USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині чоловік відсвяткував 105-й день народження

8 Липня 2013 09:46
Гнат Федорович Коваль – учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, інвалід війни, а ще – найстарший мешканець Ратнівського району. Нещодавно йому виповнилось 105 років, - пише Слово Волині.

Із поважним ювілеєм привітали фронтовика представники влади та ветеранських організацій селища та району. Вони вручили йому подарунки, квіти, а також вітальну адресу Президента України Віктора Януковича.

Гнат Федорович народився і більшу частину життя провів у селі Котуш Камінь-Каширського району, а останні майже десять років проживає із сім’єю єдиної доньки Віри у Ратному.

У травні 1944 року Гнат Коваль був мобілізований на фронт, прийняв присягу у запасному полку, а восени, уже після визволення району, потрапив стрільцем ручного кулемета у стрілецький полк, який воював у Прибалтиці. Визволяв Литву і Латвію. Пощастило демобілізуватися восени 1945 року без поранень.

У 1947 році минулого століття Котуш став бригадним селом нового колгоспу. Люди неохоче вступали у господарство й віддавали майно. А тому органи влади вдалися до перевірених на той час методів агітації – на Далекий Схід, Сибір, Казахстан потягнулися ешелони з людьми. Серед них був і Гнат Федорович, який на той час вважався ледь не першим господарем на селі, адже мав гектар орної землі й два – сінокосів (а дозволялося мати присадибну ділянку не більше півгектара). В одну мить чоловік утратив усе – майно безплатно перейшло у власність колгоспу.

Потрапили спецпоселенці в Іркутську область, село Глінковка Зиминського району. Коли закінчився термін поселення, то Гнат вирішив повернутися, тим більше, що дружині важко було призвичаїтися до зміни клімату – часто хворіла. Рік прожив у брата, потім на зароблені в Сибіру гроші купив собі лісу й поставив хатину, розжився господарством.

Як виявилося, Гнат Федорович із роду довгожителів – його дідусь Микола теж прожив більше ста років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus