USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нітрати у кавунах в нормі, а люди труяться, – Ульчак

21 Липня 2011 16:46
У кавунах і динях, які продаються на луцьких ринках і в супермаркетах, санстанція поки не виявила перевищення рівня нітратів.
Про це розповів головний санітарний лікар міста Луцька Іван Ульчак газеті «Віче-інформ».
За його словами, санстанція уже перевірила кілька супермаркетів і торгових точок на ринках. Відібрано 61 пробу, в тому числі з кавунів та дині. Перевищення рівня нітратів виявлено лише в кабачках. У зразку їхня кількість була у півтора раза вищою за норму.
Ульчак наголошує: щоб уникнути отруєння, люди повинні перш за все звертати увагу на те, як обладнане торгове місце.
«Там повинні бути тверде покриття, стіл, підтоварники для продукції, а не на землі – весь товар, де плюють чи кидають недопалки, – констатує санітарний лікар. – Кожен із продавців повинен мати прибиральний інвентар, щоб почистити місце, зросити його водичкою».
Ульчак переконує, що дисциплінувати власників товару зможе ігнорування покупцями тих торгових точок, де продавці не одягнені відповідно, не мають медичної книжки чи належних документів на плодово-ягідну продукцію.
«Купивши диню чи кавун, люди повинні усвідомлювати, що ця продукція їхала десь здалека, що вона піддається постійному забрудненню пилом, мікроорганізмами», – зазначив медик.
Він наголошує, що перевищення рівня нітратів у продукції не виявляють, а люди все одно труяться.
«Причина у тому, що споживачі не дотримуються елементарних правил гігієни, – пояснює лікар. – Придбавши кавун, диню чи помідори, ви повинні ошпарити їх окропом. Існує також таке поняття, як бактеріологічне забруднення. Кожен має стежити за особистою гігієною».
Ульчак радить також уважно ставитися до зберігання продукції: «Надрізав кавуна – ховай у холодильник».
А ще рекомендує мати міру при споживанні такого продукту, як кавун.
«Кавун – це не яблуко, що можна з’їсти кілька штук, бо організм вже звик. Цю ягоду везуть або з південних регіонів країни, або з-за кордону, відтак можливе несприйняття організмом цього продукту», – застерігає лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
цікаво Показати IP 21 Липня 2011 18:39
цікаво, чи не тому сьогодні прокуратура трусила облсес?ну правильно, санстанцію постановою кму звільнили від обовязку перевіряти продукти харчування, а якщо щось трапляється - то кивають на сес...
до чого тус сес? Показати IP 21 Липня 2011 18:44
До чого тус сес, якщо опікується продуктами на ринку ветслужба та фітослужба! І потім. Хто сказав, що кавуни треба споживати саме в липні?ви що, люди, вони дозрівають в серпні.А те, що привозять - на нітратах!До того ж, згадайте яка була погода весною!які зливи та похолодання ....де ж вони встигнуть дозріти????
Ганна Показати IP 23 Липня 2011 21:29
Кавуни ще їсти не можна. І діткам не давайте. Будемо їсти у середині серпня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus