USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Одна із причин самогубств серед лучан – відсутність паліативної допомоги

16 Жовтня 2014 16:16
Смертельно хворі люди часто закінчують життя самогубством. Адже через нестерпний фізичний та психологічний біль, який немає чим знеболити, воно перетворюється на справжні тортури. Врятувати таких пацієнтів неможливо, однак полегшити їхні муки та допомогти – цілком реально.

Про проблему паліативної допомоги на Волині та в Україні загалом розповіли під час засідання круглого столу «Стратегія розвитку паліативної допомоги на Волині», що відбувся сьогодні, 16 жовтня, у конференц-залі Волинської державної обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки, що у Луцьку.

Варто зазначити, що кожну другу неділю жовтня у світі відзначають День паліативної допомоги. Саме до цієї події і приурочили захід.

Ніхто не застрахований від хвороби, яка не дасть можливості дожити повноцінно до старості

Однак голова благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук, яка є однією з ініціаторів заходу, запевняє, що «круглий стіл» - не просто формальність «для галочки», а ще один крок до розвитку паліативної допомоги на Волині: «Мене часто запитують, мовляв, навіщо витрачати кошти на тих, кого уже не можна вилікувати? Але, якщо людину не вилікувати, можна хоча б їй допомогти. Адже ніхто не застрахований від хвороби, яка не дасть можливості дожити нормально до глибокої старості», - каже очільниця благодійного фонду.
Паліативні хворі – пацієнти на стадії «згасання»

До слова, у Луцьку - понад дві сотні невиліковних хворих, які потребують паліативної допомоги. Це пацієнти на термінальних стадіях захворювання, тобто у режимі поступового «згасання» та з обмеженим терміном життя. Саме таким людям вкрай необхідна медична (знеболення, лікування пролежнів тощо) та духовна допомоги, а також психологічна або психіатрична підтримка як самому хворому, який усвідомлює безвихідь ситуації, так і його родині, якій важко змиритися з невідворотною втратою.

Тим часом, паліативні хворі – це та категорія людей, яким держава приділяє обмаль уваги, і які вкрай потребують допомоги небайдужих.

Війну із наркотиками ми, на жаль, програли

Зі слів представника міжнародного благодійного фонду «Відродження» Ксенії Шаповал, найбільш складною проблемою у ситуації з паліативною допомогою є доступ до знеболення для важкохворих.
На її думку, таким людям потрібен повноцінний догляд та підтримка.

«Також не можна забувати й про родину, яка переживає біль від майбутньої втрати та скорботу», - переконана благодійниця.

Вона вважає, що основною причиною негараздів з доступом до медикаментів, що містять у своєму складі наркотичні речовини, це невдала наркополітика останніх сорока років.

«Протягом останніх п’яти років досліджень стало зрозумілим те, що цю війну ми програли, загнавши у тісні рамки медиків, а не наркотрафіки», - зауважила Ксенія Шаповал, з сумом додавши, що на сьогодні Україна - це одна із держав, яка найменше у світі використовує опіумні анальгетики. Таке знеболення отримує всього 15% українців, які того потребують.

Через фізичні муки важкохворі часто зводять рахунки із життям

До прикладу, аби повністю забезпечити усіх важкохворих країни морфіном, потрібно закупити близько 545 кілограмів сухої речовини на рік. У той час, коли українські медики та благодійники замовляють максимум 76 кілограмів на рік. Та ж сама ситуація й з метадоном, який найкраще допомагає позбавитись нестерпного болю пацієнтам на останніх стадіях захворювання.

«Такі люди часто закінчують життя самогубством, адже воно перетворюється на тортури», - каже жінка.

У Луцьку - лише одна аптека, що відпускає морфін на 220 тисяч населення

Зауважимо, що сьогодні на Волині існує лише 8 аптек, які відпускають морфін. Із них у Луцьку – лише одна аптека № 65, що біля Центрального універмагу.

Про складнощі із доступом до таких речовин, що виникають у медиків, розповів головний лікар Волинської обласної лікарні «Хоспіс» Володимир Бачинський.
З його слів, у луцькому «хоспісі» уже отримали допомогу 2500 пацієнтів. Здебільшого - це онкохворі, люди з важкими наслідками інфарктів та інсультів, та важкими травмами хребта.

«Проблема існує, і чим швидше ми її вирішимо, тим краще. Однак є ще неприємності з ліцензією на право зберігання, відпуску та утилізації ампул та блістерів від таких препаратів», - каже медик.

Скільки коштує один день обезболення для паліативного хворого

Він зазначив, що для того, аби отримати дозвіл на продаж того ж морфіну, потрібно мати у лікувальному чи фармацевтичному закладі кімнату з сантиметровими гратами, замком, сейфом та сигналізацією. Після того потрібно пройти десять кіл бюрократії, аби отримати ліцензію у столиці.

«Саме тому фармацевтичні заклади намагаються усіляко уникати цього питання», - вважає лікар.

Тим часом, вартість однієї ампули морфіну становить 15 гривень, тоді як робити ін’єкції невиліковно хворому потрібно кожні 4 години. От і маємо результат – 60 гривень в день лише на знеболення. Що вже й казати про інші препарати.

Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло, що лучанам показали фотовиставку, героями якої стали онкохворі малята.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
анонімус Показати IP 16 Жовтня 2014 16:38
не "паліативна допомога" їм потрібна а нормальні батьки та друзі яким не всеодно
Misteria до анонімус Показати IP 16 Жовтня 2014 20:57
Звичайно. Але батьки та друзі не ліквідують пекельний біль, яким іноді, на жаль, супроводжуються невиліковні недуги.
цікаво Показати IP 16 Жовтня 2014 21:23
Цікаво, а як там без Пет'я Верзуна обійшлося? Видно, грантових бабок нема.
Джулія Показати IP 17 Жовтня 2014 09:56
Дякую за статтю. Я й не задумувалась...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus