USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині найгірше відшкодовують вартість медикаментів

21 Серпня 2013 13:34
Волинь у числі п’яти регіонів із найнижчими показниками щодо відшкодування коштів за медикаменти для осіб з гіпертонічною хворобою.

Про це стало відомо під час виробничої наради з головними лікарями лікувально–профілактичних закладів області, керівниками центрів первинної медико-санітарної допомоги щодо реалізації в області пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що відбулася 21 серпня у Луцьку.

Пілотний проект стартував в Україні у травні 2012 року. У кожному районі та місті області створили штаби із впровадження проекту. Однак, результати його реалізації на Волині незадовільні. Хворі на гіпертонію в області становлять 30% від загальної кількості хворих.
За станом на 1 серпня 2013 року зафіксували 708 675 звернень у лікувально-профілактичні заклади області з приводу артеріальної гіпертензії. За станом на 1 серпня виписали 55 417 рецептів, відшкодували 223 100 гривень. До проекту долучився 341 аптечний заклад області.
Протягом перших семи місяців 2013 року в область надійшли, згідно з пілотним проектом, мільйон 775 тисяч гривень, тобто відсоток рецептів, за якими здійснюють відшкодування, дуже низький.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк повідомив, що Волинь займає одне з останніх місць серед областей України за відсотком відшкодування вартості медикаментів.

Так, за станом на 26 липня у Луцькому районі виписали 5355 рецептів, відшкодували 30,5% коштів; у Луцьку виписали 8500 рецептів, відшкодували 6% коштів; у Любомльському районі виписали 2610 рецептів, відшкодували 8100 гривень; у Нововолинську виписали 4810 рецептів, відшкодували 15400 гривень. У Ратнівському районі, який, наразі, демонструє найкращий показник, виписали 4703 рецепти, відшкодували 28,2% запланованих коштів.

Як діє пілотний проект у інших регіонах

Під час наради зачитали лист головного спеціаліста Міністерства охорони здоров’я України Василя Нетяженка, щодо ситуації, яка склалася у регіонах у плані реалізації проекту. Наразі, найкращі результати з використання коштів у Харківській, Полтавській, Херсонській, Івано-Франківській, Миколаївській, Сумській та Закарпатській областях, де відсоток відшкодування коштів становить 40-46%. Волинь – серед областей з найгіршим показниками використання коштів. В області відшкодували 12,55% вартості медикаментів, водночас загальноукраїнський показник становить 29,07%.

Як стало відомо під час наради, з понеділка формуватимуть комісії з перевірки амбулаторних карт, реєстрації медикаментів, щоб дізнатися, чому за значної кількості виписаних рецептів відшкодовують мізерну частину коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus