USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мешканці Турійського району нарікають, що не можуть отримати якісні медичні послуги

29 Березня 2017 14:26
Через недолугість медичної реформи мешканці селища Луків Турійського району не можуть отримати якісні медичні послуги в місцевій амбулаторії. Про цю проблему вони розповіли під час зустрічі із депутатом Волинської обласної ради від фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександром Зінчуком, повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

В Лукові проживає більше 3-х тисяч людей. Ще 2 тисячі – в навколишніх селах. Місцева амбулаторія має в підпорядкуванні 5 ФАПів, проте селяни змушені їхати в навколишні районні центри, аби зробити аналіз крові.

«В нас є педіатр, два сімейні лікарі, стоматолог, працює аптека. Крім того, є денний стаціонар. Також є лабораторія, в якій робили аналізи. Проте було передбачено Міністерством охорони здоров’я, що первинна ланка не повинна мати лабораторії, а мають бути встановлені біоаналізатори, за допомогою яких і можна буде провести певні аналізи. Але на даний момент біоаналізатора в нас немає, і лабораторію закрили», – каже завідувач Луківською АЗПСМ Вікторія Яценюк.

Люди, які прийшли на зустріч із депутатом, додають: щоб отримати звичайний аналіз крові, вони повинні їхати в Ковель, Турійськ або Любешів.

«Це не тільки влітає в копійку, але й забирає час, – каже голова Луківської селищної ради Анатолій Климук. – Лабораторія старого радянського зразка є, а апаратури немає. В нас садочок на 160 дітей. Але якщо в дитини є температура, то провести елементарні дослідження ми не можемо».
«Хочемо, аби людина прийшла сюди і отримала потрібні медичні послуги. Щоб не потрібно було їхати ні у Ковель, ні у Турійськ, тим більше що незручно добиратися з навколишніх сіл», – Вікторія Яценюк.

Депутат Волинської обласної ради (фракці «УКРОП») Олександр Зінчук запевняє: буде сприяти тому, аби в амбулаторії з’явився такий потрібний для них біоаналізатор. Крім того, в подальшому місцеві жителі самі можуть взяти участь у вирішенні питання щодо облаштування амбулаторії необхідним устаткуванням.

Рішення просте: в амбулаторії можна створити благодійний фонд, в який надходитимуть кошти від пацієнтів за користування тими чи іншими медичними послугами. За накопичені кошти люди зможуть, наприклад, відремонтувати приміщення медзакладу. Також через благодійний фонд буде значно легше отримати і європейську медичну апаратуру, яку в Україну привозять, іноземні благодійники.
«Ви можете створити благодійний фонд і не чекати поки держава вам надасть ті чи інші препарати, розхідні матеріали чи медичне устаткування. Ви зможете самостійно встановлювати правила і перелік послуг, їх ціну та порядок надання. Ви самі зможете визначати, що має бути в вашій амбулаторії.

Держава повинна подумати про людей перед тим, як проводити реформи. На практиці ж – громада повинна думати за себе сама», – переконаний Олександр Зінчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus