USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лише 25% смертельно хворих волинян отримують необхідні знеболювальні

16 Травня 2018 11:37
Смертельно хворих волинян неналежно забезпечують знеболювальними, що, на думку громадських активістів, можна прирівнювати до тортур. Провівши дослідження на Волині, експерти констатували, що знеболювальне отримують близько тисячі людей при потребі майже 5 тисяч хворих.

Інформаційну кампанію «#ЗнімайРожевіОкуляри» за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» презентували на конференції в управлінні охорони здоров’я Волинської ОДА. Ідея проекту - пояснити пацієнтам та лікарям, що знеболення – це право кожного.

Учасники круглого столу розповіли, що двоє з трьох паліативних пацієнтів в Україні не отримують якісної допомоги. При цьому зауважили, що ненадання знеболення для пацієнтів із хронічним больовим синдромом правозахисники прирівнюють до тортур. Тому й наголошують, що варто зняти рожеві окуляри й подивитися правді у вічі – відсутність відповідного знеболення – це тортури.

Провівши аналіз, експерти розповіли, що на Волині загалом 1,038 млн. населення, щороку помирають близько 13,59 тисячі людей, з них 8,095 тис. потребують паліативної допомоги.

Загалом знеболювальне потребували 80% померлих від онкології, 50% померлих від СНІДу, 50% померлих від ТБ, 15% померлих від травм.

Щорічно знеболення потребують близько 4 900 жителів Волині. Натомість отримують таку допомогу значно менше людей: в умовах стаціонарів 428 осіб, на дому 812 людей (загалом 1240 волинян).

Попри те, що на Волині є 20 закладів, де виписують рецепти на знеболювальні і вони наявні у кожному районі, однак не в кожному районі є аптеки, які мають ліцензії на обіг наркотичних речовин.

Тому учасники зустрічі наголосили, що відмова у призначенні знеболення – це порушення законодавства лікарем.

Також учасники заходу зауважили, що на Волині ця проблема менше гостра, ніж у інших регіонах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus