USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Паспорт здоров’я» волинянам видають безплатно. ФОТО

13 Серпня 2013 09:21
Більше 70% волинян страждають на артеріальну гіпертензію. Особливо це стосується чоловіків. У 50 % обстежених лікарі констатували ожиріння, половина з них – із надлишковою вагою.

На Волині - єдиній області в державі - 3-ій рік поспіль діє регіональна програма «Волинькард» у рамках всеукраїнського проекту з профілактики серцево-судинних захворювань. Фінансується вона з обласного бюджету і на її функціонування вже спрямували майже 7 мільйонів гривень.

Ожиріння і надлишкова вага у волинян – причини серцево-судинних патологій

За 7 місяців цього року обстежили 358 мешканців 7 сіл Маневицького району. Необхідні маніпуляції здійснили не лише місцеві медпрацівники, але й обласні бригади лікарів. Під час обстеження у людей заміряли артеріальний тиск, взяли аналізи крові на вміст холестерину, кількість глюкози у крові тощо.

«У селах Старосілля, Четвертня, Маневицького району, дуже здивувалися результатам обстеження населення. З’ясувалося, що серед найпоширеніших захворювань - гіпертонія. Більше 70 % оглянутих осіб мають артеріальну гіпертензію. Із них, 65 % - це чоловіки і трохи менше, 61 % - жінки. В основному, ті, хто й знали про гіпертензію – не лікувалися. Лише 24 особи із понад 300 постійно відвідували лікаря і приймали відповідні медпрепарати. Також дуже багато виявили ожиріння – майже 50 %. Надлишкова вага тіла - у 25 % обстежених громадян», - розповів лікар-терапевт, координатор програми «Волинькард» Вадим Сас.

Показавши «паспорт здоров’я» людини - спілкування із лікарями не завершується»


Зі слів медиків, серцево-судинні патології найчастіше є причинами інсультів, інфарктів, інвалідизації та передчасної смертності серед населення. «Саме тому і виникла потреба, щоб програма «Волинькард» існувала. Обстеження у рамках програми безплатне. Надзвичайно важливо, щоб люди самі зрозуміли, наскільки для них важливо спілкуватися з лікарем. Після обстеження ми даємо «паспорт здоров’я» на руки і розказуємо людям про результати дослідження, про норми і відхилення від них. І на цьому спілкування з лікарем не завершується. Потім людина повинна прийти до дільничного лікаря, фельдшера, щоб він, при потребі, призначив додаткове обстеження чи лікування», - каже заступник головного медика Волині Іван Грицюк.

«У нас був шок, що у село хтось приїхав і безплатно обстежили людей»

«У нас такі погані дороги, село віддалене і, коли сказали, що буде це обстеження, – ніхто не повірив. Ми думали, йти чи не йти. І кожен казав: «Це так собі». А коли прийшли і перевірилися, знову довго не було жодного результату. І знову думаємо: «То хтось так собі приїхав». А через три тижні отримали результати про все – хворобу, які аналізи, до кого звернутися, чим харчуватися. У нас був шок, щоб у село хтось приїхав і безплатно обстежив людей», - розповідає мешканка Четвертні Галина Артюк.

Її односельчанка теж задоволена. «Я давно хворію на гіпертонію. Через те мені було дуже важливо зробити обстеження на холестерин. І виявилося, що він дійсно у мене підвищений – 6,7. Порекомендували, насамперед, обмеження в харчуванні – дієта. Приймала і медпрепарати, яєць не їла, обмежила себе в жирній їжі, не їла білий хліб. І вже минуло 4 місяці, я знову робила аналіз на холестерин і в мене він зменшився до 5,3. Таке обстеження особливо корисно для сільських людей» - сказала мешканка Четвертні Єлизавета Махновець.



Із обстежених громадян повторно до лікаря звернулося 40 %

«У Четвертні обстежили 62 особи. 40 % із них звернулися до лікаря повторно. Тобто вони дообстежилися. Пролікувалися і тепер постійно контролюють артеріальний тиск, рівень глюкози, холестерину у крові», - розповіла сімейний лікар, завідувач Четвертнянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Олена Симонович.

До слова, програмою «Волинькард» на 2013 рік передбачили обстеження 750 чоловік сільської місцевості і стільки ж із міст. Восени бригади лікарів побувають у селах Горохівського і Любешівського районів.


ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯН УСПІШНО СТАВИТИМУТЬ НА НОГИ ПІСЛЯ ІНФАРКТІВ ТА ІНСУЛЬТІВ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus