НА ВОЛИНІ» ЗАКУПИВСЯ НА 260 ТИСЯЧ

Заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смольянінов розповів:

«Пройшовши обстеження в будь-якому закладі України, якщо це буде загальноукраїнська система, і потрапивши на прийом до будь-якого лікаря, він зможе отримати інформацію про свої обстеження, надати її цьому лікарю, щоб лікар зміг краще йому допомогти. Це, в принципі, прорив в медицині, бо зараз ці паперові форми, які треба носити складати. Десь воно губиться десь воно недоступне».

Щоправда, волиняни до такого нововведення ставляться з пересторогою. Бо, на їхню думку, система не бездоганна, і в будь-яку мить може статися витік даних про хвороби в публічний доступ.

Між тим, в Луцькій міській клінічній лікарні розповідають, що електронна система обліку пацієнтів у них працює вже давно. Ще з 2003-го року. В той же час всі відділення були комп’ютеризовані чотири роки тому. Вже тоді дані про хворих лікарі почали вносити в реєстр. Нині інформацію про лікування пацієнта, який перебуває в міській клінічній лікарні, можна відслідкувати із будь-якого внутрішнього лікарняного комп’ютера. Андрій Смольянінов з цього приводу розповів:

«Поступає пацієнт, він вноситься в систему, фіксується в яке відділення він госпіталізується, в якій палаті він перебуває, в той же час персонал відділення може зробити собі шахматку, де хто лежить. Фіксується призначена дієта хворому, можна зробити замовлення на харчоблок. Фіксується призначене оперативне лікування».

Крім того, лікарі сподіваються, що в майбутньому і результати обстежень можна буде дивитися на комп’ютері. Щоправда, потрапити в систему навіть для лікарів важко, бо таємниці пацієнтів лікувального закладу майже за сімома паролями.

Тим часом в міській поліклініці номер два така деталізована система обліку хворих ще не налагоджена. Інформацію про своїх пацієнтів у електронну базу вносять лікарі сімейної медицини і медичні сестри. В кожного з них є свій пароль доступу в систему. Змінити дані про ту чи іншу людину може тільки той лікар, який їх вносив. А от побачити їх може будь-який медик, який має доступ до системи. Щоправда, така комп’ютеризована система в поліклініці поки що доступна далеко не всім медпрацівникам.

Що ж до коштів, то головний медик Волині Ігор Ващенюк сподівається на те, що їх на комп’ютеризацію лікарень дасть світовий банк і держбюджет. Проте, в скільки обійдуться нове обладнання, казати побоюється.

Коли буде введена загальнодержавна система обліку пацієнтів - точно не відомо. Однак поки міські медзаклади тільки освоюють нові технології, в районах Волині про комп’ютери й не мріють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Портал жести ру Показати IP 20 Вересня 2013 12:29
клас. буде банк даних. для транспантологів світу Україна стане Меккою...пачти дадом...все включено.
Амєлія Показати IP 20 Вересня 2013 12:56
А як анонімність хвороби і лікування?
юлия Показати IP 2 Листопада 2015 17:14
расскажите пожалуйста как будет соблюдаться законодательство о защите прав лиц и их персональных данных

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus